Ir šiandien, birželio 14-ąją, minint Pasaulinę kraujo donorų dieną, Klaipėdos universitetinės ligoninės Kraujo banko vedėja Danutė Stankūnienė sutiko mums papasakoti apie tą kraujo kelią, rašoma pranešime spaudai.

Kiek donorų kraujo prireikia ligoniui

Gydytoja pasidžiaugė, kad pastaruosius bent jau trejetą metų ligoninė nejaučia donorų kraujo stygiaus. Čia ji įžvelgia Nacionalinio kraujo centro didelio, atkaklaus švietėjiško ir agitacinio darbo rezultatą. D. Stankūnienės teigimu, labai svarbu, kad ligoninės gydytojai, chirurgai, besiruošiantys operacijoms žinotų, kad visada yra paruošta pakankamai kraujo, jei ligoniui jo prireiktų.

„Kiekvienam ligoniui kraujo parenkame individualiai, pagal jo sveikatos parametrus. O jo prireikia skirtingai. Dažniausiai vienam ligoniui užtenka 1-2 donorų kraujo, o būna atvejų, kai reikia daug daugiau. Mūsų ligoninėje yra buvę porą atvejų, kai retą kraujo grupę ir kraujo krešumo sutrikimų turinčioms gimdyvėms buvo perpilta po daugiau negu dvidešimties donorų kraujas. Šiais metais kovo mėnesį turėjome ypatingai sunkų atvejį, kada vienai ligonei pylėme 62 vienetus donorų kraujo“, – apie kraujo panaudojimą pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės Kraujo banko vadovė, pabrėždama, kad kiekvienas kraujo lašas ligoninėje yra labai branginamas ir vertinamas.

Operacijoms kraujo reikia mažiau

Dažnai kraują perpilti prireikia urologinėmis ligomis sergantiems vyresnio amžiaus ligoniams, kurie
vartoja kraują skystinančius vaistus. „Nors įprasta galvoti, kad kraujo perpylimo dažniausiai prireikia operuojant po avarijų ar kitų nelaimingų atsitikimų traumuotus ligonius, mūsų ligoninės pastarųjų metų analizė rodo, kad daugiau donorų kraujo prireikia terapinio profilio ligų (onkologinių, inkstų, plaučių, skrandžio ir kitų vidaus ligų) gydymui, o ne chirurginėms operacijoms. Tai lemia ligoninėje naudojama moderniausia medicininė įranga ir aukšta mūsų chirurgų profesinė kvalifikacija“, – tikina D. Stankūnienė.

Kiekvienam ligoniui kraujas parenkamas individualiai

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje per mėnesį sunaudojama maždaug 500 donorų kraujo komponentų. Per dieną maždaug 20 žmonių parenkama kraujo, nors ne visada jis panaudojamas. Paruošiama individualiai kiekvienam pacientui – atliekami tyrimai su paciento krauju ir sutapatinama su donoro krauju, kad atitiktų pagal visus kriterijus, kurie reikalingi.

Svarbiausi yra kraujo tyrimai

Klaipėdos universitetinės ligoninės Kraujo banko vadovės teigimu, kraujas yra labai svarbus. Praktiškai kiekvienam pacientui, patekusiam į ligoninę, atliekamas kraujo tyrimas. Visada jo būklė yra vertinama, remiantis kraujo tyrimų rezultatais. Tai vienas svarbiausių rodiklių, norint įvertinti jo būklę. Jis nusako paciento klinikinę eigą, kokios būklės pacientas dabar yra, ar jam reikalingas intensyvus gydymas ir jį reikia kelti į intensyvios priežiūros skyrių, ar jį palikti specializuotame skyriuje gydyti. Ir tada aišku, ar tam žmogui reikia padėti perpilant kraują, ar jis net turės ištverti operaciją, o galbūt jis negali būti operuojamas.

Donorystė – kilni misija

D. Stankūnienė susijaudinusi kalba apie neseniai išreikštą Prezidentės Dalios Grybauskaitės mintį, kad mūsų, lietuvių yra tiek nedaug, mūsų tauta tokia nedidelė, kad turime padėkime vieni kitiems, taip pat ir gelbėdami mūsų gyvybes, aukodami savo kraują. Donorystė kilni ir pasiaukojanti misija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)