Šis vanduo naudojamas sveikatinančioms vonioms. Nors po žiemos dažnas skundžiasi organizmo nusilpimu, nuovargiu, tačiau žemės gelmių turtais kol kas Lietuvoje pasinaudoja nedaugelis, rašoma pranešime spaudai.

Biomedicinos mokslų daktarė, šeimos gydytoja Lolita Rapolienė teigia, kad šiuo metu daugeliui pacientų yra nusilpęs imunitetas, kūno raumenys sustingę ir silpni: „Žiemos metu gauname mažiau naudingų medžiagų iš maisto nei vasarą ar rudenį, mažiau judame, rečiau laiką leidžiame gryname ore. Dėl to silpsta imunitetas ir yra sunkiau atsilaikyti prieš virusines infekcijas. Be to, nemažai pacientų kreipiasi jausdami bendrą silpnumą, nuovargį, jie kenčia nuo nuotaikų kaitos, kūno sąstingio, raumenų silpnumo ar sąnarių skausmų“.

Žemės gelmių vandens nauda galima naudotis ir Lietuvoje

Sustiprinti imunitetą ir raumenis, sumažinti skausmus ir pagerinti nuotaiką, anot L. Rapolienės, gali geoterminai ištekliai – karštosios versmės ir geoterminio vandens vonios. Pastarieji pasaulyje plačiai naudojami sveikatingumo ir sveikatinimo sektoriuose. Prieš keletą metų geoterminio mineralinio vandens buvo rasta Vakarų Lietuvoje, taigi, geoterminio vandens procedūros jau prieinamos ir Lietuvoje.

Po geoterminio vandens vonių sumažėjo riebalinis sluoksnis ir svoris

Gydytojai, atlikę tyrimą, įrodė, kad Vakarų Lietuvoje veikiančiame poilsio ir sveikatinimo komplekse „Atostogų parkas“ naudojamas mineralinis geoterminis vanduo greitina organizmo atstatymą po fizinių ir psichologinių krūvių. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro vadovas prof. dr. (HP) Alvydas Juocevičius tyrė atsistatymą po fizinio krūvio, dr. L. Rapolienė – poveikį nervų sistemai ir gyvenimo kokybei.

Atlikto tyrimo metu buvo siekta išsiaiškinti geoterminio mineralinio vandens poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, kraujo sudėčiai, raumenų standumui, tonusui ir elastingumui bei gyvenimo kokybei. 65 sveikoms, vidutiniškai 36-erių metų moterims dvi savaites po 20 minučių kiekvieną dieną buvo taikomos geoterminio vandens procedūros.

„Pastebėjome, kad po procedūrų sumažėjo moterų riebalinis sluoksnis ir svoris, pagerėjo raumenų elastingumas, širdies ir kraujagyslių sistema greičiau atsistatydavo po fizinio krūvio“, – sako prof. dr. (HP) A. Juocevičius.

Geoterminis vanduo įsisavinimas per odą

Dr. L. Rapolienės tyrimas parodė, kad tiriamosioms mažėjo skausmai ir nuovargis, didėjo raumenų jėga, gerėjo odos būklė: „Laboratoriniai kraujo tyrimai parodė, kad padidėjo kalcio, kalio, cinko koncentracija, eritrocitų ir hemoglobino kiekis, sumažėjo C reaktyvaus baltymo koncentracija kraujyje.“

Po geoterminio vandens procedūrų, anot gydytojų, pagerėjo bendra tiriamųjų savijauta, nuotaika, gyvenimo kokybė, širdies ir kraujagyslių sistemos būklė. Geoterminis vanduo įsisavinimas per odą, todėl pacientai greičiau pajautė sumažėjusį nuovargį, įtampą ir sąnarių skausmus, o dėl pagerėjusios kraujotakos raumenys po fizinio krūvio mažiau pavargdavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)