J. Žilienė atsimena, kad pirmasis lazeris, su kuriuo teko dirbti, buvo vario garų lazeris, skirtas kraujagyslių dariniams šalinti. Tai buvo didžiulis prietaisas, kuris kaisdavo apie pusę valandos. Dėl to gydytojai jį jungdavo vos kartą per savaitę ir pacientus priimdavo vieną po kito. Dabar lazerinės technlogijos ir jų galimybės yra visiškai kitokios.

„Lazerio spinduliai yra ypatingi tuo, kad jie gali veikti vieną odos struktūrą nepaliesdami kitų vietų“, - aiškino J. Žilienė ir pridūrė, kad lazerinių technlogijų taikiniai yra keli. Lazeriai ir procedūros pagal tai ir skirstomi. Vienas iš jų – pigmentas. Tai procedūra, kai lazeriu šalinamos pigmentinės dėmės, nepageidaujami plaukeliai, tatuiruotės. Kitas taikinys – hemoglobinas. Tokiu būdu šalinami kraujagysliniai dariniai. Trečioji grupė – tai vanduo ir baltyminės struktūros. "Kanadagi kiekvienoje ląstelėje yra vandens, lazeris užverda vandenį ir jis išgaruoja, tokiu būdu pašalinamas nepageidaujamus audinius. Toks lazeris naudojamas odos šlifavimui, apgamų, randų šalinimui. Lazeriu veikdami baltymines struktūras, tokiu būdu sustangrindamas audinius", - apie lazerių veikimą pasakojo gydytoja.

Skausmas ir komplikacijos

J. Žilienė sako, kad daug dėmesio sulaukia atjauninamos procedūros. Jos taip pat skirstomos į grupes. Vienos iš jų yra invazinės procedūros, kai oda šlifuojama. Tokia procedūra yra gana skausminga, o gijimas nemalonus ir ilgas. Oda kelias dienas šlapiuoja, pasidengia šašais.

„Anksčiau mes tik tokias atjauninimo procedūras ir darydavome. Įmanoma šią procedūra ištverti ir be nejautros, tačiau jausmas tikrai nemalonus“, - sakė gydytoja, pridėdama, kad sveikimo laikotarpis taip pat nemalonus, žmogus gana ilgai turi likti namuose, kol oda pilnai sugyja. Tokios invazinės procedūros gali būti atliekamos tik žiemą ir rudenį, kadangi du tris mėnesius negalima rodytis saulėje. Priešingu atveju gali susidaryti randai, kurie labai sunkiai pašalinami. „Šios procedūros rezultatai tikrai geri, tačiau kuo procedūra agresyvesnė, tuo daugiau komplikacijų rizikos“, - atviravo gydytoja.

Alternatyva šiai procedūrai yra minimaliai invazinė procedūra. „Tokiu atveju šlifuojam odą ne pilnu spinduliu, o smulkiais pluošteliais. Čia galioja taisyklė „mažiau yra daugiau“. Tai reiškia, kad mes mažiau įsiterpdami į odą bandome veikti visus jos sluoksnius“, - pasakojo gydytoja ir pridūrė, kad tokia procedūra mažiau skausminga.

Ko gero moderniausia lazerinė procedūra yra vadinamasis 4D jauninimas. Šį pavadinimą sugalvojo lazerius kurianti kompanija „Fotona“, kadangi odai atjauninti naudojami keturi skirtingi lazeriai.

„Su šia technologija galima veikti visus odos sluoksnius – nuo giliausio iki paviršinio. Buvo sukurtas algoritmas, kuris susideda iš keturių etapų. Pirmajame etape sutvirtinamas pamatas, ant kurio laikosi lūpų ir skruostų oda su visu raumenynu, tai daroma iš burnos gleivinės pusės. Jau procedūros metu matome, kaip išsilygina raukšlė prie lūpų ir nosies“, - pasakojo gydytoja. Kituose trijuose etapuose naudojami skirtingi lazeriai, kurie veikia vis kitas odos dalis. Procedūra yra neinvazinė, dėl to, anot J. Žilienės, ją galima daryti nepriklausomai nuo metų laiko ir komplikacijų rizika nedidelė. Ta pati technologija naudojama ir norint išspręsti knarkimo problemą, kai lazeriu veikiamas gomurys.

Gydytoja užsiminė, kad neretai kosmetologijos paslaugas teikiantys salonai vartoja 4D terminą, tačiau tikroji procedūra atliekama tik tada, kai taikomas specialus algoritmas.

Chirurgo skalpelis ar lazeris?

Lazerinių procedūrų veiksmingumas priklauso ir nuo žmogaus amžiaus, ir nuo to, kada jis pradėjo rūpintis savo senstančia oda. Gydytoja sako, kad nors lazerinės procedūros ir veiksmingos, tačiau yra atvejų, kai odos jaunystę gali sugrąžinti tik chirurgo skalpelis.


„Kai mes kalbame apie jauninimą, mes kalbame apie iliuziją sukurti jaunystę, atrodyti jaunai. Bet odos senėjimas yra tiesiog sudėtinė organizmo senėjimo dalis. O senėjimo procesas prasideda iš karto pasiekus brandą.“

Viena procedūra negali pakeisti išvaizdos visam laikui, siekiant išsaugoti odos jaunystę prireikia daugiau procedūrų. „Nereikia turėti vilčių, net kalbant apie plastinę chirurgiją, kad jūs visam laikui kažką tai pasidarėte. Visada reikia kartoti procedūras", - aiškino dermatologė.

Anot J. Žilienės, lazerinių procedūrų esmė yra ta, kad gydytojai ne pataiso, kas jau yra kažkada sugadinta, bet suaktyvina tuos procesus, kurie laikui bėgant ir senstant lėtėja: „Tiesiog yra suaktyvinamos ląstelės, gaminančios hialuroną, kolagenines skaidulas – tokiu būdu oda jauninasi pati. Pirmoji kolageno porcija pasigamina po 21 dienos, tad rezultatų negalima pamatyti iš karto. Kai daroma paviršinė odos procedūra, pavyzdžiui šlifavimas, tada rezultatas matomas iš karto."

Plastikos chirurgija ir lazerinė medicina skiriasi tuo, kad po plastinės operacijos oda sensta lygiai taip pat kaip ir prieš operaciją, o lazeris pakeičia kai kuriuos odos procesus, kurie skatina ją koreguotis dar kurį laiką po operacijos. Tačiau gydytoja pabrėžia, kad vyresnio amžiaus žmonėms dažniau veiksmingesnė plastinė chirurgija, kadangi lazeris jau nebegali atkurti audinių.