Stuburo iškrypimas būdingas tik keliems procentams pacientų

Statistikos duomenimis, problemų dėl stuburo šiandien turi apie 30 proc. vaikų iki 6 metų ir net 80 proc. mokinių. Kas antram vaikui nustatoma netaisyklinga laikysena, o kas septintam – skoliozė. Tačiau yra ir kita nuomonė. Anot kai kurių ortopedų, skelbiama grėsmė yra per daug sureikšminama. Medicinos mokslų daktaras, LSMU vaikų ortopedijos traumatologijos sektoriaus vadovas, doc. Emilis Čekanauskas teigia, kad visų pirma reikia atskirti, ar tai stuburo iškrypimas ar tik netaisyklinga laikysena.

Skoliozė – stuburo iškrypimas ir rotacija keliose plokštumose diagnozuojama atlikus rentgeno tyrimus tada, kai išlinkimas yra 10 laipsnių ir daugiau. Išlinkimai, kurie neviršija 10 laipsnių, nėra vadinami stuburo iškrypimais. Tai – tiesiog asimetrinė laikysena. Pasak mediko, stuburo iškrypimas būdingas tik keliems procentams pacientų: laikysenos kifozė – 2-3 proc., vaikų skoliozė – 1,5 – 4 proc., jaunatvinė stuburo osteochondrozė - 0,4 – 8 proc. Kai tuo tarpu nenormali laikysena, kuri yra tik fiziologinis ir amžinis ypatumas, o ne patologija, gali būti nustatoma 12 – 80 proc. nepilnamečių. Tam tikrose amžiaus grupėse, ypač 6-8 metų vaikams, tai yra normalu.

Į laikyseną tėvai turėtų atkreipti dėmesį vaikui intensyviai augant

Pasak gydytojo vaikų ortopedo traumatologo E.Čekanausko, tėvams dėmesį į vaikų laikyseną reikėtų atkreipti labiausiai tuomet, kai jų atžalos pradeda intensyviai augti. „Pirmasis vadinamasis stuburo augimo spurtas vyksta ikimokyklinio amžiaus vaikams - apie 4 – 6 m. mergaitėms, 6 – 8 m. berniukams. Antrasis paauglystėje: apie 11- 14 m. mergaitėms ir 13 – 16 m. berniukams, lytinio brendimo metu.

Žinoma, pastebėję bet kokius vaikų laikysenos pokyčius tėvai turėtų pasikonsultuoti su gydytojais”, - tvirtina ortopedas traumatologas. Tačiau pasak specialistų, reikėtų prisiminti, kad augančio vaiko kūnas nėra simetriškas lyg perlenktas pusiau popieriaus lapas. O be to, per fiziologinį stuburo augimo spurtą kone visi vaikai yra nelygūs, nes kitokie ir negali būti.

Kuprinė ar stalas neiškreips stuburo

E.Čekanauskas paneigia įsišaknijusius mitus, kad kuprinė ar vaikui nepritaikytas stalas gali tapti stuburo iškrypimo priežastimi. Anot mediko, šie dalykai gali tik laikinai pakeisti laikyseną. Tačiau nuo blogo sėdėjimo stuburas neiškryps. Tiesa, nenormalią laikyseną taip pat būtina koreguoti. Rašomasis stalas ir kėdė turi atitikti vaiko ūgį. Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 10 proc. mokinio kūno svorio.

Geriausias sportas - baseinas

Taisyklingai laikysenai formuoti taip pat labai svarbus judėjimas. Pasak ortopedo traumatologo, pirmasis vaikų būrelių sąraše turėtų būti baseinas. Būtent plaukimo treniruotės yra efektyviausios nugaros raumenų stiprinimui. Specialistas taip pat rekomenduoja, nepilnamečiams važinėtis dviračiu, riedučiais (tik su apsaugomis). Tačiau nerekomenduoja kilnoti sunkumų.

Gydytojas E. Čekanauskas perspėja, kad „Sportas – sveikata, bet proto ribose. Po didesnio fizinio krūvio būtinas adekvatus poilsis ir reabilitacija“.

Galima sportuoti ir ant kėdės

Jeigu sportui laiko vis tik trūksta, specialistai pataria rasti būdų pasimankštinti net ir sėdint prie kompiuterio. „Sveikatinės“ kineziterapeutė Ineta Šeflerytė į mankštą siūlo žvelgti kūrybiškai: „Jeigu jau esame visą dieną „prikalti“ prie kėdės, mankštai stenkimės išnaudoti kiekvieną progą. Po pėdomis arba tarp kelių galime pasidėti masažinį kamuoliuką. Jį spusčiodami ar ridendami šiek tiek pajudėsime, pamankštinsime raumenis. O ant kėdės padėta pripučiama balansinė pagalvėlė stabilizuos stuburą, lavins pusiausvyrą ir koordinaciją, treniruos pilvo ir nugaros raumenis bei formuos taisyklingą laikyseną. Pvz., Vakaruose sparčiai populiarėja sėdėjimas ne ant įprastos kėdės, o ant mankštai skirto kamuolio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)