Viršija normą

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras dėl šiame rajone sklindančios smarvės atliko tyrimą. Kenksmingų medžiagų koncentracija buvo matuojama trijose vietose: Minijos gatvėje ties 59 numeriu pažymėtu pastatu, toje pačioje gatvėje šalia bendrovės „Javinė“ ir Gegučių g. 1. Specialistai nustatė, kad chloro koncentracija daugiau nei pusantro karto normą viršija tik ties Minijos g. 59 pastatu, kuris yra netoli bendrovės „Klaipėdos kartonas“.

Visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytojas Rimantas Giedraitis teigė, jog minėta bendrovė apie tyrimo rezultatus bus informuota raštu.

Apie sklindančią smarvę bendrovė perspėta jau prieš kelis mėnesius. Iš pradžių dvoko šaltinis buvo tik įtariamas. Tačiau R. Giedraitis teigė, jog „Klaipėdos kartonas“ gamybai naudoja natrio hidroksidą, kuris turi aktyvaus chloro ir veikia kaip dezinfekuojanti medžiaga. Gamybos procese chloras garuoja.

Įtariama, kad į aplinką gamykla išmeta ir sieros vandenilį, kuris turi supuvusio kiaušinio kvapą. Tačiau Visuomenės sveikatos centras neturi prietaisų, kurie aplinkoje galėtų nustatyti jo koncentraciją.

„Klaipėdos kartonas“ iki rugsėjo 30 dienos yra įsipareigojęs atlikti oro taršos identifikaciją ir monitoringą. Tačiau bendrovė ilgai negalėjo surasti laboratorijos, kuri pajėgtų ištirti išmetamas kenksmingas medžiagas.

Įtaria kitą šaltinį

„Klaipėdos kartono“ generalinis direktorius Arūnas Pasvenskas pasakojo, jog vieninteliai Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai suteikė šiokių tokių vilčių išsiaiškinti dvoko šaltinį. Telefonu laboratorijos vadovas direktoriui pažadėjo atlikti tyrimus, tačiau kol kas jokios sutartys tarp įmonės bei mokslo įstaigos nėra pasirašytos.

A.Pasvenskas tikisi, kad bus atlikti ne atskiri matavimai, bet išsamus tyrimas. Turėtų būti nustatyta, iš kur sklinda kvapai, kokia jų cheminė sudėtis, kokie technologiniai procesai juos skleidžia, koks kvapų poveikis gamtai bei žmonėms.

„Klaipėdos kartono“ generalinis direktorius ne kartą užsiminė, jog tyrimas turėtų apimti gerokai didesnę teritoriją nei užima šios įmonės sanitarinė zona. Visiškai greta yra įsikūrusi Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“, kurioje kraunamos trąšos. Tyrimas turėtų nustatyti, ar kraunant chemikalus į aplinką nepatenka taršalai ir ar šis procesas neskleidžia nemalonių kvapų.

Smarvė dar sklis

Dėl smarvės skundžiasi ne tik Taikos prospekto, Kauno, Minijos bei gretimų gatvių gyventojai. Dvokas tęsiasi iki pat Naujojo turgaus. Minijos ir Kalnupės gatvių sankryžoje, netoli Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto, „Klaipėdos kartonas“ įsirengęs nuorinimo sistemą. Čia išleidžiamos susikaupusios dujos, kurios turi supuvusio kiaušinio kvapą. Anot R. Giedraičio, čia jau nereikia atlikti jokių tyrimų – ir taip aišku, kad sieros dioksido koncentracija viršija normą.

Praėjusių mokslo metų pabaigoje dėl kilusios smarvės iš pastato buvo evakuoti Socialinių mokslų fakulteto studentai.

„Mano nuomone, ši įmonė yra netinkamoje vietoje. Beveik trečdalis klaipėdiečių kenčia nuo smarvės. Be to, netoli statomas naujas mikrorajonas“, - sakė R. Giedraitis. Anot jo, vienintelė išeitis yra tobulinti įmonės technologijas arba persikelti į kitą vietą.

Kol nebus atlikti tyrimai, „Klaipėdos kartone“ nežadama keisti technologijų. Todėl aplinkinių gatvių gyventojai lieka priklausomi nuo vėjo krypties. Rudenį, kai pradeda vyrauti vakarų ir šiaurės vėjai, žmonės negali atsidaryti langų, namuose tvyro aitrus dvokas. Vienintelis ginklas, kurio šios miesto dalies gyventojai žada griebtis, - skundais ir reikalavimo raštais raginti miesto galvas bei Visuomenės sveikatos centrą kovoti su oro teršimu. Tai bene vienintelis teisėtas būdas kovoti su nepakeliama smarve, kurios poveikis žmonių sveikatai nėra ištirtas.