„Vienas svarbiausių Sveikatos apsaugos ministerijos tikslų – sumažinti vaistų kainas žmonėms. Mes visada atstovavome ir atstovausime pacientų interesams, o ne farmacijos sektorių. Tad tuo tikslu yra inicijuojami teisės aktų pakeitimai, kurie realiai leistų sumažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir šį poveikį tikrai pajustų žmonės, eidami įsigyti kompensuojamų vaistų į vaistines. Šiuo metu siūlomi teisės aktų pakeitimai yra orientuoti būtent į kompensuojamuosius vaistus, o ateityje planuojami ir kiti pakeitimai, kurie leistų sumažinti kainas visiems vaistams“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Netrukus Vyriausybei svarstyti bus teikiamas projektas, kuriuo bus keičiama vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tvarka. Tai reiškia, kad dėl sugriežtintų reikalavimų vaistų patekimui į Kainyną gerokai sumažės jų kainos.

Tokie pokyčiai yra būtini, nes vaistų kainos Lietuvoje yra neadekvačiai didelės. 2017 m. Kainyno projekto analizė parodė, kad apie 90 proc. vaistinių preparatų gamintojo deklaruojamų kainų Lietuvai yra didesnės negu gamintojų deklaruojamos kainos referencinėse valstybėse, kuriomis remiamasi apskaičiuojant vaistinio preparato bazinę kainą. Šie kainų skirtumai lemia didesnes Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas bei pacientų priemokas.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga jau kreipėsi į vaistų gamintojus, prašydamas sumažinti vaistų kainas iki adekvataus lygio. Dauguma gamintojų, suprasdami būtinybę gerinti vaistų prieinamumą žmonėms, tai jau pradėjo daryti. Tačiau tokį kainų mažinimą yra būtina reglamentuoti ir teisės aktais.

Naujuoju nutarimu į Kompensuojamųjų vaistų kainyną nebus įtraukiami vaistai, kurių kaina bus daugiau nei 10 proc. didesnė nei pigiausių vaistų referencinėse šalyse kaina. Planuojama, kad tokiu būdu žmonių priemokos už vaistus sumažės apie 30 proc. Siūlomos naujovės yra orientuotos į kainų mažinimą, nes tai yra prioritetinis klausimas. Yra siekiama, kad žmonių priemokos už kompensuojamuosius vaistus ženkliai sumažėtų.

„Ministerijos specialistai apskaičiavo, kad priėmus naująją tvarką per metus bus sutaupoma tikrai didelė pinigų suma ir tai pajus tiek gyventojai, tiek valstybinis sektorius. Planuojama, kad šalies gyventojai per metus sutaupys apie 20 mln. Eurų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondas – apie 10 mln. Eurų“, – teigia sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Priėmus nutarimo pakeitimus gali šiek tiek sumažėti vaistų pasiūla, tačiau pacientų interesai dėl to neturėtų nukentėti. Tiesiog brangius šiuo metu rinkoje esančius vaistus pakeis kitų gamintojų, pigesni vaistai. Taip pat vaistai, kurių kaina neatitiks nustatyto reikalavimo, galės būti įrašyti į Kainyną, jei gamintojas įsipareigos taikyti tokio dydžio nuolaidas, kurias pritaikius gamintojo deklaruojama kaina atitiktų nustatytus reikalavimus.

Konkurencijos taryba, atlikusi kompensuojamųjų vaistinių preparatų rinkos tyrimą, savo išvadose taip pat pasiūlė vaitų gamintojų konkurenciją skatinti griežtinant įrašymo į Kainyną ir išlikimo jame reikalavimus ir jų taikymo praktiką.

Artimiausiu metu taip pat planuojama iš esmės keisti kompensuojamųjų vaistų kainų skaičiavimo tvarką taip, kad pacientai galėtų įsigyti jiems reikiamų vaistų, sumokėdami minimalią priemoką už juos.

Seime jau yra įregistruotas ir Farmacijos įstatymo pakeitimas, leisiantis dažniau peržiūrėti vaistų kainas. Iki šiol jos buvo peržiūrimos kartą per metus, o, priėmus įstatymo pataisą, tai padaryti bus galima kiekvieną ketvirtį. Dažnesnis kainų peržiūrėjimas leis dar greičiau reaguoti į visų kompensuojamųjų vaistų kainų pasikeitimus ir nustatyti mažesnes jų kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)