Štai kelios itin svarbios grikių savybės, dėl kurių tiesiog būtina juos įtraukti į mitybos racioną.

Grikiai – ne grūdai

Daugelis mėgina vengti grūdų, o kaip gerųjų angliavandenių šaltinį renkasi vien tik vaisius ir saldžiąsias bulves. Nors grikiai ganėtinai dažnai įtraukiami į grūdų sąrašus, vis tik tai nėra grūdai. Valgoma grikių dalis – tai augalo, siejamo su tokiais augalais kaip rabarbarai ir rūgštynės, sėklos, rašo „The Huffington Post“.

Grikiuose nėra glitimo

Kadangi grikiai nėra grūdai, jie neturėtų būti siejami su kviečiais, o tai reiškia, kad juose nėra glitimo ir juos gali drąsiai valgyti celiakija sergantys ir glitimui jautrūs asmenys. Atlikti tyrimai liudija, kad net ir vartojami didelės koncentracijos, pavyzdžiui, miltų ar išgrynintų baltymų pavidalu grikiai nesukelia autoimuninės reakcijos celiakija sergantiems pacientams.

Grikiai – svarbių maistinių medžiagų šaltinis

Grikių sudėtyje gausu mikroelementų – magnio, mangano ir vario. Be to, tai puikus vitamino B6, pantoteninės, nikotino ir folio rūgščių, tiamino bei cholino šaltinis.

Grikiuose yra atspariojo krakmolo

Atsparusis krakmolas – tai junginys, mažinantis cukraus kiekį kraujyje pavalgius, padedantis lieknėti, mažinantis potraukį maistui ir gerinantis diabetu sergančių asmenų būklę. Nors visais būdais paruoštų grikių sudėtyje yra atsparaus krakmolo, vis tik virtuose branduoliuose jo yra daugiausia – 6 proc. ar net daugiau.

Rutinas, kvercetinas ir kiti bioflavonoidai

Šie junginiai stiprina smulkiąsias kraujagysles, taigi sumažėja mėlynių susidarymo, hemorojaus ir venų varikozės tikimybė. Rutinas taip pat naudingas kraujagyslėms, nes apsaugo nuo krešulių, mažina mažo tankio lipoproteinų kiekį ir histamino gamybą, o tai savo ruožtu padeda tiems, kuriuos vargina alergijų ir maisto netoleravimo problemos.

Taninai

Taninai – astringentinėmis savybėmis pasižymintys fenoliniai junginiai, kurių dažniausiai aptinkama arbatose. Ne ką mažiau taninų ir grikiuose. Mokslininkų įrodyta, kad šie junginiai slopina bakterines ir virusines infekcijas, gerina diabetu sergančių asmenų būklę. Kartu su netirpiomis skaidulomis ir atspariuoju krakmolu taninai gali pagerinti žarnyno florą, t. y. pagausinti gerųjų bakterijų būrį, sumažinti mielių ir žalingų bakterijų populiacijas.

Inozitolis

Tai nuostabus junginys, galintys pagerinti daugelį kraujo rodiklių, pavyzdžiui, glikogeno gamybą ir jautrumą insulinui. Mokslininkų surinkti duomenys liudija, kad inozitolis gali būti naudingas, jei nustatyta policistinių kiaušidžių sindromo ar antrojo tipo diabeto diagnozė.

Antioksidantai

Vėžinius tyrimus atliekantys mokslininkai surinkę duomenis nustatė: galimai ignoruojama svarbi antioksidantų rūšis. Dažniausiai kreipiamas dėmesys į vaisių ir daržovių sudėtyje esančius antioksidantus, nes šiuos ganėtinai paprasta tirti laboratorijose. Vis tik pastaruoju metu neretai minimi ir kiti antioksidantai. Grikiuose esančius antioksidantus suaktyvina virškinamojo trakto flora. Grikių sudėtyje gausu tokio tipo antioksidantų. Šie junginiai yra atsparūs kaitrai ir nežūsta verdant grikius.

Grikių vartojimo būdai

Net jei niekada gyvenime jums nėra tekę virti grikių, nerimauti tikrai neverta – juos ruošti labai paprasta. Grikių galima įsigyti skrudintų ar žalių branduolių, makaronų ar miltų pavidalu. Žalių grikių branduolių galima įsigyti paprastu pavidalu arba daigintus. Visiškai neapdoroti grikių branduoliai puikiai tiks karštai košei paruošti. Jei kepinių stengiatės vengti, nes juos ruošiant neišvengiamai tenka naudoti pieno produktus, kiaušinius, aliejus ir saldiklius, grikių miltai kažin ar jus sudomins. Labai gera idėja juos užmerkti iš vakaro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)