Ekonomistas ir sociologas Randallas Bellas iš Kalifornijos išsiaiškino, kokie konkretūs įpročiai teigiamai veikia bendrąją gerovę.

„Kalbant apie laimę labai svarbūs yra įpročiai. Nors atlikti tyrimai rodo, kad didelės reikšmės turi genetika, vis tik įspūdinga 40 proc. dalis tiesiogiai susijusi su kasdieniais ritualais, kuriuos renkamės atlikti, - neabejojo R. Bellas. – Kodėl gi nedaryti to, ką daro laimingi žmonės? Tai tikrai nepakenks.“

Štai aštuoni paprasti kasdieniai laimingų žmonių įpročiai ir paaiškinimai, kodėl reikėtų juos įtraukti į kasdienybę, rašo „The Daily Mail“.

Gali pasirodyti, kad šeimose, kurių nariai turi itin daug veiklos, vakarinis susėdimas prie stalo beveik neįmanomas. Vis tik rezultatas vertas pastangų. „Kai žmonės leidžia laiką su kitais žmonėmis ar objektais, turinčiais jiems prioritetinę vertę, jų nuomonė apie save taip pat pagerėja. Svarbių santykių ignoravimas gali sukelti stresą ir nerimą.“, - teigė R. Bellas.

Kažin ar kam pasirodys keista, kad laimingiausi asmenys visada randa laiko kasdienei mankštai, net jei tai – paprasčiausias 20 minučių trukmės pasivaikščiojimas. „Mankštindamiesi skatiname smegenis išskirti chemines medžiagas endorfinus į kraujotaką, tad šios medžiagos pasklinda po mūsų kūną ir skatina gerai jaustis“, - tęsė R. Bellas.

Šokiai

Šokiai taip pat skatina endorfinų gamybą ir glaudina tarpasmeninius ryšius. Taigi kitą kartą laukdami, kol išvirs vakarienė ar užkais vanduo, griebkite vyrą ar žmoną ir leiskitės į šokių sūkurį. Jei šokiai vis tik tikrai ne jums, tiks laisvo pobūdžio judesiai, kurie atliekami kartu su artimais asmenimis neabejotinai pagerins savijautą ir suteiks džiaugsmo.

Jokio agresyvaus elgesio keliuose

Spūstys keliuose ir netinkamas vairavimas kelia kraujospūdį, o štai ramybės išsaugojimas sėdint prie vairo – vienas lengviausių būdų jausti didesnę laimę. „Laimingi žmonės daug nuolaidesni kitiems“, - reziumavo R. Bellas. „Jie energiją skiria pozityviems dalykams, nešaukia ant kitų vairuotojų ar negyvų objektų.“

Jokių apkalbų

Dažnai pagunda apkalbėti naujus kolegos santykius ar pasidalinti draugo paslaptimi būna itin didelė, bet apkalbų vengimas neabejotinai yra vienas iš kelių, vedančių laimės link. Taigi kitą kartą vos tik pajutę norą leistis į apkalbas, laiku sustokite ir geriau pasakykite ką nors pozityvaus.

„Žmonės, nusprendžiantys pasakyti ką nors malonaus, pritraukia kitus panašiai mąstančius asmenis į savo gyvenimą, o juk būnant malonių žmonių apsuptyje kur kas lengviau jausti laimę“, - neabejojo R. Bellas.

Tvarka ant darbastalio

Itin sparčioje darbinėje aplinkoje ganėtinai paprasta apkrauti darbo stalą nereikalingais daiktais. Vis tik, anot R. Bello, kur kas naudingiau ant stalo palaikyti švarą ir tvarką. „Nenoriu jūsų liūdinti, tačiau organizuotumas darbe trigubai padidina tikimybę pajausti laimę. Daugybė tyrimų rodo, kad tinkamas erdvės organizavimas suteikia galimybę geriau susitelkti į darbą, o chaosas kelia stresą.“ – sakė jis. Tas pats principas taikytinas ir visoms kitoms darbo erdvėms, pradedant garažu ir baigiant virtuve.

Šiltas bendravimas su kaimynais

Pro kaimynus tylomis be mandagaus pasisveikinimo ar draugiško pamojavimo praeinantys asmenys kur kas dažniau jaučiasi nelaimingi. „Praeidami pro susiraukusį žmogų pajaučiame įtampą, - tikino R. Bellas. – Praeidami pro besišypsantį žmogų norime atsakyti šypsena. Pamojavę kaimynams dažniausiai pakeliame jiems nuotaiką ir jie atsako mums tuo pačiu, o tai jau dviguba nauda.“

Meditacija

Kasdien medituojantys ar pasimeldžiantys žmonės 50 proc. dažniau jaučiasi laimingi nei tie, kurie to nedaro. „Kai būname aktyvios ar sąmoningos būklės, smegenys skleidžia beta bangas. Kai skiriame laiko sau, smegenys ima skleisti alfa bangas, todėl juntamas kūrybinės energijos pliūpsnis. – teigė R. Bellas. – Svarbios abiejų rūšių bangos, tačiau prarasdami alfa bangas netenkame kūrybinės energijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)