Ji taip pat vadinama „laivyno dieta“, „kariuomenės dieta“ ir net „ledų dieta“, nes laikantis šios dietos visas tris nurodomas dienas galima valgyti ne tik dešrainius, bet ir ledų, rašo CNN.

Kodėl tai karinė dieta?

Karinė dieta yra dar viena iš itin populiarių trijų dienų dietų, kurios, kaip teigiama, turėtų greitai padėti atsikratyti kelių kilogramų. Paprastai teigiama, kad tokios dietos leis per tris dienas (kartais per savaitę) atsikratyti apytikriai penkių kilogramų. Dažniausiai griežtai laikantis šios dietos valgoma paprastų produktų ir itin ribojamos kalorijos, nes, būkime atviri, būtent to ir reikia norint sulieknėti.
Tačiau ar tai yra sveika? Ar pavyks išlaikyti pasiektą rezultatą?

„Laikydamiesi tokių mažo kaloringumo ir mažo angliavandenių suvartojimo dietų paprastai netenkate vandens ir galite šiek tiek netekti raumenų masės, – paaiškino dietologė Elaine Magee. – Netenkant vandens svoris greitai krinta, tačiau mažėja glikogeno atsargos, kas atsitinka ribojant angliavandenius ir kalorijas. Vis dėlto svoris sugrįš, kai imsite įprastai valgyti.“

Ar gali būti, kad karinė dieta yra kitokia? Štai kaip siūloma maitintis tris dienas laikantis šios dietos:
Pusryčiai: puodelis kavos arba arbatos, viena skrebutis su dviem šaukšteliais žemės riešutų sviesto ir pusė greipfruto. Tai 308 kalorijos.

Pietūs: dar vienas puodelis kavos ar arbatos, skrebutis be priedų (geriausia iš visadalių grūdų duonos). Tik 139 kalorijos.

Vakarienė: pusės žaidimo kortos dydžio mėsos gabalėlis, puodelis žaliųjų pupelių, pusė banano ir nedidelis obuolys. Tačiau didžiausia staigmena yra ta, kad galima suvalgyti didelį puodelį vanilinių ledų. 619 kalorijų.

Ir net jei vakarienei vietoj liesos vištos krūtinėlės pasirinksite gabalėlį kiaulienos kepsnio, bendras dienos kalorijų skaičius vis tiek gausis tik 1066. Beje, draudžiami bet kokie užkandžiai.

„Jeigu paprastai suvartojate 2000-2500 kalorijų per dieną, toks drastiškas jų skaičiaus sumažinimas bus labai sunkus, – perspėjo dietologė Lisa Drayer. – Jausitės pavargę ir irzlūs, jums bus sunku susikoncentruoti. Jums bus sunku mankštintis ir, žinoma, būsite labai alkani.“

Antra diena. Jos metu suvartosite tik 1193 kalorijas, net jei rinksitės siūlomų produktų riebias alternatyvas.

Pusryčiai: ir vėl skrebutis, vienas virtas kiaušinis, pusė banano. Net jei kepsite kiaušinį ant aliejaus, vis tiek susidarys 223 kalorijos.

Pietūs: kietai virtas kiaušinis, penki sūdyti krekeriai, puodelis varškės. Net jei pasirinksite riebią varškę, iš viso bus 340 kalorijų.

Vakarienė: pusė banano, pusė puodelio morkų, pilnas puodelis brokolių, du dešrainiai (tikrai taip!) ir vėl pusė puodelio vanilinių ledų. Iš viso 630 kalorijų.

Kaip tokią mitybą įvertins ekspertai?

„Niekada nerekomenduočiau valgyti dešrainių ar bet kokios perdirbtos mėsos, nes ji siejama su didesne vėžio rizika – sakė L. Drayer. – Ledai nėra geros kalorijos. Galite suvalgyti tris puodelius daržovių ir gauti tik šimtą kalorijų. Šie ir kiti maistingi produktai leis jums pasisotinti.“

Trečia ir labiausiai ribojanti diena. Tik 762 kalorijos.

Pusryčiai: čederio sūrio gabalėlis, penki krekeriai ir nedidelis obuolys. 232 kalorijos.

Pietūs: skrebutis ir kiaušinis. Net jei kepsite kiaušinį ant aliejaus, bus tik 170 kalorijų.

Vakarienė: 460 kalorijų, tačiau skrandį sukantis derinys: pusė banano, pilnas indelis tuno ir dar vienas indelis ledų.

Tinklalapiuose, kuriuose reklamuojama karinė dieta, teigiama, kad valgant tam tikrus produktų derinius spartėja medžiagų apykaita.

„Nėra jokių įrodymų, kad tam tikri maisto produktų deriniai, vartojami pirmas dienas, padidins medžiagų apykaitą ir padės deginti riebalus, – sakė E. Magee. – Nežinau mokslinių duomenų, kurie tai įrodytų.“

Kaip reikėtų užbaigti savaitę?

Galite valgyti viską, ką norite, bet per dieną privalote suvartoti ne daugiau nei 1500 kalorijų. O vėliau galite vėl laikytis trijų dienų dietos. O geriausia, kad nereikia sportuoti.

„Tai dar viena „madinga“ dieta, kuri neleis sveikai sumažinti svorio ir jį išlaikyti, – sakė E. Magee, pabrėžusi, kad fizinis aktyvumas yra itin svarbus norint išlaikyti svorį.

Be to, ji priduria, tokia dieta gali turėti neigiamų fizinių ir emocinių pasekmių. „Svoris gali imti „šuoliuoti“: jis greitai kris, bet taip pat greitai ir sugrįš. Be to, galite pakenkti savo imuninei sistemai, sutrikdyti medžiagų apykaitą. Gali kilti kitų problemų, tokių kaip tulžies akmenys ar širdies problemos“, – sakė ekspertė.

Kodėl ji vadinama karine dieta?

Kodėl tokia keista dieta yra siejama su kariuomene? Kai kuriuose straipsniuose, tinklaraščiuose ir kitur teigiama, kad šią dietą esą sukūrė JAV kariuomenės dietologai, kad šauktiniai atitiktų svorio reikalavimus.

„Ką? Per trisdešimt darbo kariuomenėje metų niekada nesu to girdėjusi“, – nustebo licencijuota mitybos specialistė, parengusi JAV karinio jūrų laivyno „ruonių“ mitybos planą.

„Mes nieko tokio nekūrėme. Mes tokios dietos nenaudojame. Tai visiškai nepanašu į tai, kas iš tiesų vyksta kariuomenėje. Mūsų maisto porcijos yra didesnės ir maistingesnės, – sakė Patricia Deuster. – Atrodo, kad tiesiog prie kažkokios dietos buvo pridėtas žodis „karinė“, kad viskas atrodytų įtikinamiau.“

Beje, ši dieta internete dar vadinama Amerikos širdies asociacijos dieta, Klivlendo klinikos dieta, „Mayo“ klinikos dieta, Kaiserio dieta, Birmingamo ligoninės dieta. Tačiau visos šios organizacijos teigia neturinčios nieko bendro su šia keista dieta.

Iš kur atsirado ši dieta?

Jeigu ieškosite internete informacijos apie karinę dietą, greičiausiai pirmiausia rasite tinklalapį „themilitarydiet.com.“ Čia rasite visas dietos detales, nuotraukų, patarimų. Čia siūlomos produktų alternatyvos, atsakoma į dažniausiai užduodamos klausimus, pateikiama kalorijų skaičiuoklė, nuorodą į feisbuko puslapį ir žmonių atsiliepimai.

Tiesa, čia taip pat rasite daug reklamos. Tačiau niekur nebus minimas joks autorius, ekspertas ar mitybos specialistas. Niekas neprisiima atsakomybės už šią dietą ir nenurodo svarbios informacijos, kuria ji paremta.

„Tai turėtų sukelti nerimą, – pabrėžia L. Drayer. – Bet kokią patikimą dietą turi sukurti patikimas žmogus ir palaikyti patikima organizacija. Jeigu kažkas pateikiama be autorius ar išradėjo, bet kas gali sakyti bet ką.“

Mėginimai rasti trijų populiariausių karinių dietų kūrėjus nedavė jokių rezultatų.

Kaip plinta melaginga informacija?

Kadangi mokslas vis dar neturi „tobulo“ sprendimo svorio problemai, šioje srityje tiesiog klesti žmonių išnaudojimas.

Įvairias dietas siūlantys tinklalapiai turi akį patraukiančius pavadinimus, juose daug žadama ir dėl to informacija plinta internete, o ne mokslininkų redaguojamuose leidiniuose, sako ekspertai.

„Manau, kad labai daug žmonių ieško tos magiškos piliulės, to greito sprendimo būdo sulieknėti, todėl jie ir griebiasi tokių melagingų dietų“, – sakė L. Drayer.

Ar yra sveikas būdas greitai atsikratyti kelių kilogramų?

Pripažinkime. Mes visi norime greitai atsikratyti kelių kilogramų prieš kokią nors svarbią šventę ar renginį? Ar yra sveikas būdas tai padaryti?

„Aš rekomenduočiau kiek kitokią trijų dienų dietą, kad tiesiog pradėtumėte lieknėti. Paprastai rekomenduoju pradėti gerti daugiau vandens ir atsisakyti krakmolingų produktų, tokių kaip duona, makaronai, ryžiai. Taip pat vienai savaitei atsisakykite saldumynų. Taip atsikratę kelių kilogramų ir pamatę mažėjančius skaičius ant svarstyklių, pajusite motyvaciją tęsti“, – sakė L. Drayer.

O tiems, kas daug kalorijų suvartoja gerdami, ji siūlo vengti saldžių gazuotų gėrimų, paskanintos latės, vaisių sulčių ir tirštų vaisių kokteilių, nes taip gaunama tikrai nemažai kalorijų.

Tuo tarpu E. Magee siūlo apgauti savo organizmą, kad šis nebadautų, o degintų kalorijas.

„Kai jūs staiga ir smarkiai sumažinate kalorijų kiekį laikydamiesi tokių „karinių“ dietų, jūsų kūnas mano, kad artėja badas ir ima deginti mažiau kalorijų, nes ruošiasi išgyvenimui. Manau, kad daug efektyviau būtų šiek tiek sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir didinti fizinį aktyvumą, kad būtų sudeginama daugiau kalorijų. Pakanka per dieną sukurti maždaug 250 kalorijų deficitą. Taip svoris kris lėčiau, bet procesas bus tvarus. Be to, labiau deginsite riebalus, o ne raumenis“, – sakė ji.

Galiausiai ekspertė pabrėžė, kad bet kokią dietą turi sudaryti mitybos specialistas. „Neįsivaizduoju, kad koks nors specialistas ar gydytojas rekomenduotų laikytis tokios „karinės“ dietos“, – sakė L. Drayer.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)