Vis mažiau žmonių pradeda rūkyti

2015-ųjų metų duomenimis, rūkyti pradeda tik vienas iš penkių 18–24 metų asmenų, o tai sudaro 20,7 proc. visų šios amžiaus grupės atstovų. Lietuvos statistikos departamente pateikiami 2005 m. duomenys, kurie, tiesa, gana panašūs. 15-24 metų amžiaus grupėje, kasdien rūkė 21,8 proc. jaunuolių. Kartais rūkė 11 proc. šio amžiaus asmenų.

2014 m. Statistikos departamento atlikto sveikatos tyrimo duomenimis, per dieną jaunimas įprastai surūko 6-10 cigarečių (50,5 proc.). Kas penkta jaunuolė ir kas dešimtas jaunuolis per dieną surūko 1-5 cigaretes.

Palyginimo dėlei galima pasakyti, kad 2010-aisiais metais JK rūkė vienas iš keturių, t. y. 25,8 proc., jaunuolių.

Šiandien net 70 proc. visų 16–24 metų asmenų nė karto nėra bandę rūkyti, o, pavyzdžiui, 1974-aisiais, nuo tada, kai buvo pradėti rinkti duomenys, tokių buvo tik 46 proc.

Dar labiau džiugina tai, kad net iš 24–35 metų amžiaus grupės, kuriai paprastai priklauso daugiausia rūkančių asmenų, 60 proc. tvirtina nė karto nemėginę rūkyti. 1974-aisiais metais, kaip rodo statistika, tokių tebuvo 35 proc.

Labdaros organizacijos „Action on Smoking and Health“ (ASH) atstovai sako: „Puikiai žinome, kad iš pabandžiusių rūkyti jaunuolių gali išaugti užkietėję rūkaliai, todėl naujieną, kad šitiek jaunų žmonių tvirtina nė karto nesusigundę žalingu įpročiu, sutinkame itin džiugiai.“

Kad rūkyti nebemadinga, byloja ir tam tikri faktai. Pavyzdžiui, modelis Kylie Jenner sulaukė nemažai priešiškumo po to, kai svetainėje „Instagram“ buvo paviešinta jos nuotrauka su cigarete.

Vis daugiau žmonių meta rūkyti

Statistika rodo, kad 2015-aisiais metais rūkyti metė 23,3 proc. 16–24 metų jaunuolių. 2010-aisiais tokių buvo 21,4 proc., o 1974-aisiais – 13,4 proc.

Kaip tvirtina aktyvistai iš ASH, tokių rezultatų pavyko pasiekti įsigaliojus veiksmingiems įstatymams, nusistovėjus kryptingai politikai ir pradėjus teikti organizuotą pagalbą ilgus metus mesti rūkyti nesugebėjusiems suaugusiesiems.

Viena iš ASH iniciatorių Hazel Cheeseman sako: „Sukūrus aplinką, kurioje vis mažiau jaunuolių pradėtų rūkyti ir vis daugiau žmonių mestų šį įprotį, pavyktų apsaugoti ateities kartų sveikatą ir užkirsti kelią begalei ankstyvų mirčių.“

Deja, girdisi būgštavimų, kad ligšioliniai Didžiosios Britanijos pasiekimai gali neduoti tiek naudos, kiek tikimasi. Taip nutiks, jei vyriausybė nepateiks naujos Anglijoje taikytinos tabako kontrolės strategijos ir nepasirūpins tinkamu jos vykdymo finansavimu.

Elektroninių cigarečių išpopuliarėjimas

2015 metais trys iš šimto 16–24 metų jaunuolių naudojo elektronines cigaretes. 2014 metais šiuos įtaisus naudojo tik vienas asmuo iš šimto.

Apskritai Jungtinėje Karalystėje elektronines cigaretes „rūko“ 2,3 mln. žmonių. Pusė iš jų tikisi, kad ši priemonė padės mesti rūkyti.

Vis dėlto yra manančių, kad prie elektroninių cigarečių priprantantys paaugliai gali nesunkiai pereiti prie tikrų tabako gaminių.

Kritikai vienu balsu tvirtina, kad malonus kai kurių cigarečių aromatas gali suvilioti vaikus.

2016 metų gruodį JAV sveikatos priežiūros tarnybos vadovas išreiškė būgštavimus, kad elektroninės cigaretės kelia didžiulę grėsmę visuomenės sveikatai.

Tačiau organizacijos ASH atstovai teigia, kad daugelis elektroninių cigarečių naudotojų yra buvę rūkaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)