Naujausias mokslinis tyrimas leidžia teigti, kad skirtumas, kaip šviesi ir tamsi duona veikia organizmą, yra labai menkas. Mokslininkai iš Izraelyje veikiančio Weizmanno mokslų instituto stebėjo dvidešimties sveikų žmonių bakterijų lygį žarnyne, riebalų, cholesterolio, gliukozės ir svarbiausių mineralų, tokių kaip kalcis ir geležis, rodiklius.

Pusė tyrimo dalyvių savaitę valgė didesnį nei vidutinis kiekį šviežios pilno grūdo rūgščios tešlos duonos, o kita grupė valgė tiek pat perdirbtos, supakuotos šviesios duonos.

„Pirminiai rezultatai, kurie gerokai skyrėsi nuo mūsų lūkesčių, parodė, kad nebuvo jokio kliniškai svarbaus skirtumo tarp dviejų rūšių duonos poveikio mūsų stebėtiems rodikliams, – sakė vienas iš tyrimo autorių profesorius Eranas Segalis. – Mes stebėjome nemažai rodiklių, ir nebuvo jokio svarbaus skirtumo tarp šių duonų.“

„UK National Food Survey“ duomenys rodo, kad Didžiojoje Britanijoje nuo 1974 metų šviesios donos pardavimai krito 75 proc., o sveikesne alternatyva laikomos pilno grūdo duonos pardavimai išaugo 85 proc.

Minėtame tyrime, kurio išvados skelbiamos žurnale „Cell Metabolism“, dalyvavimų žmonių suvartojamas duonos kiekis paprastai sudarė maždaug 10 proc. jų dienos kalorijų kiekio. Tačiau tyrimo metu jie savaitę valgė šviesios arba tamsios duonos tiek, kad ji sudarytų maždaug 25 proc. bendro kalorijų kiekio. Po savaitės buvo padaryta dviejų savaičių pertrauka, o tuomet grupės apsikeitė, ir anksčiau baltos duonos valgę tyrimo dalyviai savaitę valgė tamsios duonos ir atvirkščiai.

Mokslininkai teigia, kad bendras panašus rezultatas gali būti paaiškinamas tuo, kad skirtingi žmonės skirtingai reaguoja į tuos pačius maisto produktus, priklausomai nuo to, koks bakterijų mišinys aptinkamas jų žarnyne.

„Šio tyrimo išvados ne tik yra įdomios, bet ir potencialiai svarbios, nes atskleidžia naują paradigmą: skirtingi žmonės reaguoja skirtingai, net ir į tuos pačius produktus“, – sakė kitas tyrimo autorius mokslų daktaras Eranas Elinavas.

Ekspertai perspėja, kad nedidelė tyrimo apimtis ir tai, kad tyrimo dalyviai vieną savaitę valgė tik vienos rūšies duonos, reiškia, kad rezultatai negali būti laikomi labai patikimais.

„Išvados yra aiškios: nebuvo jokio skirtumo, vertinant daugiau nei 20 klinikinių rodiklių, – sakė Oksfordo universiteto Mitybos ir visuomenės sveikatos profesorė Susan Jebb. – Gali būti, kad ši tiriamųjų grupė yra per maža, kad būtų užfiksuoti nedideli skirtumai, tačiau pagrindinis faktas yra tas, kad nebuvo akivaizdaus poveikio sveikatai skirtumo.“

Profesorė S. Jebb taip pat perspėja: šio tyrimo metu nebuvo kontrolinės grupės, gali būti, kad tyrimo rezultatams įtakos turėjo ir kiti veiksniai. „Tyrimuose dalyvaujantys žmonės dažnai keičia savo elgseną. Taigi, jeigu paprašėme žmonių keisti savo mitybą ir valgyti daugiau duonos, jie taip pat galėjo ir kitaip pakeisti savo mitybą“, – sakė ji.

Jos teigimu, gali būti, kad būtent tie pokyčiai, kurie nebuvo matuojami, ir padarė didžiausią įtaką.
Mitybos ir skrandžio bei žarnyno specialistė mokslų daktarė Elizabeth Lund perspėjo, kad žmonės dėl šio tyrimo tikrai neturėtų atsisakyti pilno grūdo produktų.

„Reikia nepamiršti, kad pilno grūdo gaminių nauda sveikatai yra gerokai didesnė, nei parodė vienos savaitės tyrimas, ypač kalbant apie žarnyno sveikatą ir tokių ligų, kaip žarnyno vėžys, prevenciją“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)