Padidėjęs moterų plaukuotumas – pirmas hormonų pusiausvyros sutrikimo požymis. Plaukai suveši ant veido, ant krūtinės, pilvo apačioje ir ant klubų. Specialistai perspėja, kad nepakanka vien šalinti problemos pasekmes - reikėtų ieškoti ir jos šaknų.

Viena iš dažniausių plaukuotumo priežasčių - sutrikusi kiaušidžių veikla, todėl derėtų užsirašyti vizitui pas ginekologą. Sunkesniais atvejais, kai nepavyksta greitai nustatyti priežasties, gali prireikti rentgeno tyrimo, tyrimo ultragarsu, endoskopijos ir kompiuterinės tomografijos. Depiliacijos salono meistrė Santa Neimanaitė pranešime spaudai pasakojo, kad, deja, moterys šiandien vis dar nedrįsta atvirai kalbėti apie šią bėdą ir tik ieško būdų, kaip slapta pašalinti plaukelius.

„Dėl elektroepiliacijos paslaugų į mus dažniausiai kreipiasi moterys ir merginos, kurios kenčia nuo padidėjusio plaukuotumo sutrikimų. Joms dažniausiai auga tamsūs, stori plaukeliai ant veido, pilvo ir krūtinės. Pagausėjęs plaukų augimas priklauso nuo vyriškų hormonų androgenų. Kitaip dar vadinama – hirsutizmu. Kai organizme padaugėja vyriškų hormonų, tuomet šie hormonai ant kūno esančius plonus, mažus, šviesius plaukelius paverčia į tamsius, storus ir šiurkščius plaukus. Hirsutizmą dažniausiai sukelia policistinių kiaušidžių sindromas, sutrikusi skydliaukių veikla, menopauzė, brendimas, įgimta antinksčių žievės disfunkcija, prolaktinoma, įgimti genai“, - vardijo S. Neimanaitė.

Atsiradus hirsutizmo požymių moteris pirmiausiai rekomenduoja kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti, kokia liga lėmė vyriškų hormonų gamybą. Tik išsiaiškinus padidėjusio plaukuotumo priežastį, galima išnaikinti nepageidaujamus plaukelius ilgalaikiu depiliacijos būdu: lazerine depiliacija, fotoepiliacija ar elektroepiliacija.

„Šiuo metu tokių klienčių ateina vis daugiau ir daugiau, anksčiau padidėjęs plaukuotumas dažniausiai kankindavo vyresnio amžiaus moteris, kurių hormoninius pokyčius lemdavo menopauzė arba skydliaukės funkcijos sumažėjimas, o dabar vis daugiau sulaukiame jaunų merginų, kurių padidėjusio sutrikimo priežastys labai įvairios ir gydytojams nustatyti jas darosi vis sunkiau“, - pasakojo „Peru Lt“ salono meistrė.

Dėl hirsutizmo plaukų gali padaugėti ir ant liemens, nugaros srityje. Daugėja įrodymų, kad hirsutizmui įtakos turi didelis insulino kiekis moters organizme. Gydymą parinks specialistas, tačiau be medikamentinės pagalbos gali prireikti ir gyvenimo būdo korekcijos – svorio metimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)