Didžiausi protrūkiai užfiksuoti Italijoje ir Rumunijoje.

Pirmąjį šių metų mėnesį Italijoje užfiksuota daugiau nei 200 šios ligos atvejų. Rumunija pranešė, kad nuo 2016 m. čia buvo užfiksuota apie 3400 tymų atvejų ir 17 mirčių nuo šios ligos.

Tymai yra labai užkrečiama liga. Pasak PSO, kadangi dabar labai daug žmonių keliauja, tai reiškia, kad nėra tokios šalies, kuriai ši liga nekeltų grėsmės ir tokio žmogaus, kuris galėtų nebijoti ja užsikrėsti.

Norint užtikrinti tinkamą apsaugą nuo tymų, rekomenduojama, kad nuo šios ligos būtų paskiepyta bent 95 proc. gyventojų. Tačiau labai daug šalių toli gražu nesiekia šio skaičiaus.

Dauguma tymų atvejų užfiksuoti šalyse, kuriose skiepijimo rodiklis nukrito žemiau nurodyto slenksčio ir infekcija tapo endemine – Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje Rumunijoje Šveicarijoje ir Ukrainoje. PSO pranešė, kad sergančiųjų skaičius labai smarkiai auga.

PSO Europos regiono direktorė dr. Zsuzsanna Jakab pasakė: „Raginu visas endemines šalis sustabdyti tymų plitimą savo šalies ribose, o visas šalis, į kurias jau išplito ši liga, neprarasti budrumo ir kuo daugiau žmonių skiepyti nuo šios ligos.“

MMR vakcina (nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės) skiepijami kūdikiai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai.

Vėluojanti imunizacija

Robbas Butleris iš PSO Europos regiono biuro sako, kad kai kuriuose regionuose vakcinavimo aprėptis sumažėjo dėl kelių priežasčių.

„Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Ukrainoje, kilo problemų su skiepų tiekimu ir įsigijimu.“

Be to, visuomenėje kyla dvejonių dėl skiepų. Vieni žmonės bijo skiepytis, kiti jaučiasi labai ramūs ir mano, kad skiepytis nebūtina, sako R. Butleris.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje, norint pasiskiepyti, visų pirma reikia nueiti pas gydytoją ir gauti receptą, tada eiti į vaistinę, įsigyti skiepą ir vėl užsiregistruoti vizitui pas gydytoją.

„Mums reikėtų pagaliau suvokti, kad žmonės neturi daug laisvo laiko vizitams pas gydytojus, ir turi daug kitų prioritetų.“

Anglijos visuomenės sveikatos tarnybos Imunizacijos skyriaus vadovė dr. Mary Ramsay pasakė: „Anglijoje vaikų iki penkerių metų skiepijimo MMR vakcina aprėptis pasiekė PSO rekomenduojamus 95 proc. “

„Pastaruosius kelerius metus tymais čia susirgo paaugliai ar jauni suaugę žmonės, dauguma kurių, įtariama, užsikrėtė muzikos festivaliuose ar kituose didelio masto viešuose renginiuose. Bet kokio amžiaus žmones, kurie nebuvo dukart paskiepyti šia vakcina, arba visus, kurie nėra tikri, ar buvo paskiepyti, raginame pasikalbėti su savo šeimos gydytoju – niekada ne per vėlu pasiskiepyti nuo šios ligos, nes tymai gali būti pavojingi ir suaugusiems. Mes ir toliau investuojame į programas, kurios ragina skiepytis nuo tymų, kad ši liga galiausiai taptų žinoma tik iš istorijos vadovėlių.“

Tymai

Didžiausia rizika susirgti tymais gresia neskiepytiems vaikams, jiems taip pat gresia didžiausia tymų komplikacijų ir mirties nuo šios ligos rizika.

Tymai perduodami per tiesioginį kontaktą ir oro lašeliniu būdu.

Virusas ant užkrėstų paviršių gyvybingas išlieka iki dviejų valandų.

Pirmieji šios infekcinės ligos požymiai primena gripą – dažniausiai tai aukšta temperatūra ir sloga.

Tačiau burnos viduje ant skruostų pastebimos mažos baltos dėmelės.

Po kelių dienų atsiranda išbėrimai, paprastai pirmiausia ant veido ir kaklo, o po to išplinta po visą kūną ir galūnes.

Užsikrėtęs asmuo gali užkrėsti kitus per keturias dienas iki pasirodant išbėrimams ir dar keturias dienas po to.

Vaistų nuo šios ligos nėra, bet dvi dozės skiepų padeda užkirsti jai kelią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)