Apie 40 proc. vėžio tipų yra siejami su prasta mityba, mažu fiziniu atyvumu, rūkymu bei alkoholio vartojimu – iš viso per pastaruosius 5 metus šie veiksniai nesunkiai išvengiamą vėžį sukėlė apie 600 tūkst. britų.

Apklausus JK šeimos gydytojus (angl. general practicioner; GP) ir seseles paaiškėjo, kad dauguma sveikatos ekspertų mano, jog geriausias būtas skatinti žmones keisti gyvenimo būdą yra pradėti lavinti nuo jauno amžiaus.

Gydytojų teigimu, individualios informacijos suteikimas apie pacientų sveikatos būklę – tarp jų ir vėžio išsivystymo riziką – būtų kur kas veiksmingesnis negu bendrai visiems teikiamas sveikos gyvensenos patarimas.

Šiuo metu didelė vėžio išsivystymo rizikos tyrimų dalis yra remiama širdies priepuolio ar insulto tikimybe.

Kembridžo universiteto specialistų paskelbtame tyrime teigiama, kad su pacientais turėtų būti aptariama vėžio išsivystymo tikimybė, remiantis tuometine jų gyvensena. Šiuos duomenis taip pat reikėtų lyginti su galimu vėžio išsivystymo tikimybės rodikliu pacientui pradėjus gyventi sveikiau.

Dauguma GP tiki, kad žodžio „vėžys“ naudojimas veikia kaip stiprus ginklas ir gali priversti jaunuolius susirūpinti savo sveikata. Nusprendus priimti šią praktiką, apie vėžio riziką pacientai būtų informuojami susitikimo su šeimos gydytoju metu.

Kai kurie kiti gydytojai taip pat svarstė galimybę naudoti išmaniąsias technologijas, bandant pasiekti jaunimą, kuris neretai vengia apsilankyti pas gydytoją.

Vėžys – penki simptomai, kurių negalima ignoruoti:

Staigus svorio praradimas nesilaikant dietos.
Kraujo požymiai išmatose ar šlapime.
Kosėjimas krauju.
Darinys krūtyje, prie kirkšnies, kakle ar pažastyje.
Stiprus nepaaiškinamas skausmas.