Mylintis sutuoktinis paskatins jus geriau savimi rūpintis, teigia tyrimą atlikę mokslininkai. Jame dalyvavo beveik milijonas suaugusių Didžiosios Britanijos gyventojų. Visiems jiems buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis, aukštas cholesterolio lygis arba diabetas.

Mokslininkai nustatė, kad laimingoje santuokoje gyvenantiems tiriamiesiems sekėsi geriau kontroliuoti šiuos rizikos veiksnius nei vienišiams.

Santuokinė palaima?

Mokslų daktaras Paulas Carteris ir jo kolegos iš Astono medicinos mokyklos atliko tyrimą, kuris parodė, kad santuoka didina galimybes išgyventi po širdies smūgio. Savo išvadas mokslininkai pristatė Didžiosios Britanijos širdies ir kraujagyslių specialistų draugijos konferencijoje.

Tyrimo metu analizuotos visos mirties priežastys, įskaitant ir širdies ligas. Mokslininkai nustatė, kad 60, 70 ir 80 metų vyrams ir moterims, kurių cholesterolio lygis buvo aukštas, buvo didesnė tikimybė išgyventi iki 14 metų trukusio tyrimo pabaigos jei jie buvo susituokę (lyginant su vienišiais).

Prie tokios pat išvados buvo prieita ir kalbant apie diabetą bei aukštą kraujospūdį: susituokusiems žmonėms išgyvenamumo šansai buvo didesni nei vienišių.

„Manome, kad santuoka turi tam tikrą apsaugantį poveikį pacientams, ir ne tik sergantiems širdies ligomis, bet ir tiems, kam yra didesnė rizika susirgti tokia liga. Mes nesakome, kad visiems reikia pulti tuoktis. Tačiau turime atgaminti šį teigiamą santuokos efektą ir taip sutelkti draugus, kitus šeimos narius ir kitus socialinės paramos tinklus“, - sakė dr. P. Carteris.

„Pagrindinė šio tyrimo išvada yra ta, kad mūsų socialinis bendravimas, taip pat mūsų medicininiai rizikos veiksniai, kaip aukštas kraujospūdis, yra labai svarbūs apsprendžiant mūsų sveikatą ir gerovę.

Nesvarbu, ar esate susituokę ar ne: jeigu rizikuojame susirgti širdies liga, mylimi žmonės gali padėti jums sumažinti šią riziką“, – sakė Didžiosios Britanijos širdies ligų fondo atstovas mokslų daktaras Mike‘as Knaptonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)