Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šią savaitę pasitinka su šūkiu – „Vakcinos veikia!”, rašoma pranešime spaudai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena, kad norint apsaugoti save, savo šeimą ir visą visuomenę nuo pavojingų užkrečiamųjų ligų, būtina laikytis sudarytų skiepijimo schemų ir skiepytis pagal jas. Lietuvoje skiepijama nuo pat gimimo, tačiau ir suaugus reikia nepamiršti pasidomėti savo skiepijimo būkle ir pakartotinai pasiskiepyti nuo tam tikrų ligų, kad išlaikytume patikimą imunitetą.

Vaikai valstybės biudžeto lėšomis skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Į šį kalendorių įtrauktos tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenzae infekcijos, poliomielito, pneumokokinės infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės ir žmogaus papilomos viruso vakcinos.

Suaugę asmenys valstybės biudžeto lėšomis skiepijami nuo difterijos ir stabligės. Nukentėję nuo galimai pasiutusių gyvūnų skiepijami nuo pasiutligės. Sezonine gripo vakcina bei pneumokokinės infekcijos polisacharidine konjuguota vakcina valstybės lėšomis skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys.

Lietuvoje galima pasiskiepyti ir mokamomis vakcinomis, pavyzdžiui, erkinio encefalito, B grupės meningokoko, vėjaraupių, rotavirusinės infekcijos vakcinomis. Keliaujant į užsienio valstybes taip pat rekomenduojama/privaloma skiepytis nuo tam tikrų ligų (pavyzdžiui, geltonojo drugio). Keliautojams privalomi ar rekomenduojami skiepai priklauso nuo užsienio valstybės, į kurią planuojama vykti.

Paskiepytų asmenų mažėja

Skiepai – veiksmingiausia priemonė, siekiant išvengti vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų, tokių kaip kokliušas, difterija, stabligė, tymai, raudonukė, epideminis parotitas, pneumokokinė infekcija ir kt. Vakcinos apsaugo nuo 28 ligų ir padeda mažinti atsparumą antibiotikams. Kolektyvinis imunitetas sukuriamas tada, kai paskiepijama pakankama dalis gyventojų (ne mažiau kaip 95 proc. populiacijos) ir taip bendruomenė apsaugoma nuo infekcijos plitimo nuo žmogaus žmogui. PSO duomenimis, pasaulyje kasmet paskiepijama 116 milijonų vaikų, tai sudaro 86 proc. viso pasaulio vaikų.

Pastaraisiais metais Lietuvoje nuo kai kurių ligų paskiepijama vis mažiau asmenų. Nuo 2009 m. vaikų skiepijimo nuo tuberkuliozės apimtys sumažėjo nuo 99,5 proc. iki 97, 7 proc. (2016 m.).

Ryškus asmenų, paskiepytų nuo hepatito B, sumažėjimas pastebėtas 2012 (93,2 proc.), pastaraisiais metais nuo šios infekcijos paskiepijama apie 97 proc.

2016 m. Lietuvoje nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, B tipo Haemophilus influenzae buvo paskiepyta tik 94,07 proc. vienerių metų vaikų.

Šiuo metu Lietuvoje nėra susidaręs pakankamas kolektyvinis imunitetas, būtinas apsaugoti visuomenę ir nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito. Vaikų, paskiepytų nuo šių ligų, dalis nesiekia 95 proc., 2016 m. jie sudarė tik 93,7 proc.

Žmogaus papilomos viruso infekcijos vakcina (HPV1) paskiepyta tik 12,5 proc. 11 metų amžiaus mergaičių.

NVSC kviečia apsilankyti specialioje skiltyje „Skiepai“, kurioje visą savaitę bus pateikiami naujausi duomenys apie skiepų naudą, vakcinomis valdomas užkrečiamąsias ligas bei skiepijimų skirtingose Lietuvos apskrityse analizės už 2016 m. Iškilus klausimams apie vakcinaciją ir vakcinomis valdomas užkrečiamąsias ligas, galima konsultuotis telefonu (8 5) 261 3766 arba el. paštu, adresu info@nvsc.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)