Vis tik pakalbėjus vos kelias minutės su berniuku jo balsas ima kelti įtarimų, jis linkęs stovėti pernelyg arti žmogaus ir skleidžia pasikartojančius iš gomurio sklindančius garsus.

Jacobui diagnozuota aukšto funkcionalumo autizmo forma, tačiau niekas negali pasakyti, kaip gi tai nutiko, rašo ozy.com. Berniuko mama apie tai nepaliauja galvojusi nuolatos. Įtarimų kyla pačių įvairiausių: pradedant gyvsidabriu konservuoto tuno skardinėse, kurias moteris itin dažnai pirkdavo nėštumo metu, suodžiais iš šalimais esančio kamino, mokyklinių laikų vakcinomis ir baigiant Cross Bronx greitkeliu.

Daugeliui kuo puikiausiai suvokiama, kad gyvenimas šalia triukšmą keliančių greitkelių kelia rimtą stresą, tačiau mokslininkai įspėja ir dėl dar vieno šeimoms, gyvenančioms greta jų, keliamo pavojaus – oro tarša gali sukelti autizmą. Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad nėščios moterys, veikiamos didelės taršos, labiau rizikuoja pagimdyti vaiką, turintį autizmo problemą.

Dabar mokslininkai pradeda detaliau aiškintis, kaip tarša gali padidinti vaiko pažeidžiamumą šiam sutrikimui net ir mažyliui dar esant motinos įsčiose. Kiti mokslininkai įtaria, kad tarša sukelia nėščiųjų imuninį atsaką, dėl kurio smegenys vystosi netinkamai.

Tai jau ne pirmas kartas, kai tarša atsiduria autizmą sukeliančių įtariamųjų sąrašuose. Vis tik praėjusiais metais surinkti duomenys ir ryšio tarp autizmo bei oro taršos suvokimas yra esminis.

Maža to, ši informacija sukuria sąlygas ankstyvajai diagnostikai ir netgi intervencijai tiek pasitelkiant aplinkosaugos politiką, griežtinant automobilių taršos reikalavimus, tiek ir populiarinant filtrus, pašalinančius chemines medžiagas, labiausiai susijusias su šiuo sutrikimu. Anot profesoriaus Marco Weisskopfo iš Harvardo aukštosios visuomenės sveikatos mokyklos, ryšio tarp oro taršos ir autizmo patvirtinimas iš tikrųjų vis stiprėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)