Iš tikrųjų tai reiškia, kad moters pilvo raumenys šiek tiek nusilpę. Jūsų pomėgių žymės ant kūdikio odos neatsispindės, ilgi pasivaikščiojimai nepaskatins gimdymo, o pilnatis neturi nieko bendro su gimimo laiku.

Vis tik pastaraisiais metais mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad dalis tikrai keistokų prietarų, susijusių su kūdikiais ir nėštumu, visi tik turi tam tikro mokslinio pagrindo, rašo CNN. Štai keli tokie močiučių prietarai, į kuriuos verta įsiklausyti.

Sudėtingas ir ilgas gimdymas reiškia, kad bus berniukas

Mokslininkai nėra visiškai tikri, ar tai yra tiesa, tačiau vis dėlto tenka pripažinti, kad 2003 m. gydytojų komanda išanalizavo duomenis apie daugiau nei 8 tūkst. gimdymų vienoje iš Airijos ligoninių 1997-2000 m. Į tyrimą neįtrauktos moterys, kūdikių susilaukusios anksčiau laiko, ir tos, kurioms teko gimdymą skatinti. Įvertinus visus duomenis paaiškėjo, kad skirtumas tarp lyčių nedidelis, bet vis tik pastebimas.

Berniuko gimdymas vidutiniškai truko šiek tiek ilgiau nei 6 valandas, o mergaitės – šiek tiek trumpiau nei 6 valandas. Berniukus gimdžiusios moterys šiek tiek dažniau patyrė gimdymo komplikacijų, 6 proc. atvejų (4 proc. gimdant mergaites) teko atlikti Cezario pjūvį, o 8 proc. atvejų (6 proc. gimdant mergaites) teko panaudoti chirurgines žnyples. Iš viso 29 proc. gimdymo atvejų, kai gimė berniukai, prireikė vienokios ar kitokios papildomos intervencijos. Mergaičių atvejų šis rodiklis siekia 24 proc.

Štai viena galimai tokį keistoką faktą paaiškinanti priežastis: dar negimę berniukai vidutiniškai sveria apie 100 g daugiau nei mergaitės. 2003 m. atliktas nedidelis tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad berniuko besilaukiančios moterys nėštumo metu suvartoja daugiau kalorijų, taigi nieko keisto, kad vyriškos lyties vaisius pareikalauja šiek tiek daugiau pastangų net ir dar prieš prasidedant gimdymui.

Norite susilaukti mergaitės – laikykitės kuo toliau nuo bananų

Esmė slypi ne vien tik pastebėjimuose, kad berniuko besilaukianti moteris valgo daugiau. Jei moteris valgo daugiau prieš pastodama, taip pat labiau tikėtina, kad gims berniukas. 2008 m. moksliniame leidinyje „Proceedings of the Royal Society Basked“ paskelbtas tyrimas apėmė 740 moterų, kurios laukėsi pirmą kartą. Šis tyrimas skirtas išanalizuoti šių moterų mitybos ypatumus prieš pastojant. Atsižvelgiant į suvartojamų kalorijų kiekį tyrimo dalyvės suskirstytos į tris grupes.

Į daugiausiai kalorijų suvartojusiųjų kategoriją patekusių moterų tikimybė susilaukti berniuko siekė 56 proc., o į mažiausiai kalorijų suvartojusiųjų įtrauktų moterų grupę patekusių tyrimo dalyvių tikimybė susilaukti mergaitės siekė 55 proc.

Neretai kartojama, kad vartojant bananų prieš pastojimą didėja tikimybė susilaukti berniuko. Atlikto mokslinio tyrimo autoriai nustatė, kad suvartojamų kalorijų kiekis – ne vienintelis situacijai įtakos turintis dalykas. Ne ką mažiau svarbios ir tam tikros maistingosios medžiagos. Daug kalio (jo gausu bananuose) turinčių produktų vartojimas siejamas su didesne tikimybe susilaukti berniuko. Panašus ryšys ir tarp tikimybės susilaukti vyriškos lyties kūdikio ir kalcio bei natrio.

Vis tik svarbu nepersistengti ir suprasti, kad mitybos raciono performavimas siekiant daryti įtaką ateityje gimsiančio kūdikio lyčiai – pavojingas žaidimas, neretai reiškiantis, kad tam tikrų maistingųjų medžiagų suvartojama per daug, o kitos – ignoruojamos. Kur kas saugesnė taktika būtų iš esmės susitelkti į sveiką mitybą, o visus kitus dalykus patikti likimui.

Rėmuo – vešlių plaukų pranašas

Štai vienas ne itin malonus faktas apie mažylius: antrojo nėštumo trimestro metu visas vaisiaus kūnas būna padengtas plonų plaukelių, dar vadinamų lanugo, sluoksniu, o trečiojo trimestro metu šie plaukeliai nuslenka, tada būna suvartojami ir suvirškinami paties vaisiaus. Taigi pirmosios gimusio kūdikio išmatos faktiškai yra suvirškinti jo paties kūno plaukelių likučiai.

Tiesa, plaukai ant galvos – visai kita istorija. Nors dar būdami motinos įsčiose visi vaikai ant kūno turi lanugo, toli gražu ne visi gimsta su galvos plaukais. Taigi besilaukiančios moterys, trokštančios anksčiau laiko sužinoti, ar jų vaikas turės vešlius plaukus, gali panaudoti rėmens taisyklę.

2006 m. moksliniame leidinyje „Birth“ publikuotas tyrimas, kurį atlikę mokslininkai iš Johns Hopkins universiteto stebėjo 64 besilaukiančias moteris, iš kurių 28 skundėsi vidutinio stiprumo arba stipriu rėmeniu. 23 iš tokius nusiskundimus turėjusių nėščiųjų susilaukė kūdikių su vidutiniškai arba labiau nei vidutiniškai vešliais plaukais. Priešingoje spektro dalyje atsidūrė moterys, kurių visiškai nevargino rėmuo. 10 iš jų susilaukė kūdikių su mažiau nei vidutiniškai vešliais plaukais.

Vis tik šis puikus tarpusavio ryšio pavyzdys neturėtų būti vertinamas kaip priežastinis. Rėmuo nėščiosios nevargina dėl vaisiaus plaukuotumo ar atvirkščiai. Abu šie veiksniai susiję su trečiuoju – nėštumo hormonais. Kalbant tiksliau, tam tikri hormonai turi įtakos plaukų augimui, kai vaisius dar būna gimdoje. Tie patys hormonai atpalaiduoja raumenis, sulaikančius skrandžio rūgštį. Taigi iš esmės galite kaltinti vaiką dėl krūtinėje juntamo itin nemalonaus skausmo, bet ryšys nėra toks jau tiesioginis, kaip linkusios teigti vyresnės kartos prietarais tikinčios moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)