Neseniai atliktas tyrimas įrodė, kad polinkį tukti turintiems asmenims, nesilaikantiems tinkamo miego režimo, tikimybė priaugti papildomų kilogramų dar labiau padidėja, rašo BBC.

Nustatyta tendencija nepriklauso nei nuo mitybos režimo, nei nuo sveikatos būklės, nei nuo priklausymo konkrečiai socialinei grupei.

Glazgo universitete atliktas tyrimas taip pat įrodė, kad genetinio polinkio tukti neturinčių žmonių svoris nuo miego trukmės nepriklauso.

Tyrimą vykdę mokslininkai bandė išsiaiškinti trumpo (mažiau nei 7 valandų) ir ilgo (daugiau nei 9 valandų) miego poveikį, taip pat trumpo snūstelėjimo dienos metu bei pamaininio darbo įtaką kūno svoriui.

Neigiamas poveikis

Buvo nustatyta, kad iš prigimties tukti linkusiems žmonėms tiek miego stygius, tie perteklius kelia dar didesnę nutukimo riziką nei tiems, kurie paprastai miega tiek kiek reikia, t. y. 7–9 valandas.
Per ilgai miegantys tukti linkę žmonės yra maždaug 4 kg, o per trumpai miegantis – 2 kg sunkesni nei tie, kurie miega tiek, kiek reikia, nors iš prigimties taip pat yra linkę tukti.

Mokslininkų komanda nustatė, kad neigiamas poveikis pastebimas neatsižvelgiant tai, kokius produktus žmogus vartoja, kokiai socialinei klasei priklauso ir kokiais sveikatos sutrikimais skundžiasi.

Padarytos išvados yra pagrįstos tyrimu, kuriame dalyvavo kone 120 tūkst. „UK Biobank“ narių.
Tyrėjai tvirtina, kad nelinkusių tukti žmonių svoriui miego trukmė jokio akivaizdaus poveikio nedaro.

Širdies ir kraujagyslių ligų bei medicinos mokslo institute dirbantis Jasonas Gillas sako: „Gauti duomenys rodo, kad kuo didesnis prigimtinis žmogaus polinkis į nutukimą, tuo daugiau tikimybės, kad jo svoris augs, jei miegas bus per trumpas arba per ilgas, jei žmogus vis nusnūs dienos metu ar dirbs pamaininį darbą.“

„Tačiau neigiamas netinkamo miego poveikis tiems, kurie iš prigimties liekni, labai menkas. Paaiškėjo, kad tukti nelinkusiems asmenims ydingi miego ypročiai daug žalos nepadaro“, – aiškina J. Gillas.

Tyrimo bendraautoris Carlosas Celisas sako: „Paaiškėjo, kad rūpesčių dėl augančio svorio turintys žmonės turėtų daugiau dėmesio skirti gyvenimo būdui bei įpročiams, nes tik taip pavysk lengviau išlaikyti tinkamą svorį.“

„Sprendžiant iš gautų duomenų, miegas – toks pat svarbus veiksnys, kaip ir dieta ar fizinis aktyvumas“, – teigia C. Celisas.

Tai vienas iš pirmųjų tyrimų, atliktas siekiant išsiaiškinti miego režimo ir polinkio į nutukimą sąsajas. Jis aprašytas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)