Šiuos gaminius turi pirkti pačios įstaigos ir, kai jie būtini, panaudoti atliekamų lęšiuko keitimo operacijų metu. Už pacientui suteiktą paslaugą – 328 eurus – gydymo įstaigai sumoka ligonių kasos, rašoma pranešime spaudai.

Neretai ligonių kasų specialistų teiraujamasi, kodėl gydymo įstaigoje prašoma iš savo kišenės mokėti už akies lęšiuką.

Svarbu žinoti, kad už gydymo įstaigoje atliktą operaciją ir jos metu implantuotą lęšiuką iš privalomuoju sveikatos draudimu apdrausto paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio, nes tai kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tiesa, žmogus turi kreiptis į tą gydymo įstaigą, kuri yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Pacientas gali mokėti tik už savo iniciatyva pasirinktą brangesnį lęšiuką, nei jam siūlo gydymo įstaiga. Tokiu atveju įstaigai pacientas turėtų primokėti tik kainos skirtumą. Vis dėlto gydymo įstaigoje, kuri turi pasirašiusi sutartį su ligonių kasa dėl šių paslaugų, pirmiausiai, turi būti pasiūlytos paslaugos, už kurias nereikia primokėti.

Tad VLK ragina neskubėti mokėti iš karto, jei to prašoma gydymo įstaigoje, kol pacientas neįsitikino, ar to tikrai reikia. Jei žmogus dėl prašomų priemokų negauna aiškaus atsakymo iš gydytojo, jis turi kreiptis į įstaigos administraciją.

VLK primena, kad pacientas gali laisvai pasirinkti operacijas atliekančią gydymo įstaigą ir joje tartis dėl operacijos datos. Kreipiantis į įstaigą dėl operacijos datos užtenka turėti akių ligų gydytojo (oftalmologo) siuntimą operacijai ir būti draustam privalomuoju sveikatos draudimu.

Tokios operacijos, kai drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, atliekamos Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikos, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Antakalnio poliklinikoje (Vilniuje), Centro poliklinikoje (Vilniuje), „SK Impeks Medicinos diagnostikos centre" (Vilniuje), „Akių lazerinės chirurgijos centre" (Vilniuje), Akių ligų klinikoje „Lirema" (Vilniuje), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikos, Klaipėdos universitetinėje ir Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, Respublikinėse Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse bei Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)