Neseniai atliktas dar vienas tyrimas atskleidė, kad ir dietiniai gazuoti gėrimai gali būti žalingi sveikatai.

Kaip rašoma ketvirtadienį amerikiečių žurnale „Stroke“ aprašytame tiriamajame darbe, žmonėms, per dieną išgeriantiems mažiausiai po vieną dietinį gazuotą gėrimą, beveik tris kartus padidėja insulto ar silpnaprotystės rizika.

Tiesa, tyrėjai įspėja – tyrimas tik parodė sąsają, jis neįrodė, kad dietiniai gazuoti gėrimai iš tiesų sukelia insultą ar demenciją, reikia atlikti daugiau šios srities tyrimų. Kita vertus, tai ne pretekstas imti be saiko gerti dietinius gazuotus gėrimus.

„Nors neradome sąsajos tarp insulto, demencijos ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimo, tai tikrai nereiškia, jog tokie gėrimai sveiki, – pabrėžė vienas iš tyrėjų Matthew Pase‘as. – Rekomenduojame žmonėms kasdien gerti ne saldžius gazuotus gėrimus, ne dietinius gazuotus gėrimus su dirbtiniais saldikliais, o vandenį.“

Tyrėjai analizavo apie 2 900 žmonių sveikatos duomenis dėl insulto rizikos. Šių tiriamųjų amžiaus vidurkis buvo 45 m. Kitą tiriamųjų grupę, kurios amžiaus vidurkis buvo 60 m., sudarė 1 500 žmonių, juos tyrė dėl galimos demencijos grėsmės.

Tyrimo dalyviai atsakė į klausimus apie savo valgymo ir gėrimo įpročius. Tyrėjai per septynerius metus vertino gautą informaciją trimis aspektais. Vėliau mokslininkai 10 metų stebėjo, ar tiriamieji nesusirgo demencija, ar jiems nebuvo insulto, galiausiai aiškinosi, ar tiriamųjų mitybos įpročiai nedidino minėtų ligų rizikos.

Baigiantis stebėjimo laikotarpiui, paaiškėjo, kad buvo 97-i insulto atvejai, iš kurių 82 sukėlė kraujagyslę užkimšęs kraujo krešulys, 81-as demencijos atvejis, o iš jų – 63-iems asmenims diagnozuota Alzheimerio liga.

Tyrėjai atsižvelgė į kitus rizikos veiksnius, įskaitant ir amžių, seksą, suvartojamų kalorijų kiekį, išsilavinimą, diabetą, genetinę Alzheimerio ligos riziką.

Taigi mokslininkų tyrimas parodė, kad per dieną išgeriantiems bent vieną dietinį gazuotą gėrimą žmonėms tris kartus padidėjo išeminio insulto rizika ir 2,9 karto padidėjo Alzheimerio ligos tikimybė.

Šis tyrimas – daugiau apžvelgiamojo pobūdžio, jis neįrodė priežasties ir padarinių. Jo autoriai nurodė ir kitų tyrimo apimti siaurinančių elementų – pvz., visi tiriamieji buvo baltieji. Žmonės saldžių gazuotų gėrimų geria rečiau nei dietinių, tai, tyrėjų manymu, gali būti viena iš priežasčių, kodėl nepastebėta sąsajos tarp minėtų dviejų ligų ir saldžių gazuotų gėrimų.

„Net jei žmogui tris kartus padidėja insulto ar demencijos rizika, tai nėra nuosprendis, – akcentavo M. Pase‘as. – Mūsų tyrimo metu 3 proc. žmonių ištiko insultas, o 5 proc. prasidėjo demencija, bet tai nedidelis viena ar kita liga susirgusių žmonių skaičius.“

Mokslininkas Ralphas Sacco komentare pabrėžė, kad tyrimo išvados negalutinės, neįmanoma tiksliai pasakyti, ar dažnas dietinių gazuotų vartojimas tikrai gali sukelti insultą, demenciją ar kokią kitą širdies ligą.

Kita vertus, šis ir nemažai ankstesnių tyrimų rodo, kad dietiniai gazuoti gėrimai kenkia kraujagyslėms, taigi patartina atsargiau vertinti šią saldžių gazuotų gėrimų alternatyvą.

„Tiek saldūs, tiek gazuoti gėrimai su dirbtiniais saldikliais neigiamai veikia smegenis“, – įsitikinęs R. Sacco.

Tam pritaria medikė, Širdies ligų asociacijos narė Rachel Johnson: „Žinome, kad pridėtinio cukraus ribojimas – tinkamos mitybos ir normalaus kūno svorio garantas be to, žinome, kad gazuotus gėrimus su dirbtiniais saldikliais reikia vartoti atsargiai. Be jų gali neapsieiti sergantys diabetu ar norintys sulieknėti žmonės, tačiau mes raginame gerti vandenį, liesą pieną ar kitokius gėrimus be dirbtinių saldiklių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)