„Tai kankynė, – sakė jis „Newsbeat“. – Skausmą sunku nusakyti. Jautiesi taip, lyg tavo odoje būtų plyšys ir jis pulsuotų. Tad skausmas tau nuolat primenamas, tik negali kasytis ar liesti.“

Iš Edinburgo kilęs Gregas tvirtina nepastebėjęs nudegimo, kol jo mama parodė, kad oda nuėjo pūslėmis.

„Buvo prognozuotas gana gražus oras, nieko neįprasto. Visą dieną jaučiau, kad karšta, tačiau maniau, kad tai dėl to, jog daug dirbu. Pajaučiau, kad oda šiek tiek skausminga, bet tik tada, kai mano mama ir tėtis pasakė, jog odos paraudimas kiek per intensyvus.“

Ekspertai pataria tepti apsauginį kremą nuo saulės 30 minučių prieš einant į lauką ir vėliau pakartotinai tą patį daryti kas 2 valandas.

Nepaisydamas odos raudonio ir skausmingumo, Gregas kitą dieną vėl ėmėsi darbo. Diena vėl pasitaikė santykinai karšta.

„Šiek tiek jaučiau, bet tą dieną tik laisčiau. Tad įjungiau žarną ir sėdėjau furgone“, – prisimena vaikinas.

Gregas tvirtina, kad situacija pablogėjo sekmadienio naktį, po antros lauke praleistos dienos.

„Tada pasirodė pūslės, – teigia jis. – Bandžiau patepti alijošiumi, tačiau tai buvo gana kankinantis dalykas. Turi užtepti liečiamaisiais judesiais.“

Gregas pripažįsta, kad dėl savo šviesios odos turi polinkį nudegti, tačiau tai – pats blogiausias nudegimas jo gyvenime.

„Prieš mėnesį buvau Australijoje, nudegiau saulėje, bet ne iki tokio lygio, kaip dabar. Atostogaudamas naudoji apsauginį kremą, bet būdamas namie apie tai net nepagalvoji. Ypač gyvendamas Škotijoje, kai tokio oro sulaukiame nedažnai.“

Gregas kelintą dieną neina į darbą ir vis dar sunkiai pakelia šaltą dušą, po kuriuo turi lįsti dėl pūslių.
„Ką galėčiau visiems patarti? Nepasikliaukite oru vien dėl to, kad sugrįžot namo. Vis tiek įdegsite. Ypač jeigu dirbate lauke, kaip aš. Pasirūpinkite tinkama apsauga“, – ragina škotas.

Štai keli patarimai, ką reikia daryti nudegus saulėje:

1. Malšinkite skausmą

Vaistai nuo skausmo gali sumažinti ne tik patį skausmą, bet ir saulės sukeltą uždegimą.

2. Vėsinkite odą

Uždėkite ant odos vėsinantį kompresą, pavyzdžiui, šaltame vandenyje suvilgytą rankšluostį (15 minučių). Taip pat galima maudytis vėsiame vandenyje vonioje ar po dušu. Jeigu pūslių tik pradeda atsirasti, tuomet maudykitės vonioje.

3. Drėkinkite

Po vonios ar dušo odai nuraminti naudokite kremą ar losjoną be aromatų. Odą geriausiai nuramina geliai ar losjonai su alijošiumi ar soja. Alijošius ne tik vėsina, bet ir stabdo uždegiminius procesus.

4. Gerkite vandenį

Nudegimas saulėje skatina skysčių netekimą per odą. Kad išvengtumėte dehidratacijos, gerkite pakankamai vandens. Tai padės jūsų organizmui atsigauti. Alkoholio geriausia šiuo metu vengti, nes jis tik apsunkins dehidrataciją.

5. Naudokite kremą su steroidais

Silpno kremo su steroidais (pavyzdžiui, 0,5–1 procento hidrokortizono) naudojimas 48 valandas gali sumažinti nudegimo sukeltą skausmą, odos paburkimą ir paspartinti gijimą.

6. Palikite pūsles ramybėje

Stenkitės pūslių neliesti, nes tai gali sukelti infekciją ir palikti randų. Jos pačios po kelių dienų susitvarkys. Per tą laiką su oda elkitės švelniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)