1 pav. Legalaus alkoholio suvartojimasLitrai absoliutaus (100 proc.) alkoholio

Mažėja ir kiti rodikliai, pavyzdžiui, alkoholio pardavimai.

Statistikos departamentas išplatintame pranešime teigia, kad 2016 m. šalies mažmeninėje prekyboje ir maitinimo įmonėse parduota 3,4 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų (degtinės, viskio, brendžio ir pan.), arba 199 tūkst. dekalitrų (5,5 proc.) mažiau nei 2015 m., vyno ir fermentuotų gėrimų – 5,2 mln. dekalitrų, 628 tūkst. dekalitrų (10,9 proc.) mažiau. Kaip ir kasmet, daugiausia parduota alaus – 25,3 mln. dekalitrų, arba 1,5 mln. dekalitrų (5,6 proc.) mažiau nei 2015 m.

Statistikai pastebi, kad kaimo vietovių mažų parduotuvių didžiąją apyvartos dalį sudaro prekyba alkoholiniais gėrimais. 2016 m. mažose (1–3 darbuotojai) parduotuvėse ji siekė beveik 37 proc., kai kuriose kaimo parduotuvėse – 76 proc.

Pagal PSO esame didžiausi girtuokliai

Prieš dvi savaites Lietuvoje viešėjęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas pranešė, kad lietuviai – daugiausia alkoholio pasaulyje suvartojanti tauta. Remiantis PSO turimais duomenimis, 2016 m. vidutiniškai vienas gyventojas išgerdavo 16 litrų absoliutaus (100%) alkoholio.

PSO Europos regiono biuro Lėtinių neinfekcinių ligų ir sveikatos stiprinimo viso gyvenimo laikotarpiu departamento direktorius Gaudenas Galea paaiškino, kad pagrindinis tyrimų apie suvartojamą alkoholį šalyse šaltinis yra oficiali valstybių statistika. Lietuvoje tai Statistikos departamento pateikiami duomenys.

Tiesa, mūsiškiai į skaičiavimus neįtraukia nelegalaus alkoholio, ką daro PSO.

Pranešime spaudai Statistikos departamentas paaiškino: „2016 m. birželio 10 d. Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus įsakymu Nr. DĮ-125 metodika buvo atnaujinta, naudojant daugiau informacijos šaltinių, taip pat įvertinant turistų srautus ir pasienio prekybą. Pagal šią metodiką iš alkoholio vartojimo pašalinamas atvykusių turistų suvartotas ir pasienio prekyboje įsigytas alkoholis. Lietuvos turistų užsienyje suvartotas alkoholis įskaitomas į alkoholio suvartojimą“.

Pagal atnaujintą metodiką, 2015 m. lietuviai suvartojo 14 litrų absoliutaus alkoholio (pagal senąjį vertinimą - 14,5 l). 2014 m. skaičiai buvo nežymiai didesni - 14,2 l (pagal senąją metodiką - 14,9 l). 2013 m. - 14,5 l (ir 15,2 l).

Alkoholio suvartojimo pokyčiai

Legalaus alkoholio suvartojimas – mažmeninėje prekyboje ir maitinimo įmonėse įsigytų alkoholinių gėrimų kiekis litrais, įvertinus atvykusių ir išvykusių turistų įsigytą alkoholį, perskaičiuotas į absoliutų alkoholį (100 proc.), tenkantis vienam gyventojui arba vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (671)