Dėl „komforto“ rizikavo vaiko gyvybe?

Siekiant neiškraipyti įrašo autoriaus minčių, pateikiame visą tekstą. Kadangi autoriaus profilis nėra privatus, prie šio daug reakcijų sulaukusio teksto gali prieiti kiekvienas asmuo.

Komentarų kovos

Komentaruose po įrašu vieningos nuomonės nebuvo.

„#Kąveikti: Pagimdyti namuose. Neskiepyti vaiko. Kaltinti medikus“, - rašė vienas.

Kitas komentatorius motinas, nusprendusias gimdyti namie, vadino „avantiūristėmis“.

Tačiau nestigo ir mąstančių priešingai.

„Kiek žmonių, tiek pasirinkimų. Aš po sėkmingo gimdymo Vilniaus ligoninėje kitus du planavau namuose, tik jau ne Lietuvoje. Turėjau profesionalų pagalbą, reglamentavimą ir reikiamų įrankių pirmai pagalbai suteikti. Galit dabar visi mane suėsti, bet man taip gimdyti sekėsi žymiai geriau, o gimdau juk aš“, - rašė viena mama.

„Aš kaip žmogus, dirbantis gimdymo namuose, galiu pasakyti, kad kartais gimdymo metu katastrofa įvyksta per 2 minutes ir gimdyvėms, kurios buvo sveikos ir jų vaikutis buvo sveikas. Ir jokia greitosios komanda, budinti prie namų, nepadės. Tiesiog gimdymai turi vykti ligoninėje. Tos šeimos, kurios renkasi gimdyti namuose, rizikuoja tiek motinos, tiek vaiko gyvybe. O kai vieną kartą gyvenime pamatai mirusį naujagimį, kuris gime namuose.... deja, deja, jokio gailesčio tėvams nejauti, jauti tik begalinį pykti, nes supranti, kad jis buvo „paaukotas“ vardan kažkokio komforto...“, - jai kontraargumentavo kita.

„Buvome apšmeižti“

DELFI besidomint istorija, su redakcija susisiekė kūdikio tėvas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Jo teigimu, feisbuke plačiai aptarinėjamoje istorijoje – daug netiesos.

„Iškvietus greitąją buvau sujungtas su ekipažu. Jie visą laiką važiavo pagal mano nurodymus, niekur neklaidžiojo. Gaišimo tikrai nebuvo. Be to, kūdikis gimė melsvai rausvas, o ne „pamėlęs“, švelniai kvėpavo. Kūdikis kvėpavo ir judėjo“, - teigė jis.

Vyriškis pripažino, kad pribuvėjos gimdymo metu nebuvo.

„Greitąją kviečiau aš pats, buvau labai susijaudinęs. Nujaučiau galimą dispečerių ir budinčių reakciją, ir norėdamas nestabdyti greitosios pagalbos, į klausimą „ar kas nors padėjo gimdyti“ atsakiau „taip“. Vėliau, kai mane patikino, kad mums kalbant greitoji jau važiuoja, truputį nurimau ir paaiškinau situaciją, kad gimdėme vieni“, - pripažino kūdikio tėvas.

Jo teigimu, šeima gimdyti namie neplanavo.

„Jei būtume norėję, būtume ieškoję pagalbos. Planavome važiuoti į Kauno gimdymo namus, dalyvavome jų ekskursijoje, apsižiūrėjome, patiko. Gimdymo požymiai prasidėjo apie antrą valandą nakties. Išskubėjau ruoštis į ligoninę, bet neužsivedė mašina (mašinos termometras rodė -23 laipsnius). Bekraudamas akumuliatorių vis bandžiau užvesti, bet nepavyko. Tuo tarpu viskas pagreitėjo, žmona vis labiau stanginosi, ir abu sutartinai tokioje situacijoje (stangos, šaltis) nenorėjome niekur važiuoti. Nutarėme likti namuose.

Aš nesu specialistas, bet, mano manymu, gimdymas praėjo normaliai. Plyšimų bei sužalojimų nebuvo, tik nedideli pabrozdinimai. Vaikelis gimė rausvai melsvas, virkštelė pulsavo ilgai, vaikas kartais surikdavo, bet atrodė, kad negali garsiai to padaryti. Supratę, kad gali būti kažkokių patologijų, kvietėme greitąją. Kai atvyko pagalba, vaikelis buvo rausvas, bet kvėpavo sunkokai. Medikė nukirpo virkštelę, padėjo šiltai aprengti vaiką ir visi kartu su motina išskubėjo į ligoninę. Mano supratimu ir medikės nuomone, staigus pavojus gyvybei jau buvo praėjęs“, - DELFI aiškino tėvas.

Likęs vienas jis vargais negalais galiausiai užvedė automobilį ir išskubėjo į Santariškių klinikas iš paskos.

„Ten nuvykus gydytojai paaiškino, kad vaikelis turi įgimtą infekciją, nėštumo metu buvo išsivystęs plaučių uždegimas, dėl kurio nevyko normalus kvėpavimas, deguonies lygmuo kraujyje žemas. Antibiotikų, deguonies aparato ir - svarbiausia - profesionalų dėka vaikelis sveiksta, yra išrašytas iš reanimacijos.

Noriu pabrėžti, kad vaikutis sunkiai kvėpavo ne todėl, kad gimė namie, bet dėl įgimtos infekcijos. Tokio dalyko iš anksto jokiais tyrimais nenustatysi. Gimus ligoninėje situacija būtų buvusi panaši“, - pabrėžė pašnekovas.

Motina, jo teigimu, jautėsi labai gerai, be jokios pagalbos po gimdymo pati apsirengė ir išvažiavo į ligoninę.

Kūdikio tėvas dėkojo atvykusiems medikams, nes „toje situacijoje nebuvau nei malonus, nei mandagus. Bet jie išliko ramūs, ramino mus ir savo darbą atliko puikiai“.

„Mama laikosi labai gerai, kaip po visiškai natūralaus gimdymo. Gydymas tęsiamas, vaikelis sveiksta, gauna motinos pieno, pradeda pats žįsti. Labai nemalonu būti apšmeižtiems. Krastonaujienos.lt svetainėje pateikta informacija yra ne šiaip neteisinga, bet tyčia iškreipta. Esame vaizduojami lyg kokie laukiniai, pabaisos, nekenčiantys savo vaikų. Akivaizdu, kad tiesa nėra straipsnio tikslas. Apie besirenkančius natūralų kelią autorius kuria labai tamsų įvaizdį, pasitelkdamas gąsdinimą ir šmeižtą.

Šiuo metu mūsų šeima nori privatumo ir paprasto žmogiško supratimo - kaip tėvai padarėme viską, kas būtina. Taip pat linkiu supratingumo ir pagarbos tiems, kurie pagimdė namuose, planuotai ar netikėtai.

Kalbant apie požiūrį į norinčius gimdyti natūraliai, negaliu suprasti, kodėl visuomenė dauguma klausimų linkusi lygiuotis į „vakarus“, išskyrus šį. Dar labiau keista, kad šitaip elgiasi ir savo piktą nuomonę kaip absoliučią tiesą be įrodymų skleidžia kai kurie medicininį išsilavinimą turintys žmonės“, - reziumavo pašnekovas.

Ministras: jau sudaroma darbo grupė

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, su Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) atstovais aptaręs šeimoms aktualius klausimus, pareiškė, kad daugeliui žmonių vis svarbesniu klausimu tampa gimdymas ne ligoninėse, tad svarbu šią sritį tinkamai reglamentuoti.

DELFI paprašius pakomentuoti šį konkretų atvejį (kol dar nebuvo gauta kūdikio tėvo pozicija), ministras pabrėžė besidžiaugiantis, kad aukų nebuvo.

„Išties labai liūdna ir apmaudu, kad nutinka tokie dalykai, kurių tikrai neturėtų būti gyvenant XXI amžiuje, kuomet medicinos technologijos ir pažanga didėja sparčiais tempais. Žinoma, šiuo atveju džiugina tai, kad pavyko išsaugoti mažylio ir mamos gyvybes.

Aurelijus Veryga

Visi tėveliai, t.y. mamos ir tėčiai, kurie nori gimdyti ne ligoninėse, pirmiausia turi suprasti, kad jie patys negali priimti sprendimo gimdyti namuose, t.y. tiesiog patys, neįvertinę gydytojų rekomendacijų. Būtina tartis su gydytojais, kurie prižiūri besilaukiančią moterį, juk jie geriausiai žino jos ir naujos gyvybės būklę, gali nuspėti, matyti, o prireikus imtis operatyvių veiksmų ir padėti. Be medikų pagalbos savarankiškai gimdyti nusprendę tėvai turėtų suprasti, jog jie prisiima atsakomybę už vaikučio ir gimdyvės sveikatą. Jei nutiktų nelaimė, kas tuomet kaltas būtų? Medikai, kurie nežinojo ir nepadėjo gimdyti? Ar vis tik tėveliai patys prisiimtų atsakomybę, nes savarankiškai priėmė tokį sprendimą?“, - klausė A. Veryga.

Ministro teigimu, tokie dalykai vyksta – Lietuvoje moterys gimdo ne ligoninėse ir tokių atvejų vis daugėja. SAM vadovybė supranta, kad į tai būtina reaguoti kuo skubiau, tinkamai sprendžiant kylančius klausimus ir jokiu būdu negalima užsimerkti, nematyti to, kas vyksta aplink.

„Tad kaip tik šiuo metu yra sudaroma darbo grupė, kuri turės pateikti labai konkrečius ir aiškius siūlymus, kaip turėtų būti reglamentuotas gimdymas ne ligoninėse, kaip turės būti užtikrintas gimstančių vaikučių ir gimdyvių saugumas, reglamentuoti kiti su tuo susiję svarbūs klausimai. Tačiau svarbiausia tokiais atvejais yra užtikrinti vaikelio ir gimdyvės saugumą.

Taip pat analizuojame, kaip gimdymo ne ligoninėse klausimas reglamentuotas yra kitose šalyse. Renkame ir patys tokius duomenis, ir laukiame specialios analizės iš Seimo Parlamentinių tyrimų skyriaus apie tai, kaip gimdymas ne ligoninėse yra reglamentuotas kitose ES šalyse. Tikimės, kad ši informacija bus labai naudinga ne tik darbo grupės veiklai, bet ir rengiant konkrečius teisės aktus.

Tikimės, kad darbo grupė pateiks kuo greičiau siūlymus ir bus galima dar šiais metais pradėti rengti reikiamus teisės aktų projektus“, - DELFI sakė jis.

Nemano, kad įteisinus gimdymus namie, jie taptų labai dažni

Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ gydytoja akušerė-ginekologė Banga Kulikauskaitė senesnėje publikacijoje (visą tekstą rasite čia), teigė, kad nėra statistikos apie moteris, nusprendusias gimdyti namuose.

„Būtų puiku apklausti sąmoningai pasirinkusias gimdyti namie moteris ir pateikti statistinį portretą viešai. Bet ir be oficialios statistikos patyriau, kad Lietuvoje gimdyti namie renkasi labai atsakingos moterys. Manau, kad dauguma. jų yra su aukštuoju išsilavinimu, apsiskaičiusios, įvairiaurių profesijų: gydytojos, teisininkės, psichologės, filologės ir t. t. Apibendrintai galima sakyti – humanistinės pakraipos mokslus baigusios ar humanistinės pasaulėžiūros moterys. Jos tikrai nepripažįsta abortų, neturi žalingų įpročių. Be to, reikėtų kalbėti ne tik apie pačias moteris, bet ir jų antrąsias puses. Gimdymą namie renkasi darnios, gerbiančios gyvybę šeimos. Abu sutuoktiniai vaikelį priima kaip Dievo dovaną ir supranta savo atsakomybę. Labai liūdna, kai šios šeimos suplakamos su kriminaliniais atvejais, kai moterys dėl ligos, tarkime, psichinės, socialinių aplinkybių gimdo namie ir naujagimius išmeta į lauko tualetą...

Gydytojai niekada nenorės rekomenduoti gimdymo namuose, nes ten neįmanoma suteikti tokios pilnos akušerinės pagalbos, kokia įmanoma šiais laikais ligoninėse. Tačiau reikia pripažinti, kad gimdyti namie renkasi atsakingos, išsilavinusios šeimos“, - rašė ji.

Gydytojos teigimu, viešojoje erdvėje kartais akcentuojama tik tai, esą gimdyti namuose patogu mamai, o apie vaiką šios moterys negalvoja.

„Tai netiesa. Kai moterys jaučiasi psichologiškai saugesnės, ramesnės, tada ir kūdikiai užgimsta kur kas lengviau, pasitaiko gerokai mažiau gimdymo komplikacijų. O ir vėliau vaikelis geriau vystosi. Dėl ko šiais laikais vyrais skatinami dalyvauti gimdyme ligoninėje? Dėl tos pačios priežasties – kad moteris jaustųsi psichologiškai saugesnė. Įrodyta, kad naujagimio Apgar balai yra geresni, kai gimdyme dalyvauja koks nors artimas gimdyvei žmogus, ne tik ligoninės personalas. Dalyvaujant būsimam tėčiui, net ir nuskausminamųjų reikia mažiau. Gimdant namie, moteris gauna saugiausią ir ramiausią aplinką, užtikrinamas konfidencialumas. Ligoninėse niekada nežinai, kas užeis į tavo palatą, sutrukdys pačiu jautriausiu momentu.

Užsienyje į gimdymą namie atvyksta dažniausiai viena–dvi akušerės, kartais dar padėjėja. Nepaisaint šių privalumų, dauguma gimdyvių paliudytų, kad gimdyti namie nusprendė dėl pačio vaikelio gerovės. Ne paslaptis, kad nors ligoninėse yra vykdoma palankios naujagimiui aplinkos programa, iš tiesų dažnai vaikučiai iškart atskiriami nuo mamos pasverti ir kitas nebūtinas procedūras atlikti. Reikia pripažinti, kad Lietuvoje dar nėra nei vienos ligoninės, kuri atitiktų motinai ir naujagimiui palankios gimdymo priežiūros kriterijus.

Sutinku, kad akušerinė pagalba irgi labai reikalinga, nes išgelbsti kūdikių ir motinų gyvybes. Bet tai nėra dažnas reiškinys normalaus nėštumo atveju. Pagal užsienio šalių patirtį ir atliktus mokslinius tyrimus, naujagimių mirtingumas mažos rizikos moterims gimdant namuose nesiskiria nuo tokių moterų gimdymų ligoninėje. Štai 2011m. Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas palygino 17 000 mažos rizikos gimdymų namuose su tokiais pat gimdymais ligoninėje ir perinatalinis mirtingumas nesiskyrė, buvo labai mažas ( apie 0.6 iš 1000 naujagimių). Tai įmanoma tik turint šiuolaikines galimybes iškilus problemoms pervežti moterį ir suteikti pagalbą ligoninėje.

Šio tyrimo metu į ligoninę perkelta 36-45 proc. pirmąkart gimdžiusių moterų ir 9-13 proc. pakartotinai gimdančių moterų. Štai kodėl negalima lyginti šiuolaikinių gimdymų namuose su gimdymais namuose 1934m., kai nebuvo nei antibiotikų, nei kraujo perpylimo, nei galimybės atlikti cezario pjūvį. Kaip gydytoja niekada neįkalbinėčiau moters gimdyti namuose, bet negaliu taip apsisprendusių šeimų vadinti nemąstančiomis ir neatsakingomis. O ir gimdyti namie tikrai niekas neleistų moterims, kurios jau iš anksto priklauso rizikos grupei, kurių nėštumas nebuvo sklandus“, - rašė gydytoja.

Interviu metu paklausta, ar nepradės moterys gimdyti namuose, neįvertinusios rizikos, jei tai bus oficialiai leidžiama visoms, B. Kulikauskaitė tuo abejojo.

„Norėčiau pabrėžti, kad įteisinus gimdymą namuose, moterys tikrai nepradės masiškai juose gimdyti. Čia kalbama apie vienetus tokių šeimų, kurios prisiima atsakomybę. Jie ir toliau gimdys namie, tačiau labiau rizikuos vien todėl, kad valstybė draudžia akušerėms ar gydytojams padėti. Džiaugiamasi, kad gimdyvių ir naujagimių mirtingumas Lietuvoje labai mažas, atitinka europinį lygį. Bet jis toks yra ir su „nelegaliais“ gimdymais namuose be profesionalios pagalbos! Tai jeigu tokie gimdymai nesugadino statistikos iki šiol, tai tikrai nepagadins ir juos įteisinus ir jiems tapus dar saugesniais. Tikrai ne visos moterys geba įvertinti savo būklę gimdyti namie. Tačiau kai sakoma, kad negalima niekam, tai kelia įtarimų ir kai kurios vis tiek ryžtasi gimdyti namuose, nors joms to gal nepatartų ginekologas. Gydytojai kruopščiai atrinktų norinčias gimdyti namie nėščiąsias pagal jų sveikatos būklę, supažindintų su galima rizika, tik tuomet būtų leidžiama gimdyti namie“, - teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)