Revoliucinis požiūris

Suomijoje nuo rūkymo priklausomų žmonių nuolat mažėja jau ne vieną dešimtmetį. Įtakos tam turi įvairios priemonės – tiek draudimas reklamuoti cigaretes ir jas parduotuvėse eksponuoti vitrinose, tiek didėjantis skaičius viešų erdvių, kuriose draudžiama rūkyti. Statistika rodo, kad 2013 metais Suomijoje kasdien rūkė 16 proc. 15–64 metų amžiaus žmonių.

Šiuos skaičius šalies vyriausybė per ateinantį dvidešimtmetį užsimojo gerokai sumažinti dar metų pradžioje įvesdama naujas tabako vartojimo kontrolės priemones. Dėl šio ambicingo tikslo Suomija vadinama pioniere, kuri gali tapti pirmąja šalimi pasaulyje, visiškai atsikratysiančia rūkymo problemos.

Suomijos sveikatos ir socialinių reikalų ministerijos atstovai pabrėžia, kad atpratinant žmones nuo šio žalingo įpročio vien draudimais nieko nepasieksi, todėl siekiama imtis visapusiškų prevencinių priemonių. „Tai nėra mažiau žalingų produktų, kaip elektroninės cigaretės ar uostomasis tabakas, propagavimas. Mes norime laipsniškai atsisakyti visų produktų. Tam paruošėme nuoseklų politikos priemonių rinkinį“, – sakė ministerijos Žalos prevencijos skyriaus vadovas Kaari Paaso.

Efektyviausiai tramdo didesnės kainos

Pasaulio ekspertai vieningai sutaria, kad vienas iš efektyviausių tabako kontrolės būdų yra didesnis rūkalų apmokestinimas. Tuo tarpu vis dar galintys įpirkti pabrangusius tabako gaminius netiesiogiai finansuos kovos su rūkymu kampanijas ir paslaugas, padedančias mesti šį žalingą įprotį.

Suomija įvedė dar vieną finansinę kliūtį ir padidino tabako gaminių pardavimo kaštus. Įmonė, norinti prekiauti šiais produktais, turi pateikti prašymą išduoti licenciją ir sumokėti mokestį. Tai vienkartinis veiksmas. Tačiau kasmet reikia mokėti papildomą mokestį, iš kurio finansuojami prižiūrėtojai kiekvienoje savivaldybėje, kurie tikrina, ar pardavėjai laikosi taisyklių.

Būtent toks priežiūros mokestis ir yra didžiausias „žudikas“, nes jis skaičiuojamas nuo parduotuvėje esančių kasų skaičius ir gali siekti net 500 eurų per metus už vieną kasą. Mokestį nustato atskiros savivaldybės, o ne valstybė. Ir dauguma savivaldybių yra nustačiusios maksimalų mokesčio tarifą. Vadinasi, parduotuvė, kurioje yra 10 kasų, per metus privalo sumokėti 5 tūkst. eurų.

Galės uždrausti rūkyti balkone

Kaip ir daugelyje kitų šalių, Suomijoje draudžiama rūkyti viešose erdvėse, tačiau numatytos naujosios priemonės nukreiptos ir į rūkančiojo privačią erdvę. Gyventojams suteikiama teisė kreiptis dėl uždraudimo kaimynams rūkyti balkone, jeigu tai trukdo kitiems gyventojams. Būsto priežiūros bendrovės gali kreiptis dėl draudimo, jeigu bus užfiksuota, kad cigarečių dūmai iš privataus balkono plinta į kitas erdves.

Be to, suomiams nebeleidžiama rūkyti asmeniniuose automobiliuose, jeigu juose yra jaunesnių nei 15 metų amžiaus žmonių.

Siekia apsaugoti dar paauglius

Vienas iš svarbiausių Suomijos strategijos kovoje su priklausomybe nuo tabako – siekis mažinti dar paauglystėje į rūkalų pinkles pakliūnančių žmonių skaičių. Tai daroma mažinant tabako gaminių patrauklumą ir prieinamumą.

Dėl to šalyje yra ribojama prekyba tabako gaminius imituojančiais produktais, pavyzdžiui, – cigarečių ar pypkių formos saldainiais ir panašiai. Nors šie produktai nėra uždrausti, prekyba jais yra ribojama. Taip pat parduotuvėse, kuriose nuolaidos taikomos su lojalumo kortele, negalima nuolaidos taikyti tokie produktams.

Su dar didesniais apribojimais susiduria elektroninių cigarečių pramonė. Nuo pernykščio rugpjūčio elektroninėms cigaretėms Suomijoje yra taikomi tokie pat prekybos ir naudojimo viešose vietose apribojimai kaip ir įprastoms cigaretėms: apribotas pirkėjų amžius ir draudžiami įvairūs skoniai.

Tarp kitko:

Kaimynėje Švedijoje smarkiai sumažėjo rūkančiųjų skaičius dėl skatinimo naudoti vadinamąjį „snus“ produktą – drėgnus tabako miltelius, kurie dedami po viršutine lūpa ilgesniam laikui. Tiesa, kitose ES valstybėse narėse šis ir kiti peroraliniai tabako produktai yra uždrausti.

Australijoje įvesti neišvaizdūs cigarečių pakeliai ir didinami mokesčiai rūkalams padėjo sumažinti rūkančiųjų skaičių nuo daugiau nei 16 proc. 2011–2013 metais iki 14,7 proc. 2014–2015 metais.
Vienas griežčiausių rūkymo draudimų Azijoje įsigalios Filipinuose uždraudus rūkyti ir pardavinėti cigaretes visose viešose aikštėse bei 100 metrų spinduliu aplink mokyklas, parkus ir kitas vietas, kuriose renkasi vaikai.

Lietuvoje:

Praėjusią savaitę valdantieji vėl sugrįžo prie siūlymo uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose. Siūlomos ir kitos priemonės – uždrausti rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo vaikų ir jaunimo iki 18 metų, nėščių moterų, laisvalaikio ir poilsio vietose lauke, kur vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Taip pat rūkalius norima išguiti iš daugiabučių namų, balkonų, terasų, galerijų, jie negalėtų rūkyti ir lauke arčiau kaip 20 metrų nuo daugiabučių, vaikų žaidimo, sporto bei poilsio aikštelių, 10 metrų nuo visuomeninio transporto aikštelių. Tiesa, jau spėjo pasigirsti abejonių dėl galimybių sukontroliuoti draudimą rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo nepilnamečių, taip pat sudėtinga būtų kontroliuoti rūkančiuosius balkonuose.