Naujausio tyrimo autoriai teigia, kad cheminės medžiagos kurių aptinkama iškastiniu kuru varomų automobilių išmetamosiose dujose, kosmetikoje, elektroninėse ir tradicinėse cigaretėse, klijuose ir statinėse medžiagoje, didina vėžio riziką, nes sutrikdo organizmo natūralų atsistatymo mechanizmą.

Mokslininkai teigia nustatę, kad formaldehidai „sustabdo ir destabilizuoja“ struktūras, susijusias su DNR dalijimusi, ir „selektyviai silpnina“ BRCA2 geną, kuris stabdo auglių formavimąsi. Mokslininkų teigimu, šios cheminės medžiagos ir kiti aldehidai gali sukelti vėžį žmonėms, turintiems brokuotą tokį geną.

Tačiau kitas mokslininkas, komentuodamas šio tyrimo išvadas, sako, kad „gana klaidinga“ teigti, kad kasdien žmonių naudojami produktai, kaip šampūnas, kurio sudėtyje yra šios medžiagos, galėtų būti „svarbia vėžio priežastimi“.

Daugelis dalykų yra kancerogeniški, tačiau šis poveikis yra toks silpnas, kad nekelia jokių rimtų problemų. Pavyzdžiui, vėžio riziką didina skrudinta duoda, kava, saulės poveikis ir net granitas.

Tačiau savo tyrimo išvadas žurnale „Cell“ paskelbę mokslininkai teigia išsiaiškinę, kad aldehidų poveikis žmogaus DNR yra svarbus.

„Mūsų išvadų svarbą visuomenės sveikatai pabrėžia tai, kad formaldehido ir aldehido visur yra daug, ypač miesto aplinkoje, įskaitant tabako dūmus, elektronines cigaretes, automobilių išmetimo dujas, statybine medžiagas ir net kosmetiką“, – sako mokslininkai.

„Mūsų tyrimas parodo, kaip chemikalai, kurie mus veikia kiekvieną dieną, gali padidinti ligų, kaip vėžys, riziką“, – sakė Kembridžo universiteto Medicininių tyrimų tarybos Vėžio skyriaus direktorius profesorius Ashokas Venkitaramanas.

Jo teigimu, žmones, kurie paveldi defektyvų BRCA2 geną, ypač padidėjusi rizika patirti šių chemikalų poveikį.

„Tai padeda paaiškinti, kodėl „klaidos mūsų žvaigždėse“ – defektyvūs genai, kuriuos paveldime, – didina kai kurių žmonių jautrumą šių chemikalų vėžį sukeliančiam poveikiui, – sakė profesorius. – Mūsų darbo svarbi išvada yra ta, kad aldehidas didina žmonių su brokuotu BRCA2 genu jautrumui vėžiui. Mūsų išvados leis ateityje užkirsti kelią tokiems žmonėms susirgti vėžiu ar juos gydyti.“

Tačiau kitas Kembridžo universiteto mokslininkas sako, kad nereikėtų jaudintis dėl tokių tyrimo išvadų. Vėžio epidemiologas profesorius Paulas Pharoah sakė, kad apie aldehidų ir didesnės vėžio rizikos ryšį žinoma „jau labai seniai“.

„Pavyzdžiui, labai gerai žinoma, jog piktnaudžiavimas alkoholiu didina krūties vėžio riziką, – sakė jis. – Tačiau šio tyrimo išvadose mažai kalbama apie tai, ar labai rimta yra ta rizika, ir gana klaidinga teigti, kad, pavyzdžiui, šampūnas yra labai svarbi vėžio priežastis.“

„Šis mokslininkai tiesiog panaudojo biologinius modelius, kad parodytų, kaip specifinės cheminės medžiagos, vadinamos aldehidais, gali sukelti vėžį. Nors tai svarbu, nes padeda mums suprasti vėžio biologiją, visuomenei tokios išvados neturi jokios tiesioginės įtakos“, – sakė P. Pharoah.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją