Tokios yra Oksfordo universiteto profesoriaus Polo Kelio atlikto tyrimo išvados.

Brito mokslininko teigimu, toks grafikas visiškai neatitinka žmogaus organizmo biologinių ciklų, kurie lemia smegenų aktyvumą ir energiją, taip pat hormonų gamybą.

„Mes negalime pakeisti paros ritmų ir išmokyti organizmą atsikelti tam tikru metu, nes mūsų kepenys ir širdis funkcionuoja pagal kitą grafiką, o mes prašome jį pastumti dvi tris valandas, – sako profesorius P. Kelis. – Mūsų visuomenė masiškai kenčia nuo miego stokos.“

Verta paminėti, jog šiuolaikinė aštuonių valandų darbo diena buvo įvesta Didžiojoje Britanijoje XVIII amžiaus pabaigoje – kad gamyklos ir fabrikai galėtų dirbti visą parą. Tuomet tikrai niekas nesirūpino darbininkų biologinėmis valandomis.

P. Kelis ir jo kolegos iš Miego ir paros bioritmų instituto pažymi, kad per praėjusių daugiau nei du šimtus metų situacija ekonomikoje radikaliai pasikeitė, ir jie siūlo pradėti darbo dieną 10 valandą.

Beje, ši mokslininko teorija buvo patikrina vienoje Didžiosios Britanijos mokykloje, kur pamokų pradžia buvo perkelta nuo pusės devynių į dešimtą valandą. Dėl to mokinių pažymiai pagerėjo 19 procentų.