Kokios priežastys lemia sidabro sruogų atsiradimą ir kaip įmanoma sustabdyti natūralų organizmo senėjimą? Į klausimus leidinyje „Savaitraštis Kaunui“ atsakė plaukų tyrimo specialistė, gydytoja Aiva Vaivarienė.

- Kokio amžiaus vidutiniškai pradedama žilti? Kodėl prarandamas plaukų pigmentas ir atsiranda žilų plaukų?

- Plaukų žilimas priklauso nuo melanino, pigmento, gaminamo plaukų šaknų folikuluose. Žilstant pigmentas išnyksta, vietoje jo atsiranda oro mikropūslelių, dingsta spalva. Žilimą sukelia bendri kūno pokyčiai. Juos lemia tiek genetiniai, tiek išoriniai, aplinkos veiksniai. Manoma, jog brunetai žyla anksčiau, tačiau galbūt taip tik atrodo dėl ryškesnio kontrasto su žilais plaukais. Vidutiniškai europiečiai pradeda žilti 35–40 m. amžiaus, azijiečiai – kiek anksčiau, juodaodžiai – vėliau.

- Ar stresas tam daro įtaką?

- Taip, turbūt dažnas iš mūsų esame susidūrę su šiuo reiškiniu, tad paneigti jo neįmanoma. Didelis stresas – tai katastrofa endokrininei sistemai. Sukeliamas milžiniškas hormonų svyravimas, kuris staiga, netikėtai, neplanuotai sutrikdo daugelio organų veiklą. Organizmas nespėja tinkamai tam pasirengti. Nuo streso kylantys hormonų pliūpsniai vienam gali sukelti infarktą, kitam – opaligę, trečiam – plaukų žilimą. Istorijoje žinomas faktas, kad Marija Antuanetė pražilo per vieną naktį – prieš lipdama ant ešafoto.

- Ar svarbi genetika? Jei mama anksti pražilo, vadinasi, ir duktė anksti taps sidabraplaukė?

- Deja, taip. Polinkį anksti pražilti galima ir paveldėti. Lygiai kaip paveldime visa kita – išvaizdą, kūno formas, polinkį sirgti vienomis ar kitomis ligomis. Tačiau keičiant įvairias aplinkybes, gyvenimo būdą, beveik viską įmanoma koreguoti.

Labiau nei genetika žilų plaukų atsiradimą lemia įvairūs aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, žalingi įpročiai, agresyvus gydymas (chemoterapija, spindulinis gydymas), ilgalaikis stiprių cheminių medikamentų, tarkime, mažinančių skrandžio rūgštingumą, naudojimas, ilgalaikis kontaktas su kenksmingomis medžiagomis. Taip pat plaukai anksčiau žyla sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis: anemija, endokrininės sistemos ligomis, virškinimo sutrikimais, kepenų, autoimuniniais susirgimais ir kt.

- Ar žili plaukai reiškia, kad senėja visas organizmas? Ar yra kokių priemonių, padedančių sustabdyti procesą?

- Be abejo, plaukai yra neatsiejama viso kūno dalis. Pakitimai yra bendri. Plaukų spalvos praradimas – negrįžtamas procesas, bet kitus amžiaus nulemtus pokyčius, sveikatos sutrikimus tikrai galima pristabdyti keičiant gyvenimo būdą. Pasirinkus sveikesnę mitybą, atsisakius žalingų įpročių, senėjimo procesas lėtėja. Svarbus tvarkingas gyvenimo režimas, pakankamas poilsis ir fizinis aktyvumas gryname ore, kokybiškas maistas, papildomas vitaminų (A, C, E), mineralų ir antioksidantų vartojimas, įvairių susirgimų profilaktika ir gydymas.

- Atliekate plaukų tyrimą. Ar iš jo galite spėti, kad žmogus pradės žilti, nors žilų plaukų dar nematyti?

- Mikroelementų disbalansas plaukų tyrime nurodo galimus būsimus ir esamus pakitimus organizme. Kadangi žilimas yra tiesiog procesų, vykstančių kūne, atvaizdas, pagal mikroelementų pusiausvyros nuokrypius galima įtarti įvairius galimus sutrikimus, besivystančias ligas. Kai kurie negalavimai gali skatinti ir pražilti. Dažnai tai įvyksta, kai trūksta tam tikrų mikroelementų, tokių kaip siera, kalcis, varis ar kitų.

- Ką dar parodo plaukų tyrimas?

- Dėl kai kurių negalavimų keičiasi mikroelementų sudėtis organizme, plaukuose. Pavyzdžiui, sergant židinine alopecija dažnai trūksta cinko ar sieros, visiškai iškrentant plaukams stokojama ir vario bei seleno, esant androgeniniam (vyriškam) nuplikimui aptinkamas geležies, vario, jodo deficitas ir t. t.

Taip pat ir sergant ar tik gresiant susirgti įvairiomis ligomis atsiranda mineralų disbalansas. Plaukų tyrimas padeda išsiaiškinti, ko gi mūsų organizmui trūksta, kokių mikroelementų stokojama.

Lietuvoje labai dažnam nustatomas jodo deficitas, daugelis įtemptą protinį darbą dirbančių, stresą patiriančių žmonių kenčia nuo mangano trūkumo, moterys, turinčios mažakraujystę, retai papildo organizme kobalto atsargas ir pan. Žinomas mikroelementų „portretas“ leidžia aiškiai ir tiksliai pasirinkti tai, ko kūnui labiausiai trūksta.

Nes gana dažnai mes kažką įsivaizduojame, kažką įtariame iš bendro išsilavinimo, o iš tikrųjų trūksta visiškai kitų elementų. Retsykiais panaudoję multivitaminų, multimineralų nepastebime teigiamo poveikio. Trūkstant tam tikrų elementų ir vartojant kompleksinius preparatus atsiranda kitų medžiagų perteklius ir ilgainiui disbalansas gali tik ryškėti.

- Kokia dažniausiai būna žmogaus reakcija pamačius pirmus žilus plaukus?

- Pamačius savo šukuosenoje žilų plaukų reaguojama įvairiai. Tai priklauso nuo kiekvieno individo. Kai kas net nekreips dėmesio, kai kam tai bus vos ne pasaulio pabaiga. Tačiau šis reiškinys turėtų priversti tiesiog pamąstyti: gal aš galiu ką nors gera padaryti savo kūnui, kad ir mano plaukai, ir visi kiti organai jaustųsi geriau?

- Kaip manote, kodėl yra atsiradęs posakis „žilė galvon – velnias uodegon“?

- Manau, tai jau ne medicininė, o psichologinė, emocinė tema. Tiesiog kartais pradėjęs žilti žmogus susivokia, jog laikas eina, ir pasijunta nieko nepadaręs, nepajautęs, galbūt tiesiog nepadūkęs savo gyvenime. Būna, kad tik atliekame pareigas: einame į darželį, į mokyklą, į universitetą, dirbame, vedame ir auginame vaikus, nes visi taip daro, taip reikia. Bet nėra širdies, jausmo. Perspėjimas, jog laiko mažai, sukelia emocinę audrą – ką, gyvenime tik tiek buvo? Ir tada gimsta keisčiausių norų, pavyzdžiui, pakvailioti kaip nesubrendusiam jaunuoliui.

Jogos pratimai padeda sustabdyti žilimą

Jogos instruktorė Raminta Lygutienė pasakojo, kad žili plaukai atsiranda dėl daugelio dalykų: streso, nevisavertės mitybos, skydliaukės sutrikimų. „Jogos sistema siūlo keletą būdų, kaip išvengti žilų plaukų ir kaip sustiprinti plaukų folikulus. Pirmiausia – kvėpavimo pratimai: kapalabhati ir bhastrika technikos bei kvėpavimo praktika kaitaliojant šnervių užspaudimą.

Asanų, gelbstinčių nuo žilų plaukų, taip pat yra: „Žemyn žiūrinčio šuns“ poza, „Kobros“ poza, „Trikampio“ asana, „Kupranugario“ poza ir kitos“, – teigė studijoje „Baltoji palėpė“ jogos seansus vedanti trenerė. Anot Indijoje jogos asanas studijavusios R.Lygutienės, šiuos pratimus galima daryti savarankiškai namuose, tačiau pradedantiesiems geriau mokytis su jogos instruktoriumi, kad asanos būtų atliekamos taisyklingai.