Vidutinis neprofesionalus bėgikas per minutę paprastai numina nuo 150 iki 170 žingsnių. Tai reiškia, kad ne itin spartaus pusvalandžio trukmės pabėgiojimo metu kojoms tenka maždaug 5 tūkst. kartų atsispirti nuo žemės. „Kaskart kojoms palietus žemę kūnas amortizuoja smūgį“, – sakė Nevados universiteto mokslininkas Johnas Merceris.

Norėdama paanalizuoti, kaip bėgimo sukeliama vibracija veikia kūną, Marselio universiteto mokslininkė Delphine Chadefaux ir jos kolegos panaudojo specialias kameras, kojų jutiklius ir spaudimą matuojančias plokšteles. Šiomis priemonėmis buvo siekta nustatyti, kaip kinta raumenų veikla ir su kokia jėga pėdos trenkiasi į žemę bėgant tolygiai ir su pagreičiu. Atliekant tyrimą buvo stebėta dešimt bėgikų. Kiekvienas tyrimo dalyvis bėgo ir basomis, ir apsiavęs sportbačius dviem skirtingais greičiais.

Visos panaudotos priemonės leido mokslininkams nustatyti, kuri kojos vieta labiausiai amortizuoja smūgį. Veikiausiai nieko nenustebins, kad didžiausias smūgio poveikis tenka pėdai, o keliaudama į viršų smūgio energija silpsta. Toks smūgio efektas ypač akivaizdus, jei bėgama basomis: tada pėda amortizuoja beveik keturiskart daugiau smūgio jėgos, nei bėgant su sportine avalyne.

Traumų prevencija

Mokslininkų komanda nustatė, kad tiek bėgant basomis, tiek ir apsiavus, smūgio jėga beveik visiškai išnyksta pasiekusi klubus.

Tyrimo išvadas Bostone, Masačusetse, vykusioje konferencijoje pristačiusi D. Chadefaux sako, kad tai, kaip mobilizuojame raumenimis bėgiodami, apsaugo nuo vibracijos viršutinę kūno dalį.

Kartu su kolegomis ji mano, kad suvokdami, kaip mobilizuojami raumenys, galėtume sumažinti kojoms tenkantį krūvį, be to, užkirsti kelią traumoms, įskaitant stresinius lūžius ir sąnarių problemas.

Traumų priežastimi neretai tampa nuolat pasikartojantys smūgiai, neigiamai veikiantys kaulus ir sąnarius. „Jei smūgių poveikis dažnas ir kaulai neturi laiko atsigauti, gali nepavykti išvengti stresinio lūžio ar panašios traumos“, – sakė J. Merceris.

Jo teigimu, minėtos komandos taikyti metodai yra gerokai tikslesni, palyginti su ankstesniais mėginimais išsiaiškinti neigiamas bėgimo pasekmes ir rasti būdų, kaip sušvelninti smūgių sukeliamos vibracijos poveikį.

Dabar D. Chadefaux ketina ištirti, kaip skirtingas raumenų darbas galėtų kontroliuoti pėdos patiriamo smūgio poveikį. Galbūt traumų pavyktų išvengti apsiavus kitokią avalynę arba pakeitus bėgimo stilių, mano ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)