Pranešime spaudai klausiama, kada jų išties reikia, kuo skiriasi dantų implantai, ir kas svarbiausia planuojant dantų implantaciją?

Skaičiuojama, kad per vienerius metus pasaulyje dantų implantais gydoma apie 10 milijonų žmonių. Lietuvoje – įsriegiama apie 50 tūkstančių implantų. Nors šis inovatyvus dantų atkūrimo būdas populiarėja, daugelį vis dar gąsdina mitai apie dantų implantavimą. Neturėdami pakankamai žinių ar norėdami sutaupyti dažnai pasirenkame kitus prarastų dantų atstatymo būdus arba vengdami gydymo galiausiai sulaukiame komplikacijų.

Specialistų teigimu, netekus vieno ar kelių dantų ir norint juos atstatyti implantas (mažas sraigtelis, įsukamas į danties kaulą) gali tapti ilgaamžiu tikrosios šaknies pakaitalu, ant kurio tvirtinamas danties vainikėlis nepažeidžiant greta esančių dantų. Įprastais metodais protezuojant prarastus dantis (pvz.: tiltais), šlifuojami greta esantys sveiki dantys, dėl šios priežasties didėja jų praradimo rizika ateityje. Jei šalia esantys dantys pažeisti, būtina įvertinti, ar jie atlaikys keleto dantų, protezuojamų tiltiniu protezu, krūvį.

Dilemą, kaip atstatyti prarastus dantis, paprasčiau išspręsti žinant keletą pagrindinių faktorių, kurie itin svarbūs mąstant apie dantų implantavimo galimybę.

Svarbiausi faktoriai renkantis dantų implantus:

Kaulo kokybė ir storis – kuo geresnės implantavimo sąlygos, tuo didesnė tikimybė, kad implantas prigis geriau ir ilgam laikui. Todėl netekus danties neverta delsti, nes kaulas toje vietoje silpnėja. Audinių stabilumui ir implanto ilgaamžiškumui taip pat turi įtakos ir kiti faktoriai (pvz.: dantenos, jų storis), kuriuos prieš implantavimą turi įvertinti specialistai.

Gydytojo patirtis atliekant implantavimo procedūras. Itin svarbus implantuojančio ir protezuojančio gydytojų bendradarbiavimas bei patirtis. Net jei pasirinksite brangiausius ir geriausių atsiliepimų sulaukiančius implantus, o implantacija bus atlikta nekokybiškai ar danties protezas po implantacijos bus suformuotas netaisyklingai, kandimo-kramtymo jėgos gali pasiskirstyti netolygiai ir tai gali nulemti trumpesnį implanto funkcionavimo laiką. Tad vienas svarbiausių dalykų renkantis dantų implantus pasidomėti ir gydytojo patirtimi šioje srityje.

Implantų rūšis. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad renkantis dantų implantus svarbu pasidomėti ir gamintoju. Didžiausio pasaulyje Švedijos Geteborgo universiteto atlikto tyrimo, (kurio metu buvo ištirti 2765 pacientai, daugiau nei 11 tūkstančių implantų ir 800 klinikų) duomenimis, ar implantas tarnaus visą gyvenimą, priklauso ir nuo jo gamintojo. Implantų sistemų pasaulyje kiekvienais metais daugėja, tad būtina pasidomėti, kurie implantai yra kokybiški ir ilgaamžiai, kuo jie skiriasi. Visgi rekomenduojama rinktis žinomus visame pasaulyje gamintojus, kurie prieš pasiūlydami rinkai implantus, investuoja į mokslinius tyrimus, siekdami
užtikrinti kokybę.

Ką reikia žinoti nusprendus gydytis dantų implantais?

„Pirmasis žingsnis yra apsilankymas pas gydytoją odontologą. Tik jis gali nustatyti, ar jums reikalingi dantų implantai ir kokios galimos kitos prarastų dantų atstatymo alternatyvos. Apsisprendus dėl gydymo dantų implantais, detaliai išanalizuojama paciento būklė, įvertinami įvairūs faktoriai ir aplinkybės bei sudaromas individualus gydymo planas, nurodant visą gydymo eigą. Tai labai svarbus momentas dantų implantacijoje. – pabrėžia „Kauno implantologijos centro“ burnos, veido ir žandikaulių chirurgas Dainius Razukevičius.

Išskirtiniais atvejais įsriegti implantą ir pritvirtinti laikiną dantį galima vieno vizito metu, tačiau siekiant kokybiško ir ilgalaikio implantavimo, dažnai patariama neskubėti. Individualios situacijos analizė, gydytojo teorinės ir praktinės žinios, tinkamas gydymo planas yra labai svarbūs dantų implantacijoje.

Kaip atliekama implantacija?

Chirurginis implanto sriegimas atliekamas naudojant vietinį nuskausminimą, todėl skausmas nejaučiamas. Jei procedūros trukmė ilgesnė ar pacientas jaučia baimę, gali būti taikoma sedacija (anestezija).

„Pati implantavimo procedūra yra trumpa, vienas implantas įsriegiamas vidutiniškai per 20-30 minučių. Tačiau kiekvienas atvejis individualus, pavyzdžiui, jei trūksta žandikaulio kaulo, atliekama kaulo priauginimo procedūra,. Ji atliekama greitai, neskausmingai, neretai gali būti atliekama ir implantacijos metu. Kaulo priauginimo atveju gijimo trukmė yra individuali, įprastai trunka 6-7 mėnesius, kai įprastos implantacijos gali būti ir 1 mėn“,– pasakojo D. Razukevičius.

Praėjus 7-10 dienų po operacijos išimami siūlai. Tuomet prasideda gijimo procesas, paprastai trunkantis 4 mėnesius. Šio periodo metu dantų implantai labai glaudžiai suauga su kaulu. Kai danties implantas prigyja, jis tampa tvirta atrama, tuomet galima ant jo pritvirtinti danties protezą, tad gydytojas odontologas nuima nuo implantų atspaudą, pagal kurį pagaminami protezai. Atsižvelgiant į individualią situaciją, pacientui gali būti pasiūlyta uždėti laikinus vainikėlius arba laukti nuolatinių.

Gyd. Dainius Razukevičius primena, kad atlikus danties implantavimo procedūrą reikia nepamiršti ir toliau nuolat rūpintis savo dantimis – kasdien juos valyti, kartą per metus apsilankyti apžiūrai pas protezavusį gydytoją, bei 2 kartus per metus atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)