Dar silpnas, bent pusmetį dar nieko negalėsiantis dirbti, tik saugoti save ir stiprėti, bet laimingas, kaip antrą kartą gimęs. Vaikiną buvo pakirtusi baisi liga – meningokokinė infekcija, iš kurios nagų ne visiems pavyksta ištrūkti gyviems, rašoma pranešime spaudai.

Karolio gyvybę gelbėjusi Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos ir Intensyviosios terapijos skyriaus vaikų sektoriaus vedėja, gydytoja Zita Vetrovienė sako, kad šia pavojinga liga dažniausiai serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pernai Lietuvoje nustatyti 76 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 8 mirtys (5 vaikai iki 5 metų amžiaus). „Liga labai klastinga ir nelengvai atpažįstama, pradžioje panaši į peršalimą. Karolį artimieji į mūsų ligoninę atvežė dar laiku, nes ši liga gali vystytis tiesiog žaibiškai, viską lemti kelios valandos. Todėl noriu visiems pasakyti, kad jeigu pasijutote blogai, įtariate rimtą ligą, būtinai kreipkitės į medikus. Geriau jau be reikalo atvažiuokit į ligoninę, jei įtarimai nepasitvirtins, negu rizikuokite gyvybe dėl meningokokinės infekcijos“, – primygtinai pataria gydytoja.

Skubėjo pas medikus

Būsimojo automechaniko Karolio ligos eiga buvo gana tipiška. Ryte atsikėlus Karoliui skaudėjo kaklą, bet galvojo, kad tiesiog jį nugulėjo, o kaklo raumenų įtempimas yra vienas iš pirmųjų meningokokinės infekcijos požymių. Vėliau krėtė šaltis, staigiai iki 40 laipsnių pakilo temperatūra. „Man buvo šalta, paprašiau sesės, pas kurią Rietave tą dieną buvau, kad užkurtų ugnį. Bet ji jau buvo užkurta. Nesušilau net užsiklojęs dviem antklodėm. O paskui mane pradėjo taip purtyti, kad nesugebėjau suvaldyti savo kūno. Nepadėjo nei išgerti vaistai. Dariausi vangus. Tada jau sakiau, kad vežtų mane į ligoninę“, – apie ligos pradžią pasakoja Karolis.

Gelbėjo didelė gydytojų komanda

Gydytojos Z. Vetrovienės teigimu, Karoliui atvykus į Klaipėdos universitetinę ligoninę, jo būklė buvo kritiškai sunki, o ligos eiga labai greita, ūmi. Beveik iš karto buvo pastebėtas vienas svarbiausių meningokokinės infekcijos požymių – ant kojų atsirado bėrimai, tamsios dėmės, kraujosrūvos. Vėliau jos atsiranda ir ant rankų, o didžiuliai šašai Karoliui išlikę iki šiol. Jam vystėsi sunkus bakterinis sepsis. „Labai gerai, kad Karolis iš karto pateko į mūsų ligoninę, kur turime visus daugelį vidaus organų pažeidžiančios ligos gydymui reikalingus specialistus: vaikų kardiologą, vaikų pulmonologą, vaikų neurologą, dermatologą, chirurgą, infektologą, pediatrą. Taip pat vietoje galėjome atlikti visus reikiamus tyrimus – kraujo tyrimus, pasėlius, magnetinį rezonansą, rentgeną ir kt. Galėjome operatyviai ir tiksliai nustatyti ligą bei pradėti gydymą“, – sako gydytoja.

Gydymas pradėtas pacientui sukėlus medikamentinę komą, kurioje jis išbuvo penkias paras. Buvo ventiliuojami ligos pažeisti plaučiai, nukentėjo ir širdis.

Mamos turi būti budrios

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja Z. Vetrovienė sako, kad dažniausiai šia liga susergančių mažų vaikų mamos turėtų žinoti, jog vaikai gali būti gyvybingi net karščiuodami. Bet esant tokiai bakterinei infekcijai, kai sutrikdomas visų organų darbas, vaikas tiesiog guli pilkas kaip žemė, leisgyvis. Tai jau pavojaus signalas. „Ir apžiūrėkite vaiko kojytes, sėdmenis, kur pirmiausia atsiranda bėrimai, nors tai reikštų, kad liga yra jau pažengusi“.

Ligos galima išvengti

Meningokokinė infekcija – baisi liga, bet nesunkiai jos galima išvengti. Jau ketvirti metai Lietuvoje galima pasiskiepyti nuo dažniausiai pasitaikančio B tipo šios ligos sukėlėjo. Žinoma, tie skiepai labiausiai reikalingi vaikams. Gydytoja Z. Vetrovienė apgailestauja, kad atsiranda tokių mamyčių, kurios atsisako skiepyti savo vaikus. Jos tikriausiai nėra matę, kokios baisios tos ligos, kokios sunkios jų komplikacijos gali išsivystyti, kokie skaudūs išliekamieji ligos padariniai organizmui. Ir čia kalbama ne tik apie meningokokinę infekciją, bet ir apie kokliušą, tymus, gripines pneumonijas, kitas infekcines ligas.

Karolis pasakoja, kad visi jo artimieji ir mokslo draugai jam susirgus pasitikrino, ar nėra užsikrėtę, nes liga plinta oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiuoju ar bakterijos nešiotoju: kosint, čiaudint, kalbant ir pasireiškia po 3-4 dienų. Užsikrėtusių nenustatyta, bet paaiškėjo, kad tik vienas Karolio draugas yra pasiskiepijęs nuo meningokokinės infekcijos. Dabar jau jie visi žino, kad reikia ne tik skiepytis, bet svarbu reguliariai vėdinti ir valyti patalpas, kosint ir čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, o paskui jas išmesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)