Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ingrida Dovidavičienė pataria, kaip reikėtų apsisaugoti ar išvengti netikėtų nugaros skausmų, kad vasara sode neapkarstų, rašoma pranešime spaudai.

Vaistininkė pabrėžia, kad nugaros skausmais besiskundžiantys žmonės dažniausia skausmo priežastimi nurodo darbą lauke ar šiltnamyje, netinkamai keltus svorius, skersvėjo pertrauktą nugarą. Neretai atsinaujina ir senos nugaros problemos, kurios paūmėja fiziškai dirbant. Tačiau I. Dovidavičienė teigia, kad yra keletas pagrindinių būdų, padėsiančių apsisaugoti ir išvengti netikėtų nugaros skausmų.

1. Mankštinkite raumenis

Fizinis aktyvumas visus metus – viena pagrindinių sąlygų, padėsiančių išvengti nugaros skausmų dirbant sode vasarą. Jeigu raumenys ir sausgyslės ilgai nenaudojamos, žmogui gali išsivystyti rimtos problemos, ypatingai nugaros srityje. Be to, antsvoris taip pat didina nugaros skausmų riziką. Dėl šių priežasčių, visus metus nepatyrus nuolatinio fizinio krūvio, pirmieji darbai sode gali tapti rimtų nugaros skausmų priežastimi.

„Sportas ir mankšta – tai pagrindinės skausmo nugaros srityje prevencijos priemonės. Kartais net tokia paprasta veikla kaip kasdienis pasivaikščiojimas gali padėti susidoroti su nugaros skausmu. Vaikščiojant gerinama kraujotaka, žmonėms, dirbantiems sėdimą darbą, pasivaikščiojimas padeda išlaikyti gerą laikyseną, lankstumą. Kasdien atliekami nors minimalūs pratimai padeda stiprinti nugaros ir pilvo raumenis, kurie gerina stuburo padėtį, išsaugo jo elastingumą“, – teigia I. Dovidavičienė.

Vaistininkė pataria, kad nugaros skausmų išvengti gali padėti ir nedidelis apšilimas prieš imantis sodo, daržo darbų. Jis sumažins traumų ir skausmo tikimybę. Taip pat rekomenduotina dirbant sode daryti trumpas pertraukėles, kurių metu galite atlikti tempimo pratimus, atpalaiduoti raumenis.

2. Atkreipkite dėmesį į kūno padėtį

Dirbant bet kokius darbus, o ypač keliant svorį, svarbu atkreipti dėmesį į kūno padėtį. I. Dovidavičienė pastebi, kad dažniausiai vaistinių lankytojų nusiskundimai būna dėl skausmų, kuriuos sukėlė staigus, netaisyklingas kėlimas.

„Keldami daiktus žmonės dažniausiai lenkiasi, o ne tupia. Išlaikykite taisyklingą stuburo linkį, pritūpkite kuo arčiau keliamo daikto. Dirbdami lauke, ravėdami, žmonės turėtų pritaikyti tuos pačius principus ir stengtis dirbti atsiklaupę, neapkraudami nugaros. Sunkius daiktus taip pat neškite kuo arčiau savęs, atlošę nugarą“, – teigia vaistininkė.

Anot I. Dovidavičienės, kai keliame svorius, mūsų stuburas veikia kaip atraminis taškas, todėl labai svarbu žinoti taisyklę – kuo arčiau daikto esame, tuo lengviau jį pakelti ir tuo mažesnė žala stuburui.

Tais atvejais, kai darbams lauke reikalingas didesnis fizinis aktyvumas, o skundžiamasi nugaros skausmais, vaistininkė rekomenduoja įmobilizuoti nugarą specialiu diržu. Jis skirtas kietesnei stuburo ir juosmens fiksacijai, be to, jis prilaiko ne tik stuburą, bet ir nugaros raumenis.

3. Pasirūpinkite savo laikysena

Nors su nugaros skausmais dažniau susiduria vyresni žmonės, I. Dovidavičienė pabrėžia, kad nugara reikėtų rūpintis dar jauname amžiuje, o ypač svarbu – prižiūrėti savo laikyseną. Tai viena pagrindinių prevencinių priemonių, siekiant apsisaugoti nuo stuburo iškrypimo. Ji padės išvengti rimtesnių nugaros skausmų ateityje.

„Jei sėdint praleidžiate ilgas valandas, svarbu žinoti, kaip tai daryti tinkamai. Geriausia rinktis stabilią kėdę su atlošu – sėdint nugara ir sėdmenys turi sudaryti 90 laipsnių kampą. Dirbant prie kompiuterio negalima kūprintis, ekranas turi būti akių lygyje. Jeigu šių taisyklių bus vengiama jaunystėje, kai organizmas dar formuojasi, ateityje rimti nugaros skausmai gali ištikti ne tik dirbant sode ar darže, bet ir dirbant bet kokius kitus fizinius darbus“, – teigia I. Dovidavičienė.

4. Neperkaiskite ir nepersišaldykite

Kibę į darbus lauke žmonės nuolat užsimiršta ir nepasirūpina tinkama apranga: perkaista, neretai juos perpučia vėjas. Anot I. Dovidavičienės, lietuviškos vasaros orai apgaulingi, tad tinkamos aprangos nebuvimas tampa dažna nugaros skausmų priežastimi.

„Tinkamai nepasirūpinus apranga dirbant sode ar darže, nieko kito nelieka, kaip kad susirietus keliauti į vaistinę. Tačiau tiek prieš pradedant darbus lauke, tiek prieš sportuojant ar tiesiog leidžiant laiką ore, svarbu atsižvelgti į oro sąlygas, tinkamai apsirengti. Esant stipriam vėjui, reikėtų daugiau dėmesio skirti nugaros pridengimui. Ypač svarbu vengti skersvėjų, saugotis temperatūros pokyčių. Šie dalykai gali sukelti tokias sveikatos problemas kaip nervų šaknelių uždegimas“, – teigia I. Dovidavičienė.

5. Stiprinkite organizmą vitaminais

Vaistininkė pabrėžia, kad visai organizmo sveikatai, o taip pat ir nugaros būklei, didelę įtaką daro subalansuota mityba – nuo jos priklauso sąnarių, raumenų ir stuburo veikla.

„Prasidėjus nugaros skausmams būtina pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku, kuris tikrai patars ir pasirūpins, kad vartotumėte tinkamus maisto papildus. Tokiais atvejais būtina žinoti, kad B grupės vitaminai labai svarbūs normaliai nervinių ląstelių veiklai. Vitaminai B1, B6 ir B12 malšina skausmą, o vitaminas B1 dalyvauja angliavandenių apykaitoje, perduodant nervinį impulsą raumenims. B12 vitaminas taip pat dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, reguliuoja energijos kaupimą raumeniniame audinyje“, – teigia I. Dovidavičienė.

Vaistininkė pabrėžia, kad jeigu po darbų sode skausmas kelias dienas nepraeina, darosi labai stiprus, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris paskirs vietinio poveikio nuskausminamąsias priemones (gelius, pleistrus) arba sistemines priemones nuo skausmo – įvairias nuskausminamąsias tabletes. Tokios priemonės malšina skausmą ir mažina uždegimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)