Pranešime spaudai rašoma, kad 2015-2016 m. ištirti 93 duonos gaminių mėginiai (iš jų – 50 duonos ir 12 batono mėginių). Druskos kiekis duonos gaminiuose svyravo nuo 0,13 iki 2,5 g / 100 g produkto, duonoje – nuo 0,13 iki 1,16 g / 100 g. Vidutiniškai duonoje druskos yra 0,88 g / 100 g (mediana – 0,94 g / 100 g). Juoda duona yra kiek sūresnė (vidurkis – 1,07 g / 100 g) nei šviesi (0,94 g / 100 g). Sūriausi yra duonos gaminiai (pvz., traški duonelė, duonos traškučiai), kuriuose druskos vidutiniškai yra 1,35 g / 100 g. Vidutinis druskos kiekis batone – 0,8 g / 100 g.

Jeigu perskaičiuotume, kiek druskos yra vienoje vidutinio dydžio duonos riekėje (50 g), gautume apie 0,44 g druskos. Valgydami juodą duoną druskos gausime kiek daugiau – 0,5 g, o su rieke batono druskos gausime mažiau (0,16 g), nes batono riekė lengvesnė ir mažesnė (20 g).

Skaičiuojant, kad Lietuvos gyventojas kasdien suvalgo bent 100 g duonos, su duona gaunamos druskos kiekis sudarytų 0,88 g per dieną, t. y 17,6 procento per dieną rekomenduojamos suvartoti druskos. Nors pati duona ir nėra sūrus produktas, daugumai žmonių ji yra svarbus druskos šaltinis. Juk 4 riekės juodos duonos – tai jau 43 procentai rekomenduojamo paros druskos kiekio!

Šiuo metu Europos Sąjungos šalyse (o ir ne tik) daug kalbama apie maisto sudėties keitimą (reformuliavimą), kai pramoniniu būdu pagamintame maiste mažinama druskos, cukrų ir riebalų, kad maistas būtų palankesnis sveikatai. Duona yra vienas tokių produktų, kuriam reformuliavimas labai tinka ir yra tikslingas. Palaipsniui mažinant druskos kiekį duonoje ir jos produktuose vartotojai to nė nepastebės, o sveikatai bus didelė nauda.

Europos Komisijos atliktas tyrimas parodė, kad daugumoje Europos Sąjungos šalių duona, grūdų produktai ir kepiniai yra vieni pagrindinių druskos šaltinių – su šiais produktais suvartojama nuo 19,1 procentų (Ispanijoje) iki 28 procentų (Prancūzijoje) visos druskos.

Svarbūs druskos šaltiniai (neskaitant duonos) daugumoje ES šalių taip pat yra mėsos ir pieno (įskaitant sūrį) produktai.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas primena, kad maisto produktų etiketėse pateikiamoje maistingumo deklaracijoje yra nurodytas druskos kiekis maisto produkte (100 g ar 100 ml) ir ragina vartotojus rinktis mažiau druskos turinčius produktus bei įvertinti, kiek konkretaus produkto jie suvalgo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)