Skelbiama, kad per pastaruosius penkerius metus mirė šeši suaugę žmonės, kenčiantys nuo mąstymo sutrikimo, visi jie suvalgė tokių kapsulių.

Be to, mirė du vaikai, suvalgę tokių kapsulių, o cheminio akių nudeginimo šiomis kapsulėmis atvejų tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų skaičius nuo 2012 metų, kuomet jos pasirodė rinkoje, išaugo 30 kartų.

Mąstymo sutrikimų turintys suaugę žmonės ir maži vaikai gali lengvai supainioti šias spalvingas ir minkštas skalbimo kapsules su saldainiais. Dėl šios priežasties Didžiosios Britanijos vartotojams skirtų produktų saugos komisija perspėja žmones apie šio produkto keliamą grėsmę.

Kodėl šios kapsulės yra tokios pavojingos?

Skalbimo kapsulėse yra skalbiklio, minkštiklio ir kitų cheminių medžiagų, kurios supiltos į tirpstančias plastiko kapsules. Jų cheminė sudėtis yra iš esmės tokia pati kaip ir skystų skalbiklių.

Skirtumas tas, jog kapsulėse yra tik 10 proc. vandens, palyginti su 50 proc. koncentracija skystuose skalbikliuose. Dėl tokios didesnės cheminių medžiagų koncentracijos kapsulės ir yra pavojingesnės.

Verta paminėti, kad šešiais iš aštuonių mirtinų atvejų žmonės suvalgė „Procter & Gamble“ gaminamų skalbimo kapsulių. Todėl bendrovė nusprendė aktyviai bendradarbiauti su sergančiųjų Alzhaimerio liga asociacija, kad užkirstų kelia tokioms mirtims.

Ekspertai ragina keisti tokių kapsulių išvaizdą, kad jos sumažėtų jų keliama mirtina grėsmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)