Staiga besikeičiantys orai, vis dar siaučiantys virusai, vitaminų trūkumas bei po žiemos sustiprėjęs įprotis papiktnaudžiauti maistu – visa tai turi didesnių ar mažesnių neigiamų pasekmių sveikatai.

Tačiau gera žinia tai, jog susidoroti su tokiu stresu organizmui gali padėti vienas vienintelis vaisius – granatas.

Granatuose yra labai daug antioksidantų. Dietologai įrodė, kad granatų sultys palaiko normalų cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, saugo nuo širdies priepuolių bei insultų, net padeda gydyti hipertenziją – padidėjusį kraujo spaudimą.

Taip pat daugelio mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad šių vaisių sultys stabdo vėžinių ląstelių augimą, neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį, skatina ląstelių regeneraciją. Granatų mėgėjams net žaizdos gyja greičiau.

Be to, 500 ml granatų sulčių yra paros norma folio rūgšties, kurios deficitas gali sukelti depresiją.

DELFI neseniai aprašė mokslininkų tyrimą, kuriame jie atrado, kad granatų sudėtyje esanti molekulė, paveikta žarnyno bakterijų, paskatina raumenų ląsteles apsisaugoti nuo pagrindinių senėjimo priežasčių.

Su nematodais (apvaliosiomis kirmėlėmis) ir graužikais atlikti bandymai davė stebinančių rezultatų. Šiuo metu tebevyksta klinikiniai bandymai su žmonės, tačiau jau gauti pradiniai rezultatai skelbiami žurnale „Nature Medicine“.

Mums senstant, ląstelėms tampa vis sunkiau perdirbti mūsų jėgainėmis vadinamas mitochondrijas. Pastarosios nebegali atlikti savo gyvybiškai svarbios funkcijos ir kaupiasi. Šis degradacinis procesas paveikia daugelį audinių, įskaitant raumenis, kurie bėgant metams silpsta. Įtariama, kad prastai veikiančių mitochondrijų susikaupimas gali būti viena iš tokių senėjimo ligų, kaip Parkinsono liga, priežasčių. Apie tai daugiau skaitykite čia.