Šis įstatymų pakeitimas apibūdinamas kaip svarbiausias pastarųjų metų visuomenės sveikatos teisės aktas. Be jokios abejonės, šio įstatymo įgyvendinimas susijęs su daugybe kilusių iššūkių, rašo „The Independent“. Buvo siūloma nemažai skirtingų variantų, įskaitant planą taikyti išimtis maisto klientams nesiūlantiems klubams ir barams, tačiau tokiu atveju tam tikrose Jungtinės Karalystės (JK) vietovėse išimtinė tvarka būtų pritaikyta daugiau nei pusei licencijuotų barų ir naktinių klubų.

Galiausiai šis siūlymas anuliuotas, didžiąja dalimi dėl su visuomenės sveikata susijusių abejonių. Žmonės, dirbantys aplinkoje, kurioje rūkoma, dažnai neturi kito pasirinkimo ir kvėpuoja rūkalų dūmais. Kodėl jie turėtų susidurti su sveikatai keliama pasyvaus rūkymo rizika? Tiesa, naujasis įstatymas be viešųjų erdvių pavertimo malonesnėmis ir sveikesnėmis vietomis turėjo ir tam tikrų netikėtų rezultatų.

1. Daugiau žmonių metė rūkyti

Įvedus draudimą fiksuotas žmonių, nusprendusių atsisveikinti su žalingu rūkymo įpročiu, skaičiaus augimas. Visiems kuo puikiausiai žinomi rūkymo sveikatai keliami pavojai, o šis draudimas paprasčiausiai sumažino vietų, kur kyla pagunda prisidegti cigaretę, skaičių.

Nuo tada, kai pradėjo galioti šis įstatymas, kasmet rūkymo rodikliai smunka. Panašu, kad šios idėjos atsisako vis daugiau jaunų žmonių. Jaunesnių nei 16 m. reguliariai rūkančių vaikų skaičius nuo 2007 m. sumažėjo perpus iki 3 proc., o tai – rekordiškai žemas rodiklis.

2. Mažiau ligoninėse atsiduriančių žmonių

Dar skaičiai rodo reikšmingą į ligoninę atgabenamų širdies smūgį patyrusių, astmos ar plaučių infekcijos ištiktų asmenų skaičiaus mažėjimą. Praėjus vieneriems metams po šio įstatymo įsigaliojimo skubios pagalbos skyriuose registruota 2,4 proc. mažiau širdies smūgio atvejų nei metais anksčiau. Nors šis pokytis gali pasirodyti nepakankamai didelis, vis tik svarbu suvokti, kad kalbama apie 1200 atvejų JK.

Šie skaičiai atrodo dar įspūdingesni atsižvelgus į tai, kad didelė darbo vietų dalis jau buvo tapusi nerūkymo zona prieš įsigaliojant šiam įstatymui. Dėl šios priežasties tokių atvejų mažėjimas, vertinant statistinius duomenis prieš ir po įstatymo įsigaliojimo, atrodo dar įspūdingesnis.

3. Atsisveikinimas su patraukliomis pakuotėmis

Šio draudimo sėkmė suteikė žmonėms drąsos spręsti ir kitus su rūkymu susijusius probleminius klausimus, kurių sprendimas kadaise atrodė neįmanomas (pakuotės be žvilgsnius traukiančių užrašų ir kitokių reklamos formų ribojimas prekybos taškuose).

Statistiniai duomenys iš Australijos, kur užrašai ant pakuočių apriboti trejais metais anksčiau nei JK, rodo, kad konkrečiai apibrėžus ant cigarečių pakuočių dedamų užrašų spalvą, dydį ir šriftą rūkančiųjų skaičius reikšmingai sumažėjo. Panašių rezultatų tikėtasi ir JK, o mokslininkai teigė, kad pakuotės su supaprastintais užrašais gali paskatinti daugiau nei 300 000 britų visiems laikams atsisveikinti su rūkalais.

4. Padidėjęs pasyvaus rūkymo problemos žinomumas

Įstatymas, ribojantis rūkymą viešose vietose, paskatino žmones sužinoti daugiau apie daugybėje vietų egzistuojančią pasyvaus rūkymo problemą, neaplenkiančią ir žmonių namų. Tai – žingsnis tinkama linkme žmonėms, turintiems lėtinių plaučių ligų. „Life of Breath“ projektas, kurio iniciatoriais tapo Daramo ir Bristolio universitetai, parodė, kaip jautriai tokie asmenys reaguoja į oro kokybę. Šiems žmonėms cigarečių dūmų pripildyta aplinka prilygsta baisiausiam košmarui.

5. Jokio rūkymo metro stotyse

Dalis įmonių žengė toliau, nei reikalauta pagal naująjį įstatymą. Traukinių operatorių įmonių asociacija nusprendė visas stotis kartu su joms priklausančiomis teritorijomis paversti nerūkymo zona. Gali būti, kad šis sprendimas susijęs su prisiminimais apie 1987 m. Kings Cross metro stotyje įvykusiu ir 31 asmenį pražudžiusiu gaisru. Šio siaubingo gaisro priežastis – iš stoties išeinančio su cigarete rankose asmens numestas neužgesintas degtukas.

6. Mažiau rūkančių paauglių

Pardavimo automatai – jauniems žmonėms itin patraukli galimybė įsigyti cigarečių nematant suaugusiesiems. Laimei, tai jau irgi likę praeityje. Mūsų dienomis jaunesniems nei 18 metų asmenims parduoti rūkalų yra draudžiama. Iki 2007 m. toks draudimas taikytas asmenims iki 16 metų. Pradėjo augti ir mokesčiai, taikomi tabako gaminiams, todėl jauniems žmonėms įsigyti rūkalų tapo dar sudėtingiau, nes jų piniginės turinys itin ribotas.

7. Draudimas rūkyti automobiliuose vežant vaikus

Dabar draudžiama rūkyti privačiuose automobiliuose, jei tuo metu transporto priemonėje yra vaikų. Toks draudimas itin svarbus, nes vaikai dėl pasyvaus rūkymo nukenčia labiau nei suaugusieji, nes jų kvėpavimo takai mažesni ir jie oro įkvepia dažniau.

Deja, rūkymas nėštumo metu, atsižvelgiant į visas rizikas, kylančias tiek motinai, tiek ir vaikui, vis dar itin opi problema tam tikrose JK vietose.

8. Elektroninių cigarečių populiarumas

Elektroninės cigaretės drumsčia tabako kontrolės vandenis, nes nepaisant akivaizdaus fakto, kad tai yra saugesnė įprastinių cigarečių alternatyva, vis tik žmonės įsitikinę, kad elektroninėms cigaretėms taip pat turėtų būti taikomi nerūkymo zonose galiojantys apribojimai.

Be jokios abejonės, nerūkymo zonų idėjos ir jos įgyvendinimo palaikymas šiuo metu kur kas didesnis, nei buvo, kai ši idėja buvo pirmą kartą pristatyta. Kitaip tariant, labai mažai žmonių tiek tarp rūkančiųjų, tiek ir tarp nerūkančiųjų, pageidautų sugrąžinti tuos laikus, kai klubuose ir baruose būdavo skendima tirštame tabako dūmų rūke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)