Ši Jungtinių Tautų agentūra taip pat perspėjo dėl didelio tabako gamybos, platinimo ir atliekų poveikio aplinkai.

PSO nurodė, kad reikia griežtesnių priemonių tabako vartojimui mažinti, ir paragino šalis uždrausti rūkyti darbo vietose ir uždarose viešose patalpose, uždrausti tabako produktų reklamą ir didinti cigarečių kainas.

„Tabakas kelia pavojų mums visiems, – sakoma PSO vadovės Margaret Chan pareiškime. – Tabakas didina skurdą, mažina ekonominį produktyvumą, prisideda prie prasto namų ūkių maisto pasirinkimo ir teršia orą uždarose patalpose.“

Ataskaitoje, pateiktoje prieš Pasaulinę dieną be tabako, kuri bus minima ateinantį trečiadienį, PSO perspėja, kad per metus nuo tabako mirštančių žmonių skaičius nuo 4 mln. šio šimtmečio pradžioje išaugo iki dabartinių 7 milijonų. Tabakas tapo svarbiausia mirties, kurios galima išvengti, priežastimi pasaulyje.

Be to, manoma, kad tabako nulemtų mirties atvejų skaičius toliau didės: PSO numato daugiau kaip milijardą mirties atvejų šį šimtmetį.

„Iki 2030 metų daugiau kaip 80 proc. mirties atvejų bus besivystančiose šalyse, į kurias vis labiau taikėsi tabako kompanijos, ieškančios naujų rinkų, kad apeitų griežtinamas taisykles išsivysčiusiose šalyse“, – sakoma ataskaitoje.

Tabako vartojimas turi ir ekonominę kainą: PSO apskaičiavo, kad namų ūkiams ir vyriausybėms jis per metus atsieina daugiau kaip 1,4 trilijonų dolerių (1,3 trln. eurų) – dėl išlaidų sveikatos apsaugai ir prarasto produktyvumo. Tai sudaro beveik 2 proc. pasaulinio bendrojo vidaus produkto.

Be kainos sveikatai ir ekonomikai PSO ataskaitoje pirmą kartą nagrinėjamas tabako – nuo jo gamybos iki nuorūkų ir kitų atliekų – poveikis aplinkai.

„Didžiai žalingas procesas“

„Nuo pradžios iki pabaigos tabako ciklas yra didžiai teršiantis ir žalingas procesas“, – ataskaitoje nurodo PSO generalinės direktorės pavaduotojas Olegas Čestnovas.

Ataskaitoje smulkiai aprašoma, kad tabako auginimui dažnai reikia daug trąšų ir pesticidų, perspėjama, kad tabako auginimas keliose šalyse tapo pagrindine miškų nykimo priežastimi.

Taip yra daugiausia dėl tabako apdorojimo: PSO duomenimis, 300 cigarečių pagaminti reikia vieno medžio.

PSO taip pat akcentuoja taršą, kurią nulemia tabako produktų gamyba, transportavimas ir platinimas. Ataskaitoje nurodoma, kad ši industrija kasmet išmeta šiltnamio efektą sukeliančių dujų, atitinkančių beveik 4 mln. t anglies dvideginio – tiek pat, kiek maždaug 3 mln. transatlantinių skrydžių.

Tarp proceso atliekų yra daugiau kaip 7 tūkst. toksiškų cheminių medžiagų, kurie nuodija aplinką ir tarp kurių yra kancerogenų.

Su rūkomo tabako dūmais į aplinką išmetama tūkstančiai tonų žmonėms kancerogeniškų ir kitokių toksiškų medžiagų.

Nuorūkos ir kitos tabako atliekos sudaro didžiausią šiukšlių vienetų visame pasaulyje dalį, nurodo PSO.

Du trečdaliai iš 15 mlrd. kasdien parduodamų cigarečių išmetami gatvėse ar kitur, nuorūkos sudaro iki 40 proc. visų šiukšlių, surenkamų valant pakrantes ir miestus.

PSO ragina vyriausybes imtis griežtų priemonių tabako vartojimui mažinti.

„Tarp rečiausiai vartojamų, bet veiksmingiausių tabako kontrolės priemonių ... yra tabako mokesčių ir kainų didinimas“, – sakė O.Čestnovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)