Kaip DELFI informavo NVSC atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė, Vilniaus departamentas gavo pranešimą iš gydymo įstaigos, kad vienam Vilniaus vaikų lopšelio-darželio „Jurginėlis“ vaikui diagnozuota meningokokinė infekcija. Vaiko duomenų pašnekovė detalizuoti negalėjo, tačiau pabrėžė, kad vaikas nebūtinai užsikrėtė darželyje, mat infekcijos nešiotojų yra daug visuomenėje.

NVSC ugdymo įstaigai bei artimiesiems teikia informaciją, kaip elgtis, jei būta kontakto su sergančiu vaiku.

Apie sergantį auklėtinį DELFI pranešė ir vienas tėvų, kurio vaikas lanko šį darželį. Jis antradienį apie ligą sužinojo iš kitų tėvų, susibūrusių į feisbuko grupę. Tėvo teigimu, šiame darželyje vienam vaikui meningokokinė infekcija buvo diagnozuota jau praėjusiais metais.

„Mano vaikas vakar buvo kaime, tačiau visą praėjusią savaitę jis lankė darželį. Labiau nerimauju dėl savo jaunesnės dukros, nes ji karščiuoja“, - sakė susirūpinęs tėvas.

Apie infekciją

Paprastai daugeliui infekcijų, tokių kaip gripas ar meningokokinė infekcija būdingas sezoniškumas – sergamumas jomis padidėja šaltuoju metų laiku. Tačiau pastaruoju metu pavienių meningokokinės infekcijos atvejų pasitaiko ir vasarą.

Meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų, rašoma pranešime spaudai.

Meningokoko bakterijos plinta artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju dažniausiai šaltuoju sezonu: žiemos-pavasario mėnesiais. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių, o imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Inkubacinis periodas svyruoja nuo 1 iki 10 dienų (vidutiniškai 3-4 dienos).

Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Nepaisant to, kad meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu, ji oru neplinta taip greitai kaip kitos infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas. Meningokokai mažai atsparūs išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių.

Svarbiausi dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam:

1. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį).

2. Ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

3. Chemoprofilaktika – antibiotikai, skiriami meningokokinės infekcijos židiniuose tik artimai bendravusiems su ligoniu asmenims, t. y. šeimos nariams, asmenims, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, turėjusiems artimą kontaktą (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku ir pan.).

4. Chemoprofilaktika neskiriama asmenims, kurie neturėjo artimo sąlyčio su sergančiuoju arba turėjo artimą sąlytį su sergančiuoju prieš 10 ir daugiau dienų.

5. Pagrindinė šios infekcijos profilaktikos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Vakcina valstybės lėšomis nėra kompensuojama. Tėvams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

6. Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija – labai neatspari aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnu būdu.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2016 metais Lietuvoje meningokokine infekcija susirgo 75 asmenys (sergamumo rodiklis – 0,26 atv./10 000 gyventojų), iš jų – 26 vaikai iki 18 m. Nuo B tipo meningokokinės infekcijos iš viso buvo paskiepyti 13 467 vaikai.

Šių metų sausio – gegužės mėnesiais iš viso užregistruoti 47 meningokokinės infekcijos atvejai (sergamumo rodiklis – 0,17 atv./10 000 gyventojų), per pirmąjį metų ketvirtį paskiepyti 4506 vaikai.

Daugiau apie meningokokinę infekciją

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)