2017 metų Euromelanomos kampanijos tikslas – atkreipti žmonių dėmesį į savo brangiausią ir vienintelį rūbą – odą, kuri yra nepakeičiama. Todėl šiais metais gegužės 12 d. nuo 12 val. iki 17 val. visus pageidaujančius pasitikrinti savo odą Lietuvos dermatovenerologai kviečia į Vilniaus Rotušės aikštę, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos Euromelanomos kampanijos organizatorė ir koordinatorė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, VUL Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro profesorė konsultantė Matilda Bylaitė-Bučinskienė pristatydama šių metų kampaniją, kurios šūkis “Tavo oda – nepakeičiama” sako, kad norima atkreipti žmonių dėmesį, kiek jie iš tiesų žino apie UVS žalą ir odos vėžį, ir ką realiai daro, kad apsaugotų savo odą saulėje. “Juk gausi saulės apšvita ir mūsų elgesna saulėje turi kumuliacinį ir tolimesnes pasekmes lemiantį efektą. .Naudojant aiškius ir visiems suprantamus simbolius, mes siekiame pakeisti apsisaugojimo nuo saulės įpročius ir skatina saugią elgseną saulėje“, sako profesorė.

Tinkamos apsauginės priemonės - tai aukšto apsauginio faktoriaus kremai nuo saulės, saulės veikiamoms kūno vietoms ir veidui, akinių nuo saulės su UV filtrų nešiojimas, skrybėlės ar kepurės bei drabužių ilgomis rankovėmis dėvėjimas bei buvimas šešėlyje kur tai yra įmanoma.

Net mažos UV spindulių dozės gali kauptis ir neigiamai veikti odą. Jeigu kasdien kiekvienas apsaugotų savo odą taip, kaip paplūdimyje, odos vežio atvejų ženkliai sumažėtų. Taip pat labai svarbu, kad žmonės žinotų, jog dažnai odos vėžys gali būti sėkmingai gydomas, jei aptinkamas anksti. Mūsų žinutė paprasta ir aiški: reguliariai tikrinkitės savo odą, o, jeigu pastebėjote įtartinų požymių, nedelsiant kreipkitės į specialistus.

Apklausus 13,500 europiečių, išaiškėjo, kad nepaisant to, jog 91 proc. žmonių žino apie neigiamą saulės poveikį sveikatai, tačiau atostogų metu saugosi tik 27 proc. Europiečių, o 13 proc. apskritai nenaudoja jokių apsauginių priemonių nuo saulės. Pasirodo 40 proc. nenaudoja apsauginių priemonių nuo saulės ne atostogų metu, 46 proc. žmonių saugosi tik karštomis ir saulėtomis dienomis. Taip pat tyrimas atskleidė, jog būnant saulėje 89 proc. europiečių visada arba dažnai savo vaikus (iki 12 metų amžiaus) ištepa apsauginiais kremais nuo saulės. Vis gi, tik 62 proc. europiečių patys naudoja apsauginius kremus. Taigi, beveik trečdalis Europos gyventojų apsisaugodami nuo saulės taiko skirtingus standartus sau ir savo vaikams.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tarptautinės mokslinių tyrimų onkologijos srityje agentūros duomenimis nemelanominiu odos vėžiu ir melanoma kasmet suserga daugiau nei 3,5 milijonai Europos gyventojų. Odos vėžys – dažniausias, o paplitimas sparčiausiai augantis tarp visų vėžių.
Euromelanomos kampanija bus vykdoma 33 Europos šalyse. Projekto metu bus dalinami lankstinukai, kabinami plakatai, atnaujintas Euromelanomos internetinis tinklalapis, o visų norinčių apgamai nemokamai bus patikrinti specialistų.

Apie Euromelanomos kampaniją

Euromelanomos kampanijos pagrindinis tikslas informuoti visuomenę apie odos vėžio profilaktiką, nustatyti ankstyvą diagnozę ir paskirti gydymą. Projekte Europos dermatologai susivienija ir skiria savo laiką tam, kad padėtų žmonėms. Mūsų darbai orientuoti į tris pagrindines grandis: visuomenę, mokslo bendruomenę ir politikus.

Pavojingos klaidos

Vaistininkė Asta Trumpienė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje besirūpinančiųjų apsauga nuo saulės daugėja, tačiau žmonės vis dar daro pavojingų klaidų, kurių galima išvengti.

„Nors Lietuvoje apsauginiais kremais nuo saulės patartina naudotis nuo balandžio mėnesio pradžios iki rugsėjo mėnesio pabaigos, daugelis lietuvių vis dar mano, kad apsauga nuo saulės reikia pasirūpinti tik vidurvasarį, prieš einant į paplūdimį. Antra dažniausia klaida – manymas, kad kremo nuo saulės poveikio pakaks visai dienai. Vieną kartą kūnui ištepti reikia maždaug šešių arbatinių šaukštelių kremo. Be to, net jei priemonė atspari vandeniui, išsimaudžius ar suprakaitavus dalis jo nusiplauna. Jeigu visą dieną būname saulėje, išsitepti vieną ar du kartus nepakanka – apsauginį kremą naudoti turėtume kas dvi, tris valandas“, - pataria vaistininkė ir priduria, kad renkantis apsauginę priemonę patartina ieškoti ne tik didžiausio SPF rodiklio, bet ir užrašo, kad produktas apsaugo nuo abiejų tipų ultravioletinių spindulių (UVA ir UVB).

Socialiniame tinkle „Facebook“ atliktos apklausos duomenimis, balandžio mėnesį apsauginį kremą nuo saulės naudojo vos 29 žmonės iš 300.

„Daugelis lietuvių vis dar klaidingai mano, kad apsauga nuo saulės reikia pasirūpinti tik prieš einant į paplūdimį. Įdegti galima net ir pavėsyje, tiesiogiai nekaitinant odos, pavyzdžiui, sportuojant parke, leidžiant laiką sode ar lauko kavinėje. Pavasarį oda dar neturi susiformavusio apsauginio pigmento, todėl yra itin pažeidžiama. Žinoma, kol kas dar nedėvime drabužių trumpomis rankovėmis, tačiau nepasirūpinę kūno apsauga, nepelnytai pamirštame ir veidą – per didelis saulės spindulių kiekis iš karto gali nepalikti jokių ženklų, tačiau ilgainiui greitina odos senėjimą, skatina raukšlių ir pigmentinių dėmių atsiradimą“, - sako vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovė.

Anot specialistės, ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų odos apsaugai. Jų oda sugeria daug daugiau ultravioletinių saulės spindulių nei suaugusių, taigi ir nudegti gali žymiai sparčiau.

„Pavasarinė saulė gali būti tokia pat stipri kaip ir vasaros metu, tad šviesią dieną nuo 12 iki 15 val. buvimo saulėkaitoje derėtų vengti. Organizmo fotoapsaugos mechanizmas stiprėja laikui bėgant, taigi gali užtekti vos 10 minučių tiesioginės saulės, kad vaiko oda būtų pažeista“, - sako vaistininkė, o, renkantis apsauginę priemonę, pataria ieškoti ne tik didžiausio SPF rodiklio, bet ir užrašo, kad produktas apsaugo nuo abiejų tipų ultravioletinių spindulių (UVA ir UVB).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)