Taip laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas, tačiau atkreipia dėmesį, kad, deja, kiauliena tinka ne visada ir ne visiems.

Anot A. Unikausko, svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebumą. Skirtingos kiaulienos dalys pasižymi skirtingu riebumu.

Liesiausia kiaulienos dalis – išpjova, kurios 100 gramų yra 110 kcal. 100 gramų kiaulienos kumpio – 135 kalorijos. Nugarinėje – 143 kalorijos. Tarp riebiausių kiaulienos dalių atsidūrė lašiniai, kurių 100 gramų gali būti 430–815 kalorijų. Šonkauliuose yra beveik 300 kalorijų, sprandinėje – 267 kalorijos. Mentėje – 257 kalorijos, o šoninėje ir kojoje – 221.

Anot A. Unikausko, gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

„Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles“, – tvirtina gydytojas.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiauliena pavojinga alergiškiems žmonėms. Joje daug histamino. Piktnaudžiavimas perdirbtais kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė laidoje „Klauskite daktaro“ palygino kiaulienos išpjovos, jautienos nugarinės ir vištienos krūtinėlės naudą.

„Kalbant apie baltymus matyti, kad jautienos nugarinė turi mažiausiai baltymų, daugiausiai – vištienos krūtinėlė ir vos keliais gramais mažiau – kiaulienos išpjova. Riebalų kiekio skirtumas tarp kiaulienos ir vištienos taip pat yra mažas. Kiauliena ir vištiena turi tiek pat kalorijų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Gydytojas A. Unikauskas pastebėjo, kad kiaulienos išpjovoje gausu tiamino, kuris mūsų organizme sukelia grandininę cheminę reakciją energijai gaminti. Kiekvienoje kiaulienos išpjovos porcijoje yra 77 procentai moteriai ir 71 procentas vyrui reikalingos tiamino paros normos.

„[Kiaulienos išpjovoje] esantis cholinas yra acetilcholino statybinė medžiaga. Acetilcholinas dalyvauja užtikrinant nervinių ląstelių tarpusavio ryšį“, – teigė A. Unikauskas.

Mitybos specialistė V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Jos teigimu, geriau rinktis ne sprandinę ar šoninę, o liesesnę mėsą. Taip pat labai svarbu, kaip mėsa bus ruošiama.

Daugiau apie kiaulienos privalumus ir trūkumus bei tai, kaip tinkamai pagaminti šią mėsą, – vaizdo įraše.