Liūdna, bet tenka pripažinti, kad vanduo su burbuliukais toli gražu nėra toks saugus, kaip įprasta manyti. Maža to, dantų gydytojai įspėja, kad iš tikrųjų gazuotas vanduo rūgštingumu lenkia vyną ir net actą, rašo „The Daily Mail“.

„Dauguma žmonių nė nenutuokia, kad gazuotas vanduo neįtikėtinai rūgštingas: jo rūgštingumas siekia net pH3, - teigė dantų gydytojas Adamas Stone‘as iš Londono. - Burbuliukai pažeidžia jūsų dantų emalį, o laikui bėgant ima varginti dantų skausmas, jie tampa pageltę.“ Įvertinus, kad neutraliu laikomas pH7 rodiklis, nerimą kelia informacija apie itin populiarius gėrimus ir kitus produktus:

gazuoti gėrimai (pavyzdžiui, gazuotas vanduo ar dietinė kokakola) – pH 3.0;

sultys ir vaisių kokteiliai (pavyzdžiui, obuolių sultys) – pH 3.4;

vynas – pH 3.6;

salotų pagardai (pavyzdžiui, actas) – pH 3.6.

Liūdna, tačiau dantų gydytojas A. Stone‘as iš „Harley Street Dental Studio“ linkęs patvirtinti, kad per pastaruosius metus su rūgščių dantims padaryta žala susiduriančių asmenų skaičius padidėjo net trigubai. „Priežasčių yra įvairių: žmonės dėl darbe patiriamo streso griežia dantimis, nutrinamas emalis, atidengiamas apatinis sluoksnis, pasireiškia skausmas.“ – konstatavo jis. Vis dėlto pagrindinė dantų pažeidimų priežastis – nuolatinio gurkšnojimo ir užkandžiavimo kultūra.

„Kur tik nueisi, visur pamatysi tirštuosius kokteilius, sultis ar gazuotus gėrimus gurkšnojančius žmonės. Šiuose gėrimuose itin daug rūgščių, neigimai veikiančių mūsų dantis. Kiekvieną kartą pavartojus tokio pobūdžio produktų dantų emaliui prireikia trijų valandų atsigauti.“ – tęsė jis.

Suvalgius ką nors lipnaus ar saldaus burnoje kyla mažytės rūgštinės atakos, kurių metų iš dantų emalio ištraukiami itin svarbūs mineralai. Po tokių atakų burnoje tenka iš peties pasidarbuoti seilėms, šalinančioms padarinius ir sugrąžinančioms prarastus mineralus.

„Jei gurkšnojate visą dieną, jūsų dantys negauna šanso atsigauti po nuolat patiriamos rūgščių atakos, - apgailestavo A. Stone‘as. – Dėl šios priežasties apsauginis emalio sluoksnis ima nykti, pasireiškia skausmas ir dantų jautrumas. Gali prasidėti dantų gedimo procesas. Užuot nuolat siurbčioję geriau iš karto išgerkite visą stiklinę. Pamėginkite gerti per šiaudelį, kad skystis būtų nukreipiamas į gerklę, o ne į dantis.“

Emalio erozija pasireiškia, kai rūgštys, įskaitant esančias normalios ir sveikos mitybos raciono produktuose, atakuoja išorinį danties dangalo sluoksnį – emalį, kuris savo ruožtu tampa minkštesnis ir silpnesnis. Štai sąrašas galimų emalio erozijos signalų:

1. Įtrūkimai

Jei pasiekiamas pažengęs dantų erozijos lygis, dantų kraštai ima trūkinėti, pasireiškia itin nemalonus pojūtis.

2. Dantys gelsta

Dantų atspalvis gali tapti gelsvesnis. Tai – plonėjančio emalio padarinys, nes pasimato po emaliu esantis dentinas.

3. Skaidrumas

Ankstyvuoju dantų erozijos etapu dantys gali atrodyti lyg smėliu pabarstyti ar krašteliuose tapti permatomi.

4. Jautrumas

Emaliui yrant gali pasimatyti po juo esantis dentino sluoksnis. Tokiais atvejais pasireiškia aštrus skausmas, diskomfortas ir kiti itin nemalonūs simptomai.

Kas sukelia emalio eroziją?

gazuotas vanduo;
citrinų sultys (rūgštingumu beveik prilygstančios akumuliatorinei rūgščiai);
acto pagrindu pagaminti salotų pagardai;
sultys ir sulčių kokteiliai;
ledo kubelių kramtymas;
alkoholis;
užkandžiavimas tarp pagrindinių valgių – dantims kyla nuolatinė rizika;
mankštinimasis (sportuojant džiūsta burna, nes drėgmė paskirstoma į kitas kūno dalis ir kyla dantų emalio erozijos tikimybė);
nėštumas (rytinio pykinimo metu pasireiškiantis skrandžio refliuksas didina emalio erozijos tikimybę);
bruksizmas – griežimas dantimis, galintis susilpninti dantų emalį.

Patarimas

Jei pavartoję rūgštinių produktų suvalgysite mažą gabalėlį sūrio, rūgštis bent iš dalies neutralizuosite.

Kaip išvengti problemos?

Tarp valgių darykite 3-4 valandų pertraukas.

Venkite dažnų užkandžiavimų.

Pavalgę procesą užbaikite traškia daržove (tiks morka, saliero stiebas, žiedinis kopūstas, saldžiosios paprikos gabalėlis, kopūsto lapas, agurkas). Tokiu būdu prisidėsite prie dantų valymo proceso ir paskatinsite seilių išsiskyrimą.

10 minučių kramtykite gumą be cukraus.

Išsivalę dantis dantų pastos perteklių išspjaukite, bet burnos nesiskalaukite vandeniu. Skalaudami burną pašalinate fluorą. Jei vis dėlto jaučiate būtinybę burną išsiskalauti po dantų valymo, tam naudokite fluoro sudėtyje turintį burnos skalavimo skystį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)