Saldumynų mėgėjus išgelbės cinamonas

Po švenčių dažnai pajuntame emocinį ir fizinį nuovargį, kuris naujametinius pažadus sveikiau maitintis ar atsikratyti žalingų įpročių padaro dar sunkiau įgyvendinamais, rašoma pranešime spaudai. Psichologų teigimu, tarp noro užkandžiauti ir mūsų savijautos yra ryšys: jei norisi kieto, pikantiško maisto, galimai mums trūksta iššūkių, jei norisi minkšto, saldaus – komforto. Todėl kartais pakanka susitvarkyti savo emocinę būklę, o fizinė susitvarko savaime. Visgi, neretai potraukis tam tikriems maisto produktams ar besaikis užkandžiavimas rodo ir fiziologines problemas.

„Paprastai, žiemos viduryje visiems ima trūkti įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų, nes sumažėja suvartojamų vaisių ir daržovių kiekis, o jų kokybė ne tokia gera kaip vasarą. Taigi, gali trūkti vandenyje tirpių vitaminų A, C, D, E, taip pat B ir C grupės vitaminų – ne šiaip sau norisi apelsinų, mandarinų, citrinų. Taip pat reikia nepamiršti antioksidantų turinčių medžiagų. Sumažėjus vaisių ir daržovių, natūraliai antioksidantų mes gauname kur kas mažiau, o toksinų žiemą organizme kaupiasi daugiau“, - sako J. Skinderskienė.

Pasak vaistininkės, tiems, kuriems dažnai norisi ko nors saldaus, gali trūkti chromo ar vandenyje tirpių vitaminų, taip pat C, B1, B6, B12 – tiksliausiai vitaminų trūkumą parodo kraujo tyrimas. Jei vitaminų trūkumas nežymus, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti potraukį saldumynams gali padėti cinamonas, raudonėlių ar žalioji arbata, greipfrutų ekstraktas lašeliais, suaktyvinantis limfocitų veiklą, stiprinantis imuninę sistemą, valantis toksinus. Anot rūpestingos vaistininkės, ypatingai gerai veikia cinamonas, kurį galima dėti į sriubas, košes, gardinti jogurtą, vaisius, arbatą.

Vyresniems žmonėms, kuriems traukia raumenis, reikėtų vartoti daugiau kalio ir magnio. Geriausias natūralus kalio šaltinis – moliūgų arba saulėgrąžų sėklos, magnio – špinatai, žirniai, pupelės, avižiniai produktai.

Rūkantiems trūksta beveik visko

Metant rūkyti dažnam kyla noras užkandžiauti. Tai psichologai aiškina įpročiu „ranka-burna“. Nuolatinis užkandžiavimas gali tapti antsvorio priežastimi, todėl užkandžius rūkaliams reikia rinktis atsakingai.

Vaistininkė juokauja, kad žiemą vienas kitas papildomas kilogramas gali būti sveika. Visgi, tai nereiškia, kad galima valgyti nesveiką maistą.

„Nikotinas mažina visų vitaminų ir mineralų koncentraciją organizme. Dėl šios priežasties, visi, kurie rūko ar planuoja mesti rūkyti, privalo vartoti vitaminus papildomai. Geriausiai šiuo atveju tinka tirpūs vitaminai, kuriuose yra didesnis kiekis vitaminų A, C, E bei seleno, turinčių antioksidacinį poveikį ir šalinančių laisvuosius radikalus, kurių rūkančiųjų organizme yra daugiau“, - sako vaistininkė J. Skinderskienė.

Tirpūs vitaminai gerai ir tuo, kad kartu su jais žmogus išgeria stiklinę vandens, todėl sumažėja apetitas. Jei metant rūkyti ar atsisakius nesveikų užkandžių norisi kažką kramtyti, po ranka geriausia turėti vandens, paskaninto apelsino ar citrinos žievele, chia sėklomis, džiovintų vaisių, migdolų, turinčių antioksidacinių ir mineralinių medžiagų.

Kad įpročius valdytume mes, o ne jie mus

Viena iš priežasčių, kodėl taip sunku atsikratyti įsišaknijusių įpročių, yra ta, kad nuolat atsiduriame juos provokuojančiose situacijose: visuomet įsijungiame šviesą prieš eidami į vonią ar patikrinę savo elektroninį paštą beprasmiškai dar 10 minučių naršome internete. Pagunda taip pat vaidina svarbų vaidmenį.

Mokslininkų teigimu, griežta savikontrolė – vienas iš veiksmingų būdų atsisakyti žalingų ar erzinančių įpročių. Dar viena gera priemonė – dėmesio nukreipimas kitur. Tačiau tyrimų metu paaiškėjo, kad su pagundomis ir blogais įpročiais, pavyzdžiui, užkandžiauti, persivalgyti, rūkyti, kovoti geriausiai padeda situacijų bei aplinkybių pakeitimas. Tarkime, jei persivalgote žiūrėdami televizorių, prie jo išvis nevalgykite, jei rūkote tik su tam tikrais kolegomis darbe, pakeiskite vietą biure.

Norint blogus įpročius pakeisti gerais, taip pat reikia keisti mąstymą. Kad išsiugdytumėte naują įprotį, susiekite jį su malonumu. Pavyzdžiui, nusprendžiate, kad pasijutę prastai griebsitės ne spurgų ar saldainių, o morkyčių. Tačiau netrukus pastebite, kad jos nepaguodžia taip, kaip spurgos, kuriose esantys riebalai ir cukrus padeda išsiskirti laimės hormonams. Visgi, nereikia pasiduoti, nes dažną veiksmo kartojimą smegenys pamažu įsimena, o po tam tikro laiko pakeičia seną informaciją nauja. Jei naują veiksmą kartosite 45 dienas, išsiugdysite naują įprotį ir valgydami morkas taip pat galėsite save nuraminti bei paguosti lygiai taip pat, kaip ir valgydami spurgas.

Taip pat, siekiant ką nors savo gyvenime pakeisti, labai svarbu atrasti vidinę motyvaciją, nes, jei numesti svorio ar mesti rūkyti jus motyvuoja tik išoriniai faktoriai, pavyzdžiui, jaučiate aplinkos spaudimą, tai padaryti bus labai sunku. Motyvacija turi ateiti iš vidaus ir būtinai kartu su meile sau, primena specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)