1936 metais medikai žurnale „The Journal of the American Medical Association“ aprašė atvejį, kai vienam vyrui buvo sumaitinta česnaku pagardintos sriubos per vamzdelį tiesiai į skrandį, ir jau po kelių valandų jam iš burnos sklido česnako kvapas.

Kitas gydytojas pasakojo, kad patyrė kažką panašaus, kai priėmė vienos moters, kuriai iš burnos sklido nemalonus česnako kvapas, gimdymą. Ir tuoj po gimdymo „buvau labai nustebęs, kad vaikeliui iš burnos taip pat sklido česnako kvapas“.

Priežastis, kodėl pačio česnako burnoje neturėjusiems žmonėms, kaip tas per vamzdelį maitintas vyras ar naujagimis, iš burnos sklinda česnako kvapas, yra ta, kad česnako sudėtyje yra sieros junginių, kurie patenka į kraujotaką. Tokiu būdu jie patenka į plaučius, gerklę ir burną. Ir kiek nešveistumėte dantų, česnako kvapo neatsikratysite dėl būtent šio cheminio proceso, vykstančio jūsų organizme.

Daug efektyvesnis požiūris, anot mokslininkų, būtų su chemija kovoti chemija. Ohajo valstijos universiteto mokslininkė Sheryl Barringer, tyrinėjanti, kaip nestabilios molekulės prisideda prie skonio, kartą sulaukė studento pasiūlymą atlikto tyrimą dėl česnakinio burnos kvapo. Anksčiau keli tyrimai parodė, kad kartu su česnaku valgant tam tikrų produktų šie česnako kvapą neutralizuoja. Tarp tokių produktų įvardijami salotų lapai, cikorija, bulvės, petražolės, mėtų lapai, pipirmėtė, bazilikas ir grybai. Tačiau iki šiol nebuvo žinoma, kodėl taip vyksta.

Todėl Sh. Barringer su savo studentai nusprendė išsiaiškinti, ar labai gerai tam tikri produktai panaikina česnako kvapą ir kaip tiksliai jie tai padaro.

Daugiausia dėmesio jie skyrė salotų lapams, mėtai ir, kaip tai bebūtų keista, obuoliams. „Obuolius mes atradome atsitiktinai“, – sakė Sh. Barringer. Viena tyrime dalyvavęs studentas suvalgė česnako ir vėliau gurkšnojo vandens. Jo organizme buvo aptikta stebėtinai mažai česnako kvapo molekulių. Išanalizavus, ką jis valgė visos dienos metu, studentas prisiminė, kad prieš kelias valandas valgė obuolį. Ir iš tiesų: suvalgius česnako, o vėliau suvalgius obuolį, česnako vapas dingo.

Tyrėjai mano, kad česnako kvapas dingo dėl jo sudėtyje esančių sieros junginių reakcijos su kitomis molekulėmis, vadinamomis fenoliais. Ir termiškai neapdorotos salotos, mėta ir obuoliai su česnako kvapu susidoroja geriau nei termiškai apdoros jų versijos. Manoma, kad taip yra dėl jų sudėtyje esančių enzimų, kurie veikia kaip cheminės reakcijos katalizatoriai.

Pasak Sh. Barringer, efektyviausiai su česnako kvapu kovoja mėta, nes jos sudėtyje yra itin didelis kiekis fenolių. Obuoliuose fenolių yra kiek mažiau, tačiau ir obuolys efektyviai padės atsikratyti česnakinio burnos kvapo.

O salotų lapų efektyvumas buvo mažiausias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)