Bet dabar ji apgailestauja, kad nesikreipė į gydytojus anksčiau, nes paaiškėjo, kad skausmingas mėnesines sukeldavo retos formos gimdos vėžys. Mergina pasakoja, kad prieš gydymą mėnesinės trukdavo iki 10 dienų, iš kurių nuo penkių iki septynių ji intensyviai kraujuodavo. –

„Pasitaikydavo tokių dienų, kai didžiausio dydžio tamponą ir naktinį įklotą tekdavo keisti kas valandą“, – pasakoja ji leidiniui „The Independent“.

Mėnesinės buvo labai skausmingos ir gausios kelerius metus, o prieš tai jos tokios nebuvo. Viskas tik blogėjo, ir vien dieną aš supratau, kad tai jau nenormalu.“

„Mėnesinės ėmė trukdyti mano gyvenimui, – sako ji. – Tekdavo prie derinti savo planus, atsisakyti kelionių.“

Galiausiai L. Brain buvo diagnozuotas gimdos vėžys, kuris vadinasi uždegiminė miofibroblastoma. Ši vėžio forma tokia reta, kad Lydia yra 11-as žmogus, kuriam ji diagnozuota.

Gimdos vėžys yra ketvirtas pagal dažnumą onkologinis susirgimas tarp moterų Jungtinėje Karalystėje (JK) – juo sergama dažniau, nei kiaušidžių ir gimdos kaklelio vėžio kartu sudėjus. Kasmet gimdos vėžys diagnozuojamas apie 9 tūkst. moterų.

L. Brain įraše tinklaraštyje rašo, kad į gydytojus ji taip ilgai delsė kreiptis dėl to, kad jai buvo nejauku apie tai kalbėti, be to, ji manė, kad kai kurioms moterims būdingos sunkios mėnesinės.

Ji pasakė, kad prieš trejus metus jai buvo atliktas su šia problema nesusijęs tyrimas ultragarsu: kadangi ji vartojo vaistus nuo aknės, reikėjo pasitikrinti, ar jai nėra policistinių kiaušidžių sindromo.

„Tuomet aš dar nesikreipiau į gydytojus dėl stipraus kraujavimo ar skausmo, dėl šios problemos. Atsitiktinumo dėka jie mano gimdoje rado darinį, kuris, jų manymu, buvo fibroidas – jie nedideli ir gana paplitę, jie diagnozuojami daug moterų. “

Manydama, kad simptomus iš dalies sukėlė darinys, kurį ji manė esant gerybiniu, L. Brain, kuri gyvena Mančesteryje, ir toliau gyveno kaip anksčiau, dirbo ir užsiėmė mėgstamomis veiklomis, viena iš kurių – šokis apie stulpą. Vis dėlto gausios ir skausmingos mėnesinės ir toliau trikdė jos gyvenimą. Savo tinklaraštyje ji aprašė „siaubingą atvejį“, kai jai 40 minučių teko stovėti Stanstedo oro uoste, per kojas tekant kraujui.

„Tyliai stovėjau įsisupusi į ilgą paltą, sukaustyta siaubingos baimės ir baisios gėdos, nors iš pažiūros atrodžiau rami, – rašo mergina. – Nesiryžau paprašyti oro uosto darbuotojo vyro, kad praleistų mane be eilės, nes man reikia skubėti į tualetą arba geriau iškart į ligoninę.“

Kai galiausiai po pusantros savaitės ji kreipėsi į gydytoją, jai pasakė, kad dėl vieno atvejo niekas tyrimo ultragarsu neatlieka.

„Tuo metu buvo apėmęs jausmas, kad sunkios mėnesinės ir nenormalus kraujavimas – priimtini dalykai, kurie kartais nutinka moterims, - sakė ji. – Net ir radusi visus įmanomus žodžius, kokius tik galėjau, tam, kad paaiškinčiau vyrui gydytojui, kad vykstantys dalykai nėra normalūs, vis tiek išgirdau, kad man paprasčiausiai neįprastos mėnesinės, dėl kurių turbūt kaltas stresas.“

Galiausiai po ligoninėje ne vieną savaitę trukusių tyrimų ir konsultacijų su gydytojais iš JAV ir Airijos, aptikta navikų, prisitvirtinusių prie gimdos sienelių. Dėl šios priežasties moteriai kiekvieną mėnesį teko kęsti itin stiprų kraujavimą. Gydytojai vieną naviką pašalino ir medikamentiniu būdu sukėlė L. Brain menopauzę, mėginant su vėžiu kovoti sumažinus hormono estrogeno kiekį ir padedant jai pasveikti. Moteris, prisidedanti prie dviejų labdaros organizacijų „Grace“ ir „Eve Appeal“ veiklos, teigia, kad būtina didinti gimdos vėžio simptomų žinomumą ir atvirai kalbėti apie mėnesines.

„Jei būčiau labiau pasirengusi atvirai kalbėti apie man pasireiškusius simptomus, jei į problemas, susijusias su moters makštimi ir mėnesinėmis, būtų žvelgiama rimčiau, man liga būtų diagnozuota anksčiau, o gydymo ir vaisingumo perspektyvos būtų pozityvesnės.“ – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)