Puikiai žinoma, kad subalansuota mityba naudinga sveikatai, kad sveika valgyti lapinių kopūstų, burokėlių, kivių ir bananų. 2003 m. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė – per dieną turėtume suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių (bulvės nesiskaito), rašo independent.co.uk.

Jungtinėje Karalystėje 400 g vaisių ir daržovių virto penkių porcijų per dieną mantra. Sveikatos apsaugos specialistai stengėsi informuoti gyventojus, kad vienu kartu suvalgytume 80 g vaisių ar daržovių, tai atitiktų bananą, kriaušę, tris šaukštus špinatų ar žirnelių.

Tačiau nepaisant naudos sveikatai ir raginimų sveikiau maitintis, tik kas dešimtas vaikas ir mažiau nei trečdalis suaugusiųjų kasdien suvalgo rekomenduojamas penkias porcijas vaisių ir daržovių, rodo tyrimai.

Negana to, neseniai atlikto tyrimo autoriai suabejojo, ar penkių porcijų vaisių ir daržovių per dieną pakanka. Jie pataria suvalgyti per dieną 10 porcijų.

Nepaisant rekomendacijų, tyrimai rodo, kad žmonių mityba prastėja, o jei tenka pataupyti, taupoma maisto sąskaita – vietoje vaisių, daržovių renkamasi pigesnius, mažiau sveikatai naudingus, apdorotus maisto produktus. 2012 m., sumažėjus daugelio pajamoms, žurnalistai greitai išpopuliarino frazę „mitybos recesija“, dabar, didėjant vaisių ir daržovių kainoms, vystosi panaši tendencija.

Dienos patiekalas

Rekomendacija suvalgyti tris šaukštus špinatų skamba veikiau kaip vaistų vartojimas, o ne kaip gastronomijos šventė. Bornmuto universiteto tyrėjai gavo ES paramą ir atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kaip paskatinti žmones valgyti daugiau daržovių ir kaip pateikti daržoves, kad jos būtų skanesnės.

Pirmi „VeggiEAT“ projekto rezultatai pradžiugino – kuo daugiau žmogus valgo daržovių, tuo skanesnės jos jam atrodo. Galbūt tai, kas įprasta, ima darytis patrauklu. Saldumas – mėgstamiausias skonis, o rūgštumas ar kartumas atbaido žmones nuo daržovių. Regis, būtent dėl šio evoliucijos proceso išpopuliarėjo saldumynai, o mūsų gausos ir pertekliaus laikais užgriuvo nutukimas ir su tuo susijusios problemos.

Skonių tyrimas buvo atliktas visoje Europoje, tyrimo rezultatai pateikti Paul Bocuse kulinarijos mokyklai, kurioje kuriami nauji daržovių patiekalų receptai, kaip antai, kukurūzų sriuba, daržovių suvožtinis, žirnelių paplotėliai. Receptų kūrėjai stengiasi suteikti patiekalams maksimaliai saldumo, paryškinti skonius, kad juos pamėgtų kuo daugiau žmonių. Mėgstamiausiu patiekalu tapo žirnelių paplotėliai.

Kulinarai eksperimentuoja, kuria patiekalus, kurie tiktų mokykloms, kuriuos būtų nesudėtinga ir nebrangu pasigaminti namuose.

Mėsainį su daržovių paplotėliu valgė 400 12 m. amžiaus vaikų ir 400 65 m. amžiaus suaugusiųjų. Pirminiai rezultatai nuteikia optimistiškai, kad 5 (ar net 10) porcijų daržovių per dieną planas gali būti įgyvendinamas.

Tyrimas parodė, kad iš daržovių galima gaminti pagrindinį patiekalą, tereikia šiek tiek išradingumo.

Na o vaisių ir daržovių nauda organizmui nepaneigiama. Londono karališkajame koledže atliktas tyrimas parodė, kad per dieną suvalgant 10 porcijų vaisių ir daržovių, šiais metais būtų galima išvengti 7,8 mln. priešlaikinių mirčių atvejų. Laimė, net ir nedideli kiekiai vaisių ir daržovių įsimažino širdies ligų bei vėžio riziką.

Galiausiai nevalia ignoruoti didžiulio mėsos ir gyvūninės kilmės produktų vartojimo žalos klimatui. Taigi patartina įtraukti į kasdienį racioną vaisių ir daržovių, ieškoti kūrybingų, įdomių receptų, kurie patiktų ir suaugusiesiems, ir vaikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)