Tokie atvejai, kaip tikisi N. Pisalis ir jo kolegos, paskatins moteris kreiptis į gydytoją esant net ir mažiausiai problemai, rašo portalas independent.co.uk. Tačiau ne vienas tyrimas rodo, kad moterys gėdijasi kalbėtis su gydytojais apie bent kiek intymesnes problemas. Ką gydytojai norėtų pasakyti tokioms moterims?

„Jeigu galėčiau moterims pasakyti vieną dalyką, tai pasakyčiau taip: „Jeigu taip nerimaujate, kad ieškote informacijos internete, geriau kreipkitės į specialistą“, – sakė gydytoja Josephine Senior.

„Įdomiausias atvejis buvo tuomet, kai į mane kreipėsi paauglė, kuriai niekaip neprasidėjo mėnesinės. Ir mes diagnozavome Mayer Rokitansky Kuster Hauser sindromą.“

„Tai yra retas įgimtas defektas, kai mergaitės gimsta be makšties arba ji būna aklina, su labai maža gimda arba be jos ir su labai mažomis kiaušidėmis, kurios normaliai nefunkcionuoja. Išoriškai lytiniai organai atrodo normaliai. Todėl šis sindromas nustatomas tik tuomet, kai merginai neatsiranda mėnesinės arba jos mėgina pradėti lytinį gyvenimą“, – pasakojo medikė.

Tačiau dažniausiai jai tenka susidurti su paprastais eiliniais atvejais, kuriuos lengva išspręsti, tačiau jie itin neigiamai veikia moters gyvenimą.

„Nesitaikstykite su sunkiomis mėnesinės, šlapimo nelaikymu ar prolapsu, – pabrėžė gydytoja J. Senior. – Kai kas jums sakys, kad tai yra normali buvimo moterimi dalis, tačiau taip neturi būti. Visuomet galima ką nors padaryti.“

„Jeigu moteriškoms higienos priemonėms išleidžiate daugiau pinigų nei maistui, ateikite pas mus. Daugeliu atvejų problemos yra gerybinės, tačiau kai kuriais atvejais reikia išsamesnių tyrimų, ypač jeigu kraujuojate po lytinių santykių, kraujuojate po menopauzės ar jaučiate skausmą dubens srityje“, – pažymėjo medikė.

„Nėra nieko tokio, ko nesame matę anksčiau. Ir ne, mums visai nerūpi, ar jūs nusidepiliavote bikinio zoną ar kojas. Ir turbūt svarbiausia yra tai, kad jeigu sutiktume jus ar kitą kokią savo pacientę prekybos centre, mes tikrai neprisimintume, kaip atrodo jūsų makštis“, – juokavo gydytoja.

Nutukimas yra kita problema, turinti neigiamos įtakos moterų ginekologinei sveikatai, sakė gydytoja J. Senior. Itin didelis svoris didina gimdos gleivinės vėžio riziką, sukelia problemų su mėnesinėmis, prisideda prie cistų formavimosi kiaušidėse ir nevaisingumo. Didesnis svoris taip pat apsunkina nėštumą, nes padidėja diabeto, didesnio kraujospūdžio ir placentos atplyšimo rizika.

Tokioms moterims yra didesnė kraujavimo po gimdymo ir trombų kojų venose ir plaučiuose rizika.

„Ginekologinės problemos nėra labai malonios ir nuo to niekur nepabėgsi“, – konstatuoja gydytoja J. Senior. Tačiau ji pabrėžia, kad moterims būtina kreiptis į gydytojus, jeigu jos nerimauja dėl savo sveikatos.

„Ir labai prašau, neieškokite informacijos internete. Tiesiog klauskite mūsų, ir atsakymas gali jūs nustebinti“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)