Mokslininkų teigimu, visai nesvarbu, ar kiaušiniai kietai ar skystai virti, kepti ar suplakti į omletą.

Visai įmanomais būdais paruošti kiaušiniai padeda vaikams augti, todėl jie gali tapti pigiu būdu skatinti vaikų augimą, teigia mokslininkai, savo išvadas paskelbę žurnale „Pediatrics“.

Pirmieji dveji gyvenimo metai yra itin svarbūs vaikų augimui ir vystymuisi. Prasta mityba ankstyvoje vaiskytėje yra viena pagrindinių sustojusio augimo priežasčių (tokius sutrikimus lemia ir įvairios infekcijos ir kitos ligos).

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje 155 mln. vaikų, jaunesnių nei penkeri metai, savo amžiui yra per žemi. Ir dauguma tokių vaikų gyvena mažas ar vidutines pajamas turinčiose šalyse. Todėl sveikatos ekspertai ieško būdų, kaip nebrangiai spręsti šią problemą.

Lora Iannotti su kolegomis atliko eksperimentą Ekvadoro aukštumose esančiose kaimo vietovėse ir labai mažus vaikus – nuo šešių iki devynių mėnesių amžiaus – aprūpino nemokamais kiaušiniais.
Kiaušiniai pietums

Eksperimente dalyvavo 160 vaikų, kurių pusei buvo duodama kiaušinių (kita pusė buvo kontrolinė grupė). Mokslininkai šeimas lankė kiekvieną savaitę, siekdami įsitikinti, ar vaikai tikrai maitinami kiaušiniais ir nėra jokio šalutinio poveikio, įskaitant ir alergiją kiaušiniams.

Eksperimento pabaigoje buvo pastebėta, kad kiaušinių valgiusių vaikų augimo sulėtėjimas buvo gerokai retesnis, lyginant su kiaušinių nevalgiusia grupe, kurioje jos dažnis sudarė 47 proc.

Verta paminėti, kad kai kurie vaikai kontrolinėje grupėje tyrimo metu valgė kiaušinių, tačiau ne tiek daug, kaip tiriamoji grupė.

„Mus nustebino tai, kokia efektyvi buvo ši intervencija, – sakė tyrimui vadovavusi Lora Iannotti. – Ir svarbiausia yra tai, kad kiaušiniai yra prieinamas dalykas daugeliui žmonių.“

Maistingas produktas

„Įdomiausia yra tai, kad iki šiol nebuvo atlikta daugiau tyrimų, susijusių su kiaušinių nauda. Žinau, kad kai kuriose kultūrose tėvai nelaiko kiaušinių priimtinu produktu mažiems vaikams, jie baiminasi galimos alergijos, – sakė Didžiosios Britanijos karališkojo pediatrijos ir vaikų sveikatos koledžo mitybos profesorė Mary Fewtrell. – Tačiau iš tiesų kiaušinis yra labai maistingas maisto produktas, kurio galima pradėti duoti mažam vaikui, kai nusprendžiama ji primaitinti. Tačiau negalima duoti kiaušinių jaunesniam nei keturių mėnesių vaikui.“

Be to, kiaušiniai turi būti tinkamai termiškai apdoroti, pabrėžė ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)