Per šią lėktuvo avarija žuvo keturi žmonės, įskaitant abu pilotus. Išgyveno tik du žmonės: didžėjus DJ AM ir grupės „Blink-182“ būgnininkas Travisas Barkeris. Tuo metu veganiškai maitinęsis T. Barkeris patyrė antro ir trečio laipsnio nudegimų. Jis buvo nugabentas į Džordžijos valstijos Ogastos mieste esant nudegimų centrą, kur, kaip jis po kelių savaičių sakė interviu dienraščiui „The Guardian“, jam teko per dieną suvartoti 6 tūkst. kalorijų, kad paspartėtų jo gijimo procesas.

„Žinoma, ten nedirbo asmeninis veganiškus patiekalus gaminęs virėjas, todėl man teko valgyti tai, kas buvo. Ir aš valgiau daug vytintos jautienos“, – pasakojo vyras. Jam atsisakius veganiškos mitybos buvo pastebėtas teigiamas poveikis: gydymo pradžioje medikams sunkiai sekėsi paimti jo sveikos odos lopų, kad būtų galima uždengti nudegtas vietas. Tačiau po to, kai jis suvartojo daug baltymų, medikams pavyko tai padaryti.

Ar dėl visko buvo kalta jo veganiška mityba? Jau kuris laikas netyla kalbos, kad augalinė mityba trukdo gijimo procesui. Kai kurie moksliniai tyrimai tai patvirtina. Pavyzdžiui, vienas 2013 metais atliktas tyrimas, aprašytas medicinos žurnale „Journal of the American College of Nutrition“, parodė, kad pieno baltymai geriau palaiko jų sintezę raumenyse po fizinio krūvio negu sojų baltymai. Mokslininkai mano, kad tai yra susiję su tuo, kad pieno baltymuose yra daugiau nei 20 amino rūgščių – junginių, padedančių organizmui gaminti naujus baltymus.

Tačiau George'o Washingtono universiteto docentas Nealas Barnardas mano, kad toks argumentas atspindi „tikrai pasenusį mąstymą“.

Liesą ir augalinę mitybą liaupsinantis medikas pripažįsta, kad baltymai yra labai svarbus atsigavimo procesui. Tačiau „baltymų kiekis, esantis daržovėse ir grūduose, yra daugiau nei pakankamas“, sako jis ir atkreipia dėmesį, kad jaučiai, žirgai, drambliai ir žirafos visi yra žolėdžiai, tačiau visi „užsiaugina didelę masę ir kasdien savo kūnus maitina augaliniais produktais“.

N. Barnardas mano, kad augalinė mityba iš tiesų gali būti optimali gijimo procesui ir padeda reguliuoti uždegimą, kuris apibūdinamas, kaip kraujagyslių padidėjimas, kraujo nutekėjimas į audinius, dėl ko organizmas po traumos skatina antikūnų išsiskyrimą.

Nors uždegimas skirtas apsaugoti organizmą, jis lengvai gali tapti nekontroliuojamas. N. Barnardas sako, kad veganinė mityba gali padėti sukontroliuoti uždegimą. „Kuo labiau nutolsti nuo gyvulinių produktų, tuo geriau jautiesi“, – sako jis.

Vis dėlto ne visi sutinka, kad daugiausia dėl uždegimo kalti gyvuliniai produktai. Kiti tyrimai rodo, kad labiau kenkia daug angliavandenių turintys produktai. Ir kaip iliustruoja minėtas T. Barkerio atvejis, augalinės dietos priešuždegiminė naudą gali nustelbti tas faktas, kad veganams reikia labai stebėti, kad jų organizmas gautų pakankamai baltymų, kurie, kaip rodo tyrimai, yra labai svarbus atsigaunant po traumos.

1998 metais atliktas tyrimas, kurio išvados buvo paskelbtos žurnale „The Journal of Burn Care and Research“, didesnis suvartotų baltymų kiekis padėjo nudegusiems pacientams padidinti kūno svorį ir raumenų jėgą.

Kito, 2006 metais atlikto tyrimo, aprašyto žurnale „The Journal of Bone and Joint Surgery“, metu stebėtas žiurkių patinų atsigavimas po kaulų lūžių. Praėjus penkioms savaitėms po traumos buvo nustatyta, kad daugiau baltymų vartojusioms žiurkėms kaulai sugijo greičiau.

Tad kokia dieta yra optimali siekiant atsigauti po traumos? Trumpai tariant, kol kas sunku pasakyti. Mokslininkai sako, kad būtina atlikti daugiau tyrimų, kad būtų visiškai suprastas ryšys tarp to, ką valgome, ir gijimo proceso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)