Gydytojo otorinolaringologo teigimu, vasarą dažniausiai skundžiamasi sieros kamščio susiformavimu, kurį sukelia vandens patekimas į ausį. Ausies skausmą gali sukelti įvairūs uždegimai: į ausį patekęs vanduo gali sukelti tiek išorinės landos, tiek vidinės ausies uždegimą. Šios ligos diagnozuojamos apžiūros metu.

Kalbėdamas apie ausų ligų prevenciją V. Bernotas pabrėžia, kad ausų krapštyti nereikia.

„Ausis yra sutverta taip, kad ji išsivalo pati. Vis tik krapštant ausis bent jau nereikėtų jų smarkiai gremžti, kad nepažeistume ausies kanalo. Oda ausyje yra labai jautri, atsiradus mikroįtrūkimams ir vėliau papuolus mikroorganizmams gali atsirasti infekcinis susirgimas. Vaistinėse yra įvairiausių purškalų, ploviklių, su kuriais žmonės gali pašalinti ausies kamštį, bet tokia procedūra neturėtų tapti įpročiu, nes ji nėra būtina. Jei žmonės turi jautresnį klausos kanalą, rekomenduočiau prieš einant atlikti vandens procedūrų užsikimšti landelę, kad ten nepapultų vanduo“, – pataria gydytojas.

Ypač savo ausimis turėtų rūpintis žmonės, turintys kiaurą ausies būgnelį ir sergantys lėtinėmis ligomis. Pasak gydytojo otorinolaringologo, netgi maudydamiesi ar plaudami plaukus šie žmonės turėtų užkišti ausį riebaluose pamirkytu vatos tamponėliu ar specialiai pagal landos formą pagamintu ausų kištuku.

Plačiau apie ausų ligas – įraše.