Daugeliui JAV piliečių būdingas tikėjimas piliulių teikiama nauda, todėl jie be atodairos vartoja viską, kas tik žada geležinę imuninę sistemą, stangrią odą ir neblėstančią energiją.

Deja, neseniai atliktas tyrimas įrodo, kad nuolat vartojant chemines medžiagas, gali sutrikti natūrali organizmo kovos su stresinėmis būsenomis sistema, rašo „Daily Mail“.

Kitaip sakant, papildai, užuot didinę organizmo atsparumą, gali paskatinti grėsmingų ligų, tokių kaip vėžys ar širdies veiklos sutrikimai, vystymąsi.

„Tarp jaunų intelektinį darbą dirbančių žmonių ypač išpopuliarėjo įprotis vartoti papildus su antioksidantais, pavyzdžiui, vitaminu C ir arbatos polifenoliais. Tokią tendenciją būtina sustabdyti“, – įsitikinusi tyrimui vadovavusi ekspertė iš Kinijos mokslų akademijos Chen Chang.

Remdamasi ankstesnių tyrimų rezultatais Ch. Chang stengiasi įrodyti, kad antioksidantų papildai nedaro beveik jokio teigiamo poveikio natūralioms organizmo apsaugos funkcijoms.

Gilindamasi į gvildenamą temą mokslininkė pasistengė išsiaiškinti, kokie veiksniai lemia lėtesnį senėjimo procesą.

Pasak jos, egzistuoja įgimta apsaugos nuo oksidantų sistema, veiksmingai reaguojanti į oksidacinį stresą.

Senstant šios sistemos efektyvumas slopsta, todėl tampame labiau imlūs ligoms ir infekcijoms, be to, suglemba ir oda.

Ch. Chang teigia, kad siekiant išlikti jaunatviškiems svarbiausia užtikrinti gerą kovos su oksidaciniu stresu sistemos būklę, o ne paprasčiausiai vartoti prieš oksidantus nukreiptus antioksidantų papildus.

Atlikti eksperimentai įrodė, kad jaunyvame amžiuje vartojant antioksidantus sutrikdomas atsako į oksidacinį stresą sistemos stabilumas.

Ši sistema, panašiai kaip raumenys, turi būti treniruojama yra grūdinama, kad išliktų veiksminga, todėl reguliarus jos suaktyvėjimas kovojant su oksidantais yra būtinas.

Jei tokių sąlygų nesudaroma, sistema nusilpsta ir, nutraukus antioksidantų vartojimą, nebėra pakankamai efektyvi.

Ši informacija buvo pateikta kaip vieno iš tyrimų, atliekamų siekiant išsiaiškinti antioksidantų teikiamą naudą, išvada.

JAV medikų asociacijos AMA leidžiamame žurnale aprašytas tyrimas įrodo, kad iš 18 atsitiktine tvarka parinktų žuvų taukų kapsulių tik dvi rūšys pasirodė bent kiek naudingos sveikatai ir rekomenduotinos vartoti reguliariai.

Be to, manoma, kad norint pajusti teigiamą žuvų taukų poveikį, jų dozė turėtų būti kur kas didesnė nei paprastai suvartojama.

JAV širdies ligų asociacijos iniciatyva buvo atliktas tyrimas, įrodęs, kad tie pacientai, kurie po patirto širdies smūgio kasdien suvartodavo po keturis gramus žuvų taukuose esančių omega-3 riebiųjų rūgščių, atsigavo greičiau nei tie, kuriems buvo skirtas placebas.

Deja, norint gauti veiksmingą keturių gramų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę, kasdien reikia suvartoti bent po aštuonias žuvų taukų kapsules, nes vienoje yra tik 400–1 200 mg žuvų taukų.

Tačiau vartojant tiek žuvų taukų kapsulių gali pasireikšti nepageidaujamas preparato poveikis, pavyzdžiu, nuolat juntamas žuvies skonis, raugėjimas, pykinimas, pilvo diegliai ar net kraujavimas iš nosies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)